Veel verrassingen in de tweede ronde!

Maandag 14 september was Laurens Borgsate het decor voor de tweede ronde van de interne competitie. Op het programma stonden 19 partijen, waarbij voor het laatst op rating werd ingedeeld (vanaf ronde 3 wordt ingedeeld op de behaalde score).

Toch waren er ondanks de soms grote ratingverschillen toch verschillende ratingfavorieten, die hun meerdere moesten erkennen in hun tegenstander.

Maar de avond begon met een verlate prijsuitreiking! Joram Simons kreeg een beker voor zijn knappe tweede plaats in de B-groep van het vorig seizoen. Hij liet ook zien zijn vorm mee te hebben genomen naar het nieuwe seizoen. Het kostte Frank van Zutphen de nodige moeite en de hele avond om zijn partij tegen Simons te winnen.

Maar eerst naar de verrassingen. Jan Smit speelde met wit tegen de sterke nieuwkomer Murdoch Mac Lean. In een dichtgeschoven stelling met alle zware stukken nog op het bord en loper tegen paard bood Smit remise aan. Mac Lean wees het voorstel af. Maar naarmate de partij en de avond vorderde bleek het paard van Smit toch sterker te zijn dan de loper van Mac Lean. Met een goed getimede en goed doorgerekende doorbraak brak Smit door op de koningsvleugel en toen was er geen houden meer aan voor Mac Lean. Een prima overwinning voor Smit!

Een tweede grote verrassing was de overwinning van Rens Hesselmans op Jaap van Meerkerk (vorig jaar nog nummer 4 van de voorronde van de interne competitie!). Hesselmans kreeg een prettige stelling met een klein plusje in het middenspel. Hoe het partijverloop verder ging is niet helemaal duidelijk, maar aan het einde  van de avond stond er een hele fraaie 1 achter de naam van Hesselmans! Een mooi resultaat!

Arie de Jong hield Cander Flanders netjes op remise en Alik Tchavelachvili hield lange tijd goed stand tegen Davin Mostert in een eindspel met ongelijke lopers. Pas toen Mostert de druk opvoerde tegen de witte koning moest Tchavelachvili een kwaliteit geven. Dat voordeel werd overtuigend over de finish gebracht door Mostert.

Een andere interessante partij was de partij tussen René van Es tegen Ouwehand. Wij geven het woord aan Van Es:

“Ik vond dat ik wel goed uit de opening kwam. Echter mijn aanval stokte en zwart parkeerde zijn paard prachtig op f4 gesteund door een pion op g5. Hierdoor ben ik na 24 zetten de boot in gegaan. Misschien had ik eerst Pb1-d2 had moeten doen om later c3-c4 te kunnen spelen. Maar ik speelde h4 en dacht die pion op g5 te kunnen bewegen met de hulp van mijn koning. Zwart speelde echter h6 en enkele zetten later werd de h-lijn geopend. Vervolgens kon hij zijn torens veel sneller omspelen naar de koningsvleugel dan ik. En toen stonden mijn stukken niets te doen op de damevleugel, vooral dat paard op b1. Oohhhhh… Maar uiteindelijk weer iets geleerd en Ruurd: Tja, die heeft terecht gewonnen.”

Ook Harry Nefkens was weer goed op dreef. Had hij in de eerste ronde Davin Mostert nog knap op remise gehouden, in de tweede ronde wist hij prima stand te houden tegen Pim Kleinjan. Met twee mooie remises en een TPR van 1730 is Nefkens goed begonnen aan de voorronde van de interne competitie!

Bernhard Ruimschoot speelde een pareltje van een partij tegen Roel de Graaff. Ruimschoot kwam beter uit de opening (sterke loper tegen een zwakke loper en een half open h-lijn tegen een gerokeerde koning) en speelde heel mooi en consequent op deze voordelen. De fraaie koningsaanval die volgde was eigenlijk niet tegen te houden en de aanval kon slechts gestopt worden ten koste van een kwaliteit. Vrij kort daarna kon Ruimschoot het echter definitief afmaken.

Stephan Pinedo behaalde een goede overwinning tegen de op papier sterkere Lucian Mihailescu. En Gabriël Cornelisse mocht ook het zoet der overwinning proeven. Hij won al snel een paard tegen Vincent Smol en wist dat voordeel de hele partij vast te houden! Een prima partij.

Ook Peter Ruimschoot speelde een goede partij tegen Aad Jan Roos. Zo rond een uur of elf was de stelling nog helemaal in evenwicht en pas in tijdnood maakte Ruimschoot een foutje, waardoor het punt naar Roos toe ging. Dat blijft soms het harde van het schaken. Een prima partij gespeeld en aan het einde van de avond toch met lege handen…

Kijk hier voor de uitslagen en de stand na de tweede ronde.