Posthumus enige leider na ronde 6

Maandag 12 oktober. Ronde 6. Weer een goed gevulde zaal. Dat is het leuke van het recordaantal van zes teams van Erasmus dat dit jaar meespeelt in de RSB-competitie.

Het derde van Erasmus ontving het sterke eerste van Zwijndrecht en stuurde ze alsof het niets was gewoon met een nederlaag naar huis! Heel knap!

En daarnaast 13 mooie confrontaties voor de interne competitie. Met ook deze week weer een paar mooie verrassingen!

Op het eerste bord mocht Frits Steenbergen het deze week proberen om man-in-vorm Wim Posthumus zijn eerste puntje te ontfutselen. Er kwam een dubbel toreneindspel op het bord, waarbij Posthumus het initiatief had op de damevleugel en de betere pionnenstructuur.

Steenbergen probeerde wel tegenspel te creëren, maar dat mocht niet baten. Posthumus trok het toreneindspel naar zich toe. Mede omdat medekoploper Pietrow vrij was, gaat Posthumus hierdoor alleen aan de leiding met nog steeds een 100% score!

Ruud Dröge nam het op tegen Ruurd Ouwehand. Dröge won een pionnetje in het middenspel, maar in een dame en toren-eindspel hoeft dat niet altijd doorslaggevend te zijn. Dröge kwam echter binnen op de koningsvleugel en won zo alsnog.

Aan het derde bord speelde Cander Flanders tegen Cor van As. Er ontstond een loper tegen paard eindspel met beiden nog enkele pionnen. Het zag er erg remise-achtig uit.

Flanders wilde daar echter geen genoegen mee nemen en dat leidde tot de welbekende ‘deksel op de neus’. Aan het einde van de avond had Van As het eindspel toch naar zich toe getrokken. Een hele nette prestatie van Van As!

Marcel Tillemans was te sterk voor Bram de Knegt. Een resultaat dat Paul Wilhelm niet kon kopiëren tegen de jarige Murdoch Mac Lean. Mac Lean had een ingegraven loper op f8 en kon zich nauwelijks verroeren.

Wilhelm won vervolgens ook nog een stuk, maar Mac Lean bleef zich als een leeuw verdedigen. Waarschijnlijk zou het wel gewonnen zijn, maar Wilhelm zag niet helemaal hoe hij door de eindstelling heen kon komen (zie de stelling rechts) en daarom kwamen de heren remise overeen.

Frank van Zutphen en Stephen Pinedo maakten er ook een mooie en lange strijd van. Pinedo kwam met een voordeel uit de opening, maar na een dameruil kon Van Zutphen bogen op een klein voordeeltje vanwege iets actievere stukken. Later won Van Zutphen ook een pion, maar het duurde dankzij zorgvuldig tegenspel van Pinedo pas tot diep in het eindspel voordat dit voordeel ook daadwerkelijk in een overwinning kon worden omgezet.

Wim Witvliet behaalde zijn tweede overwinning op rij. Tegen Coen van Vlijmen kwam er een stelling op het bord met beiden een paard en loper en meerdere pionnen. Witvliet had het initiatief en het was lastig voor Van Vlijmen om deze stelling te keepen. Vandaar dat het punt dan ook naar Witvliet ging.

Een bord lager speelde René van Es tegen Gabriël Cornelisse. Onze vaste verslaggever René van Es schrijft hierover:

“Dit keer had ik me voor genomen mijn best te doen en was ik behoorlijk zenuwachtig. En hoe vaak zeg je niet: “ik had niet hoeven te verliezen (zoals vorige week)”, terwijl daar feitelijk niets van waar is. Maar oké, na 1. e4 – e5 speelde ik 2. d4. Kijken of hij een gambiet zou accepteren? Gabriël wees hem echter af, hij kwam goed uit de opening en wist zelfs een pion te pikken. Maar na zijn paardensprong naar b3 (zie stelling rechts), was hij even vergeten, dat ik een paard op d4 had staan. Er volgde: Pd4xb3, Lf6xc3, Pb1xc3, 0-0-0 en Pc3xa4 en na 20 minuten spelen en 15 zetten was het eigenlijk over en uit. Volgende keer beter, geen mooie overwinning, maar ja, puntje erbij.”

Peter Ruimschoot nam het op tegen Rens Hesselmans. Ruimschoot gaat iedere week iets beter spelen en beide heren maakten er een mooie strijd van.

Hesselmans kreeg wel een voordeel en had steeds de betere stelling, maar Ruimschoot verdedigde zich taai zodat Hesselmans toch niet verder kwam dan remise. Een uitstekend resultaat van Ruimschoot!

Victor Hooftman heeft de smaak van de overwinning te pakken. Hij boekte zijn tweede zege op rij, ditmaal tegen Wil de Boer, die zijn eerste partij van het seizoen speelde.

Alik Tchavelachvili wist een paard van Peter Hurkmans op b1 in te sluiten en speelde daardoor effectief met een stuk extra. Dat voordeel werd verder uitgebouwd tot een vol punt.

Roel de Graaff en Carel Keller kwamen al snel remise overeen. Een resultaat dat ook op het uitslagenformulier stond bij de partij van Peter de Boer en Vincent Smol. Smol speelde een hele goede partij en had in de eindstelling zelfs nog goede kansen op de winst. Maar met zijn eerste remise bij Erasmus is dit een heel fraai resultaat om trots op te zijn! Dat belooft meer goeds voor de toekomst!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de zesde ronde.