Ook vierde team begint met winst!

Door de groei van de vereniging is het dit seizoen voor het eerst sinds jaren weer mogelijk een vierde achttal deel te laten nemen aan de RSB competitie.

Mij is gevraagd dit team evenals het derde team vorig jaar via het kampioenschap naar de tweede klasse te loodsen. Daarvoor zijn negen spelers beschikbaar zodat per wedstrijd gekeken moet worden wat de beste opstelling is.

Afgelopen donderdag was de opening in een uitwedstrijd tegen het tweede van de Hoeksche Waard. Jaap van Meerkerk had verzocht die avond vrij te mogen zijn wegens familieverplichtingen de volgende dag waarvoor hij goed fit wilde zijn. Zo togen we met de overige acht naar Numansdorp. In overleg met Cor van As was iedereen van vervoer voorzien en waren we ruim op tijd in sporthal Cromstrijen.

Daar bleek dat we niet de enigen waren die de sporthal die avond nodig hadden. Judoka’s, volleyballers en tafeltennissers deelden met ons de accommodatie. Omdat zij meer ruimte nodig hadden, gebruikte wij het bargedeelte. Wel zo gezellig. Daarbij kon tevens en passant de voetbalwedstrijd van Ajax op het tv scherm worden gevolgd.

Roel de Graaff speelde tegen Wiltenburg op het achtste bord. Dat hij een plek verdient in het vierde werd snel duidelijk. Met zwart speelde hij scherp op de aanval. Met een stuk ruil op f3 dwong hij wit de g-lijn van de koningsstelling te openen hetgeen een koningsaanval mogelijk maakte. Wit trachtte nog wel zijn torens en de dame naar die vleugen te dirigeren om het kwaad af te wenden, maar dat mocht niet baten. Roel speelde het zakelijk uit en was rond half tien als eerste klaar met de volle buit binnen.

Ondertussen had ik optimistische signalen gekregen van diverse teamgenoten. Cor liet mij weten dat hij weer een stukoffer op h6 wilde gaan brengen. Nu weet je het bij Cor maar nooit maar een korte blik op zijn stelling liet zien dat als hij verder geen fouten zou maken het wel kansrijk was. Arie de Jong mompelde op een gegeven moment achter mij dat hij slecht stond en daarom liever bleef zitten! Dat was uiteraard figuurlijk bedoeld. Beide heren wonnen dan ook hun partij.

Onderwijl had Alik Tchavelachvili een stuk gewonnen in zijn partij tegen Bervoets. Hij kwam daarna niet meer in gevaar en zorgde voor het vierde punt. Rens Hesselmans speelde op het zesde bord een Siciliaanse partij tegen van Vliet. Hoewel deze opening zwart doorgaans goede aanvalskansen biedt, wist zijn tegenstander de juiste verdediging te vinden.

Op het zevende bord speelde ik tegen Schrijer mijn vertrouwde Blackmar-Diemergambiet. Mijn tegenstander kende die opening niet en verbruikte daarvoor in het begin veel bedenktijd. Die gebruikte hij echter goed waardoor hij wel de juiste verdediging vond. Zowel Rens als ik besloten daarom in remise te berusten, te meer omdat daarmee de overwinning zeker werd gesteld.

Op dat moment speelde Bram de Knegt en Stephan Pinedo nog. Bram was in een eindspel terechtgekomen waarin hij met een loper meer duidelijk winstkansen had. Doordat hij op enig moment met zijn loper een pion pakte waar hij dat beter met de koning had kunnen doen, verschrompelde zijn winstkansen als sneeuw voor de zon. Zijn tegenstander begin echter ook een onzorgvuldigheid in de resterende koning/pionnen stelling waardoor Bram zijn vrije g-pion uiteindelijk toch de doorslag kon laten geven.

Op het laatst waren de druiven zuur voor Stephen Pinedo. In een stelling met lopers van ongelijke kleur, en beiden een toren en nog wat pionnen, stond hij eigenlijk volkomen gelijk tegen Van Vuuren en leek iedereen een steentje te gaan bijdragen aan een goed resultaat. Een kleine onoplettendheid kostte hem echter de loper waarna het voor Van Vuuren niet moeilijk meer was. Gedesillusioneerd moest hij berusten in verlies.

Gelukkig was de teamoverwinning toe al lang veilig en konden we met een ruime 6 – 2 overwinning terug naar Rotterdam. Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain