Na barrage met Mostert

Maandag 29 juni, de laatste reguliere speelavond van het seizoen, zou ook de laatste prijs verdeeld worden: het rapidkampioenschap. Nog vier ronden te gaan met drie koplopers (Gilles Donze, Pim Kleinjan en Paul Wilhelm).

Zouden zij hun voorsprong kunnen behouden?

“Wat een idiote vraag”, zal de gemiddelde lezer zich nu afvragen, omdat de winnaar al verklapt is in de titel van dit artikel;-) Maar wil je weten hoe de avond verder is verlopen? Lees dan verder! Het werd weer een hele mooie schaakavond!

Peter de Boer en Rens Hesselmans stroomden met vier bye’s in de vijfde ronde in.

In de vijfde ronde speelden de koplopers allen remise. Wilhelm en Donze kwamen beide niet tot winst en Lucian Mihailescu hield Kleinjan knap op remise.

Dit bood mogelijkheden voor de directe achtervolgers. Vooral Leo Verhoeven deed in deze ronde goede zaken door Frank van Zutphen te verslaan. En Jaap van Meerkerk behaalde een mooie overwinning op Jan Lepetun!

Met het ingaan van ronde zes waren er vier koplopers. Kleinjan behaalde hier een belangrijke en goede overwinning tegen Donze, terwijl Verhoeven en Wilhelm remise speelden. In de directe achtervolging won Davin Mostert van Mihailescu, waardoor hij op een half puntje van koploper Kleinjan terecht kwam.

Carel Keller begon de tweede avond goed. Na een overwinning in ronde vijf, won hij in deze ronde van Peter de Boer. Peter Ruimschoot behaalde zijn tweede overwinning, hij was te sterk voor René van Es!

Dan ronde zeven. Bij de start van de ronde was er nog maar één koploper: Kleinjan. En direct daarachter drie spelers op een half puntje achterstand. Aan Verhoeven de opdracht om Kleinjan van de troon te stoten. En dat lukte. Verhoeven won en nam de koppositie over! Aangezien Mostert te sterk was voor Wilhelm, waren er bij het ingaan van de laatste ronde twee koplopers (Verhoeven en Mostert)!

Verder geen grote verrassingen in deze ronde. Henry Pijpers (zie foto links) was te sterk voor Bernhard Ruimschoot en op dezelfde foto zien wij hoe Frits Steenbergen een einde maakte aan de titelaspiraties van Donze door hun onderlinge partij te winnen.

Peter Ruimschoot speelde een goede partij tegen Rens Hesselmans (foto rechts). Deze partij was als laatste bezig in de zevende ronde. Een doorstoot van Hesselmans door het centrum maakte een mooi matnet midden op het bord mogelijk. Een leuke partij!

Na de zevende ronde een kort intermezzo. Eén van de leden van Erasmus had tijdens het Spindler Makelaars Watertorentoernooi een aanmoedigingsprijs (een schaakcomputer) beschikbaar gesteld. Een heel erg leuk gebaar!

Het bestuur had besloten deze aanmoedigingsprijs te geven aan Coen van Vlijmen. Van Vlijmen stopt veel tijd in het schaken wat ook terug komt in het niveau van zijn schaakpartijen. Tijdens het laatste Spindler Watertorentoernooi behaalde hij een overwinning en een remise, waar zelfs nog meer in had gezeten.

Kortom, een ontwikkeling die vanuit het bestuur van harte aangemoedigd wordt!

Dan de laatste beslissende ronde. Koplopers Mostert en Verhoeven hadden al tegen elkaar gespeeld. Verhoeven mocht het gaan proberen tegen Steenbergen en Mostert tegen Kleinjan. Verhoeven won al vrij snel en legde daarmee in ieder geval beslag op de gedeeld eerste plaats. Het duurde Mostert iets langer, maar ook hij won overtuigend van Kleinjan! Kortom, na de laatste ronde stonden Verhoeven en Mostert samen op een gedeeld eerste plaats! Een prima prestatie van beide heren!

Mihailescu behaalde weer een prima remise tegen Wilhelm en Van Meerkerk sloot de rapidcompetitie af met een prima overwinning op Marcel Tillemans. Rens Hesselmans sloot het toernooi af met een tweede overwinning op rij, hij was te sterk voor Carel Keller.

Met twee spelers op een gedeeld eerste plaats zou de beslissing gaan vallen in een barrage van twee partijen met 5 minuten per persoon per partij.

In de eerste partij met tegengestelde rokades leek het alsof Mostert een pion zou gaan winnen, maar die was heel giftig en met een mooie counterattack kreeg Verhoeven een beslissende koningsaanval.

Ook in de tweede partij kreeg Verhoeven een sterke aanval en Verhoeven won ook deze partij. Kortom: een duidelijke overwinning voor Verhoeven in de barrage, die daarmee de nieuwe rapidkampioen van Erasmus is geworden! Van harte gefeliciteerd!!

Mostert behaalde een plusscore van 2,87 en een TPR van 2019 en maakte daarmee een prima debuut bij Erasmus! Van Zutphen eindigde op een half puntje op de derde plaats op een punt gevolgd door de koplopers van de eerste avond Kleinjan, Wilhelm en Donze en de verrassend sterke Mihailescu.

Mihailescu eindigde op een hele mooie gedeeld vierde plaats met een plusscore van 1,35 en een TPR van iets boven de 1800! Van Meerkerk eindigde ook op een goede plusscore van 1,38 en een TPR boven de 1800 op een gedeeld achtste plaats.

En ook Roel de Graaf met een plusscore van 1,04 en Peter Ruimschoot met een plusscore van 1,40 kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi!

Kijk hier voor alle uitslagen van het Erasmus rapidkampioenschap 2015.