Nog maar twee koplopers

Maandag 5 oktober stond in Laurens Borgsate de vijfde ronde van de interne competitie op het programma. 32 spelers traden aan in de arena. Daarnaast speelde het tweede van Erasmus tegen het derde van Messemaker 1847.

Weer een volle bak dus!

In deze ronde weer veel leuke confrontaties met af en toe verrassende uitslagen.

Op het hoogste bord speelden Andrzej Pietrow en Marcel Tillemans tegen elkaar. Het werd een rustige manoeuvreerpartij, waarbij Pietrow zijn stelling steeds iets kon verbeteren. Hoe het precies gegaan is? Dat kan uw verslaggever niet navertellen. Maar vraag het volgende week maandag vooral aan één van de heren! Aan het einde van de avond stond er in ieder geval een 1 achter de naam van Pietrow. Pietrow is daarmee één van de koplopers met 4 uit 5.

Leo Verhoeven nam het met wit op tegen Cander Flanders. Optisch gezien had Verhoeven wel de betere stelling met druk op d6, maar uiteindelijk bleek dit toch niet doorslaggevend te zijn. Remise was het eindresultaat.

Wim Posthumus (wit) en Frank van Zutphen (zwart) bestreden elkaar in een Franse opening. Toen Van Zutphen daar met f5 wat Hollandse invloeden aan toevoegde, ontstond er een soort Frans-Hollands mengelmoesje. Zeg maar een soort van Air France / KLM. En daarvan weten we: geen gelukkige combinatie.

Zwart kwam niet goed uit de opening en de zwarte koning werd als een soort HR-manager van Air France over het bord gejaagd. Kortom: een goede overwinning van Posthumus, die daardoor samen met Pietrow na 5 ronden aan de leiding gaat.

De laatste paar avonden was Arie de Jong de nachtbraker van Erasmus door steeds als laatste nog bezig te zijn. Deze week niet.

In een lastig dame en toren eindspel had Cor van As een paar pionnetjes gewonnen, maar dat bleek toch niet voldoende voor de winst. Beide heren kwamen – ruim voor de avondbel – tot remise.

Joram Simons en Jan Hoek van Dijke maakten er een mooi spektakelstuk van. Simons offerde een stuk voor de koningsaanval, maar Hoek van Dijke verdedigde nauwkeurig en wist de aanval te neutraliseren. Simons kreeg nog wel tegenspel, maar Hoek van Dijke wist toch de vis op het droge te krijgen. Een goede overwinning!

Aad Jan Roos maakte een klein foutje aan het begin van het middenspel tegen Murdoch Mac Lean en dat kostte hem twee pionnen. Dat voordeel werd heel netjes uitgebouwd door Mac Lean en met vaste hand werd de partij tot winst gevoerd.

Bram de Knegt speelde met wit tegen René van Es. René van Es schrijft hierover:

“Met de volgende stelling doe ik weliswaar Bram te kort die uiteindelijk gewonnen heeft, maar met een pion voor, kwam ik beter uit de opening. Dus waar ging het voor mij fout? Ik had het gevoel dit niet te kunnen berekenen. Maar na Pf3xe5 moest ik wel terug pakken met mijn pion op d6, waardoor de d-lijn werd geopend. “Die ik later”, zei Bram, “beter had moeten aanpakken.” Hoe dan ook, ik kwam door de positie van de zwarte loper, het paard en torens op de d-lijn zodanig te staan, dat het initiatief helemaal uit mijn vingers glipte, ik kon geen kant meer uit! En dan zie je toch de ervaring van iemand die al jaren speelt en tactisch beter onderlegd is in het midden- en eindspel. Bram gefeliciteerd en nu weer een hele week wachten. Pfff…”

Peter de Boer en Victor Hooftman maakten er ook een hele mooie partij van. Op een gegeven moment stond de volgende stelling (zie rechts) op het bord met zwart (Hooftman) aan zet. Er volgde f4-f3, d5xc6 – Te7-e2, Dd2xe2 – f3xe2.

In deze stelling had kunnen volgen (commentaar van René van Es): “Deze stelling was dus 100% mogelijk, maar Peter duwde zijn pion niet door. En zelfs als hij de pion had doorgeduwd, had wit eerst de positie van zijn loper moeten verbeteren, door zwart schaak te geven op Le6. Uit de Fritz analyse blijkt: Gaat de zwarte koning dan naar f8 dan wint wit en gaat hij naar h8 (gevolgd door pion h5) wint zwart!” Dit zorgde ervoor dat Hooftman zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde!

Wim Witvliet was er in de vijfde ronde voor het eerst bij dit seizoen hij liet meteen zien het spelletje nog goed te beheersen. Hij won in een prima partij van Gabriël Cornelisse. En ook Jan Bruinsma behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen. Hij won heel knap van Roel de Graaff!

En ook Peter Ruimschoot is van de nul af. Hij won van Vincent Smol. Dat zag er overigens lang niet naar uit. Rond tien uur had Ruimschoot nog 11 minuten en Smol nog 1 uur en 11 minuten. En naast dat tijdsvoordeel had Smol ook nog twee pionnen extra. Toch trok Ruimschoot uiteindelijk aan het langste eind en behaalde zo zijn eerste overwinning.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand na de vijfde ronde.