#OntzettendBlij #SomsBeetjeGeluk

Als een ware journalist ging ik op zoek naar de eerste quotes van de toernooiwinnaar! Zouden dit de headlines gaan worden voor de Telegraaf van morgen? Dat net niet, maar de headlines van de website van Erasmus is natuurlijk ook een mooi resultaat.

Maar hoe het zo ver kwam? Leest en huivert! Althans, voor de jongere en meer gevoelige lezers met een tere ziel. Leest en laat dat huiveren maar achterwege!

In de zevende en laatste ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi stond alles nog open. Vier spelers met 5 uit 6 die in een directe confrontatie de prijzen zouden gaan verdelen. En direct daarachter ook nog drie kapers op de kust met een halfje achterstand.

We beginnen met bord 1 met een Erasmus-onderonsje tussen Leo Verhoeven en Marvin Dekker. Tegen het einde van het middenspel maakte Verhoeven optimaal gebruik van de nog niet ontwikkelde koningsvleugel (na lange rokade) van Dekker. Het resultaat was pionwinst en het zag er op dat moment erg goed uit voor Verhoeven in een eindspel van T+L met een pluspion voor Verhoeven tegen T+P voor Dekker. Kansen voor Verhoeven, maar we weten: Dekker weet altijd weer onverwachte wendingen te creëren. Dat zou wel eens een heel mooi slotakkoord van een toch al mooi toernooi kunnen gaan worden. Iets na elf uur werd echter – mede vanwege de ontwikkelingen op bord 2 – tot remise besloten.

Want wat was er aan bord 2 gebeurd? Lucas Gortemaker (als 23e geplaatst!) stond na zes ronden brutaal tussen de gevestigde namen met 5 uit 6 en hij speelde voor de toernooioverwinning tegen Andrzej Pietrow. Het werd een rustige manoeuvreerpartij, waarbij de strijd vooral in het centrum werd geleverd. Pietrow zijn stukken stonden net iets actiever en hij had net iets meer ruimte toen hij zijn d-pion naar d5 kon spelen. Gortemaker moest terug met zijn stukken en daarna kon Pietrow vrij snel doordrukken richting de zege. Zo werd Pietrow met 6 uit 7 ongeslagen winnaar van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi! Een hele mooie prestatie  met een knappe TPR van 2183! Gortemaker had ondanks deze nederlaag natuurlijk wel een uitstekend toernooi gespeeld met 5 uit 7 (plusscore van 1,91 punten). Daarmee legde hij beslag op een ratingprijs (van de beste speler met een rating onder de 1800).

De winnaar was bekend (Pietrow) en de eerste twee namen voor de gedeeld tweede plaats (Dekker en Verhoeven) stonden ook ingevuld. Daar konden eventueel nog twee spelers bijkomen.

Aan bord 3 maakten Wijnand Rijnders en Arend Bongers er een mooie strijd van. In een druk pionneneindspel met loper voor Rijnders tegen een paard voor Bongers had Rijnders een klein overwicht, maar het leek er toch op dat Bongers het zou kunnen keepen. De druk werd echter opgevoerd en Rijnders brak door de stelling heen. Hierdoor kon Rijnders het punt naar binnen halen en legde hiermee ook beslag op een gedeeld tweede plaats. Een prima prestatie van Rijnders met een fraaie TPR ruim boven de 2000!

Aan bord 4 kon Nathanaël Spaan met een overwinning ook nog op een gedeeld tweede plaats uitkomen. Maar dan moest hij nog wel ‘even’ winnen van Andries Schukking. En Schukking had hele andere plannen. Het werd een hele leuke partij met goede aanvalskansen van Schukking richting de koning van Spaan met allerlei potentieel interessante offers. Veel rekenwerk voor beide heren dus! Spaan neutraliseerde de kansen en er resulteerde een eindspel L + 5/6 pi voor Schukking tegen P + 5/6 pi voor Spaan. Klein plusje voor Schukking, lopers zijn in dit type eindspelen altijd iets sterker. Spaan had echter wel de actievere koning en die bleek beslissend. Mede daardoor eindigde Spaan als vierde speler op een gedeeld tweede plaats!

Bord 5 was toen al heel lang leeg. Al voor negen uur was deze partij afgelopen. Murdoch Maclean speelde tegen Marcel Tillemans. In een miniatuurpartij van 16 zetten speelde Tillemans het niet helemaal zuiver en met een paar goede krachtzetten van Maclean veranderde de redelijke stelling van Tillemans in een puinhoop. Daarmee maakte Maclean een uitstekende rentree op het schaakbord na een afwezigheid van een paar jaar! Leuk om te zien!

