Erasmus 2 verslaat koploper Onésimus

Ons tweede team heeft zeer goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap in klasse 2C.

In een spannende en gelijk opgaande strijd werd het eerste team van Onésimus met 4½ – 3½ afgetroefd.

Onésimus, vorig jaar zwaar getroffen door een grote brand in hun speellocatie en nu tijdelijk gehuisvest in een ander gebouw op het Vredenoordplein, geldt als de grootste kanshebber voor het kampioenschap.

Door de afwezigheid van de sterke spelers Moolenaar en Rijnders waren de krachtsverhoudingen tussen de teams nagenoeg gelijk. Dit werd bevestigd door een spannende strijd die alle kanten op kon gaan. Na 2 uur spelen waren alle borden nog volledig in evenwicht.

Hierna kreeg Onésimus een voordeel op 2 borden: Davin Mostert (bord 7) leek onder de voet gelopen te worden door een batterij van dame en loper gericht op g2, alsmede door verdubbelde torens op de h-lijn. Daar stond slechts een overbelast paard op f3 tegenover.

Frits Steenbergen (bord 6) kwam tegen ons oud-lid Jan de Korte in de verdrukking en verloor materiaal.

De eerste 2 borden (Ruud Dröge op 1 en Gilles Donze op 2 (Gilles was de enige die een duidelijk ratingvoordeel had) leken op remise uit te komen. Pas om tien voor 11 kwam de kentering. Invaller Jan Smit, de man in vorm, bouwde (op het 4e bord) zijn stelling gedegen op en stond comfortabel. Een kleine onnauwkeurigheid van zijn opponent leverde het eerste punt op: 0 – 1.

Ruud Dröge (tegen Marcel Tillemans) en Emil Verhoef (bord 8) speelden gelijkwaardige remises, maar Paul Wilhelm (bord 5) (die geconfronteerd werd met De Leeuw opening) zag in tijdnood niet de juiste voortzetting, die er overigens wel was: 2 – 2.

Davin profiteerde van een blunder van zijn tegenstander die een gewonnen stelling meteen vergooide.

Frits gaf ondanks zijn materiaalachterstand dapper partij, maar wist het toch (net) niet te redden: 3 – 3.

De ontknoping was spannend!

Gilles moest doorspelen en wist het (optisch gelijkwaardige) toreneindspel bekwaam te winnen: 3 – 4 voor Erasmus.

De partij van uw verslaggever (Ruurd Ouwehand op bord 3) ging gelijk op. Ik kreeg iets meer ruimte en mijn stukken stonden wat actiever. Een schermutseling in het centrum leidde dat tot een mooie combinatie waarbij ik een pion won en de zwarte koning naar g4 verdrong. Om uit het matnet te komen moest zwart zijn loper geven, maar dat leidde wel tot gevaarlijk tegenspel van zwart. Omdat remise voldoende was voor teamwinst besloot ik niet op winst te spelen maar af te wikkelen naar remise.

De zwaarbevochten 4½ – 3½ overwinning was onze beloning. Door dit uitstekende resultaat doen we volop mee voor promotie. Op papier (voor wat het waard is) zijn wij nu de grootste kanshebber voor het kampioenschap. Nu nog waarmaken, de start van het seizoen was in ieder geval veelbelovend.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2C.

Ruurd Ouwehand