Gelukkige overwinning voor het eerste

Maandag 16 november stond een kraker op het programma in klasse 1A van de Rotterdamse Schaakbond.

Erasmus 1 en RSR Ivoren Toren 3 (vorig jaar gedegradeerd uit de promotieklasse) zijn twee belangrijke favorieten voor de titel en na het wat teleurstellende gelijkspel tegen Overschie 2 moest er gewonnen worden door het eerste van Erasmus.

Wij waren op volle sterkte, dat beloofde vooraf veel goeds. Het werd echter een lastige avond, waarbij het eerste op verschillende momenten langs de randen van de afgrond scheerde.

Zo rond een uur of half tien was het beeld niet erg positief. Leo Verhoeven (bord 3) en Marvin Dekker (bord 4) hadden een pionnetje verloren en Murdoch Mac Lean (bord 8) had een vervelende stelling. En daar stonden nog geen duidelijke plussen tegenover.

De eerste beslissing viel zo rond half elf. Olivier Vrolijk (bord 6) kreeg een koningsaanval over zich heen. Maar toen hij deze had afgeslagen, had hij een pion meer en trok hij het initiatief naar zich toe. Ondanks stevige tijdnood maakte hij het netjes uit en bracht het eerste daarmee op voorsprong.

Het tweede resultaat kwam van Andrzej Pietrow (bord 1). Zijn tegenstander had iets gemakkelijker spel, maar het evenwicht werd eigenlijk niet echt verbroken. Remise was dan ook het logische resultaat.

Vrij kort daarna ging Frank van Zutphen (bord 2) onderuit. Van Zutphen had een prima stelling met een goede aanval, maar miste een zetje, waardoor zijn tegenstander eruit kwam. Vanaf dat moment speelde Van Zutphen nauwelijks meer een goede zet. En zo stond het weer gelijk.

Aan bord 6 speelde Cander Flanders tegen oude bekende Paul Dekker. Flanders kreeg een heerlijke aanval en het was wachten op het moment dat de trekker over gehaald kon worden. Toch kwam Flanders er niet doorheen en moest hij in remise berusten.

Een 2 – 2 tussenstand dus en alleen Wim Posthumus had een plusje. Maar vanaf dat moment begon het tij wat te keren.

Leo Verhoeven had weliswaar nog steeds een pion minder, maar er was een eindspel ontstaan van paard tegen loper en vijf of zes pionnen voor beiden. En omdat het niet mogelijk was voor Verhoevens tegenstander om er doorheen te komen wist Verhoeven de stelling toch remise te houden.

En dan waren de wonderen de wereld nog niet uit. Murdoch Mac Lean had een lastige avond tegen Arend Bongers. Over het hele bord was de stelling dichtgeschoven en het was mijn verwachting dat Mac Lean het laatste gaatje ook wel dicht zou schuiven. Mac Lean koos er echter voor om die open te houden, maar daardoor kreeg vooral Bongers kansen. Mac Lean verdedigde zich daarna echter met verve en uiteindelijk ontstond een eindspel met allebei twee lichte stukken en beiden een serie pionnen wat uiteindelijk toch niet te winnen bleek te zijn. Tussenstand: 3 – 3.

Nog twee partijen te gaan. Het zag er niet goed uit voor het eerste.

Marvin Dekker had op bord 4 een pionnetje verloren zonder echte compensatie. Sterker nog, zijn tegenstander Mark Beijen had gewoon twee vrijpionnen op de damevleugel en als deze waren gaan lopen dan was het vrij eenvoudig voorbij geweest. Dekker trachte wat spel te creëren op de koningsvleugel en zijn tegenstander ging daar in mee. Objectief stond het op een goed moment verloren, maar de stelling werd wel complexer, wat één van de redenen was waardoor Beijen plotseling een stuk weg gaf. Dat buitenkansje greep (onze) Dekker uiteraard met beide handen aan! 4 – 3 voor.

Als laatste (net als in de eerste twee ronden overigens) was Wim Posthumus nog bezig. Het werd een echte manoeuvreerpartij, waarbij Posthumus stapje voor stapje zijn koningsaanval verder opbouwde. Op een goed moment offerde Posthumus twee lichte stukken voor een toren en een pion, maar dat bleek toch niet goed te zijn want er ontstond een eindspel van een ijzersterk loperpaar tegen een toren. Beide spelers waren inmiddels in diepe tijdnood. Het stellingsoordeel liep uiteen van gewonnen naar verloren naar gewonnen en dat soms per zet. Een echt bloedstollend spannend einde van de partij. Uiteindelijk maakte Posthumus’ tegenstander het laatste en beslissende foutje. En waren de twee volle matchpunten binnen!

Een 5 – 3 overwinning dus! Toch wel een beetje een gestolen overwinning, het geluk van de winnaar zullen we maar zeggen…

Later die avond bleek het geluk nog niet op te zijn. Een andere belangrijke concurrent voor de titel, HZP Schiedam 1, had verloren tegen De IJssel 1, waardoor het eerste nu met een matchpunt voorsprong aan de leiding gaat in klasse 1A. De volgende ronde op maandag 7 december is belangrijk: dan speelt het eerste tegen de directe concurrent HZP Schiedam en dan kan een belangrijk gaatje worden geslagen!

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste in de de RSB-competitie. Of lees het verslag met de alleszeggende titel “Geen abiotische olie gevonden bij Erasmus” op de website van RSR Ivoren Toren.

Frank van Zutphen