Hoe de verdere subtop er uit zag? Naast Lucas Gortemaker en Murdoch Maclean voegden ook Wim Posthumus (met een overwinning op Selman Ercan) en Dik van der Pluijm (met winst op Cander Flanders) zich bij het selecte gezelschap met 5 punten uit 7 ronden.

En dan maken we nog een rondje langs de velden met weer een aantal leuke verrassingen en bijzondere uitslagen. Zo speelde Beerling (bord 9) een knappe remise tegen Arnout van Kempen, waar wellicht zelfs nog wel wat meer in had gezeten. Aan bord 10 had Paul Wilhelm een betere stelling met een kwaliteit voor tegen Coen van Baren. Normaal gesproken stuur je altijd wat verkenners (pionnen) naar voren en dan is het niet erg als je er ééntje kwijt raakt. Wilhem gebruikte echter zijn dame als verkenner en plantte die in de stelling van Van Baren. Een paar zetten later, kleine onoplettendheid, weg dame. En daarmeee een nette overwinning van Van Baren.

Aan bord 12 vonden wij Jaap van Meerkerk terug tegen Aad Jan Roos. Van Meerkerk had gedurende het gehele toernooi aan de topborden meegespeeld en was door een nederlaag tegen Rijnders iets terug geworpen. Maar hij ging er weer eens goed voor zitten en de overwinning was zijn deel. Met 4½ uit 7 legde hij beslag op de tweede ratingprijs, die voor de beste speler met een rating onder 1700. Een prima resultaat al hoort de rating van Van Meerkerk natuurlijk boven de 1700 te liggen!

De deelnemerslijst was in vier ongeveer gelijke ratinggroepen verdeeld, waarbij de groepen 2 tot en met 4 een extra ratingprijs van € 40 konden verdienen. En dan blijft er nog een ratingprijs over. Die van de beste speler onder de 1500. Wij hoefden slechts twee borden af te zakken (bord 14), want daar vonden wij Stephen Pinedo die het opnam tegen Emil Verhoef. Pinedo verloor zijn laatste partij weliswaar, maar met een score van 3 uit 7 en een TPR van 1550 won hij wel de ratingprijs! Net lid geworden van Erasmus en dan zo’n debuut maken, dat belooft veel moois voor de toekomst!

En verder? In deze ronde wonnen bijna alle hoger gerate spelers van hun tegenstander, al kostte dat soms wel de nodige moeite. Zo maakte Arnold Rijken het Gerrit Boer in een toreneindspel erg lastig. Schreven we vorige week niet: “het bestuderen van toreneindspelen levert het hoogste schaakrendement op”? Boer had afgelopen week blijkbaar nog eens naar de toreneindspelen gekeken, want hij won!

De enige lager gerate speler die in de zevende ronde won was Peter Hurkmans. Hij was te sterk voor Shakir Salih.

Links op de foto maakten René van Es er tegen Jeffrey Ouwersloot ook een mooie strijd van. In een dame-eindspel werd lang gestreden voor de winst, maar toen er drie maal dezelfde stelling op het bord kwam was remise hier het resultaat.

Tot slot hebben wij nog gekeken naar de spelers die het dit toernooi het beste hebben gedaan ten opzichte van hun eigen rating en hoeveel punten zij meer hebben gescoord dan op voorhand van hun rating verwacht mocht worden. Daarin een aantal bekende namen, maar ook namen die wij nog minder vaak tegen zijn gekomen in de verslagen van de afgelopen weken. Hieronder de top 5!

1. Lucas Gortemaker        +  1,91 punten 
2. Coen van Baren          +  1,82 punten 
3. Jaap van Meerkerk       +  1,60 punten 
4. Wijnand Rijnders        +  1,36 punten 
5. Peter Hurkmans          +  1,33 punten

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2015.

Terugkijkend was het weer een fantastisch mooi toernooi met een mooie winnaar en een recordaantal deelnemers van 63! Veel dank aan alle deelnemers voor de mooie strijd, de goede partijen en de prettige sfeer tijdens het toernooi. Wij hopen jullie volgend jaar allemaal weer te mogen verwelkomen op de 2016 editie van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi!

Frank van Zutphen