Eerste behaalt soepele 5½ – 2½ overwinning

Maandag 28 september mocht het vernieuwde en versterkte eerste team van Erasmus het seizoen openen tegen Spijkenisse 3.

Het thuisteam had een groot ratingoverwicht op de borden (gemiddeld 200 ratingpunten extra), maar dan moet het altijd nog wel waar gemaakt worden.

De avond verliep zeer voorspoedig en was al vrij snel duidelijk dat de matchpunten bij Erasmus zouden blijven.

Zo rond half elf kwam Cander Flanders (bord 7) langs met de vraag of hij remise aan kon bieden. Een blik op de borden liet zien dat Dekker (bord 1) en Mac Lean (bord 5) lastig stonden, maar daartegenover hadden wij op alle andere borden rond half elf al een mooi voordeeltje opgebouwd.

Op dat moment zat er ook weinig jeu meer in de stelling van Flanders waar al vrij snel na de opening alle stukken van het bord afgingen en er een eindspel over was gebleven met beiden een paard en 6 pionnen. Toevalligerwijs had zijn tegenstander (Patrick Meijer) ook net geïnformeerd bij zijn teamleder met de vraag of hij remise aan kon bieden. Remise was dus ook het logische gevolg.

Vrij kort daarna won Andrzej Pietrow (bord 2, wit) van Steven de Wilde. Hij had in het middenspel een pionnetje gewonnen en hij dreigde nog een pion te gaan winnen. Zijn tegenstander dacht dit te voorkomen, maar dat resulteerde zelfs in stukwinst voor Pietrow. Reden voor De Wilde om op te geven. Tussenstand: 1½ – ½.

Het volgende punt van Erasmus kwam van Frank van Zutphen (wit aan bord 4). Zijn tegenstander Richard Koopman kwam met het klassieke plan van Tb8 – a6 – b5 tegen de d4 – c4 pionnenstructuur van wit om zo spel op de damevleugel te krijgen. Met actief tegenspel door het centrum pareerde Van Zutphen de aanvalslusten van Koopman.

In deze fase was er veel rekenwerk nodig om alle complicaties goed te doorgronden (binnenkort is de partij na te spelen op de website) en terwijl wit zijn stelling steeds kon verbeteren moest zwart concessies doen om geen materiaal te verliezen. Het centrumoverwicht werd doorgezet naar een koningsaanval en die leidde eerst tot stukwinst en een zet of vijf later tot een matnet waar zwart niet meer uit kwam. Puntje voor Erasmus en een 2½ – ½ tussenstand.

Niet lang daarna werd het eerste punt gescoord door de bezoekers. Werner Hubner bezorgde Murdoch Mac Lean (bord 5) een lastige avond.

In een Franse partij kwam Mac Lean met zwart eigenlijk niet tot tegenspel, waardoor wit een hele gevaarlijke koningsaanval op poten kon zetten. Daar was geen kruit tegen gewassen en het resultaat was een hele fraaie overwinning voor Hubner. 2½ – 1½ dus.

De marge werd al vrij snel weer op 2 punten gezet door Leo Verhoeven met zwart op bord 3. Zijn tegenstander Gijsbert Looij speelde met wit erg passief en Verhoeven kon een centrumpion winnen.

Rustig manoeuvrerend verbeterde Verhoeven zijn stelling met iedere zet, terwijl de ruimte voor Looij steeds beperkter werd. In tijdnood won Verhoeven een kwaliteit en dat was reden voor Looij om op te geven. En zo kwamen wij op 3½ – 1½.

Olivier Vrolijk (wit, bord 8) speelde een prima partij tegen Jaap Brokaar. Rond een uur of tien lag het centrum vast en kon hij de pionnen op de damevleugel onder vuur gaan nemen. Vrolijk won al vrij snel daarna een pionnetje en er resulteerde een T+P eindspel met een pion extra. Dat gecombineerd met een actief paard op d6 zorgde ervoor dat uw teamleider wist dat deze partij gewonnen zou gaan worden.

Een kwestie van techniek en Vrolijk speelde dat prima uit. En daarmee waren de matchpunten alvast binnen: 4½ – 1½.

Op bord 1 (zwart) speelde Marvin Dekker tegen Joey Brokaar. Dekker kwam niet heel erg lekker uit de opening en zijn lange rokade zag er erg gevaarlijk uit. Hij verloor een pionnetje en had veel minder tijd. Kortom: een lastige partij. Maar we weten: Dekker is een echt avondmens en is op zijn sterkst tussen 23.00 en 23.30 uur. En ook deze avond weer.

In stevige tijdnood koos hij voor het goede plan door eerst de stukken af te ruilen. Er resteerde een dubbel toreneindspel en een klein foutje in tijdnood zorgde ervoor dat Dekker eeuwig schaak en remise af kon dwingen. Al met een al weer een prima comeback voor Dekker. Tussenstand: 5 – 2.

Als laatste was nog bezig Wim Posthumus (bord 6 met wit) tegen Villa Siu. In een superscherpe Franse opening (het bleek theorie te zijn) offerde Posthumus twee pionnen en kreeg daar actief spel voor terug op de damevleugel. Posthumus won een stuk en er resulteerde een toreneindspel van T+L+4pi tegen T+6pi.

Het werd een mooie strijd, waarbij Siu zich als een leeuw verdedigde. Na verschillende afwikkelingen kwam er een stelling op het bord van T+L+pi tegen T+2pi. Daar had wellicht meer in gezeten, maar probeer het maar achter het bord te vinden… De partij duurde tot laat, maar uiteindelijk moest Posthumus in remise berusten toen zijn laatste pion werd afgeruild. Eindstand: 5½ – 2½.

Een ruime en soepele overwinning dus, die ook wel recht doet aan het ratingverschil. De volgende wedstrijd spelen wij vrijdag 30 oktober tegen het tweede team van Overschie.

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste in de RSB-competitie.

Frank van Zutphen