Teleurstellend gelijkspel voor eerste team

Vrijdag 30 oktober speelde het eerste van Erasmus haar tweede RSB wedstrijd tegen het tweede van Overschie. Dankzij de overwinning van Andrzej Pietrow in zijn vooruitgespeelde partij begon het eerste de avond met een comfortabele voorsprong.

Dat comfortabele gevoel was overigens van korte duur. Voor zover er al enige tekening in de strijd kwam naarmate de avond vorderde, was dat geen mooie tekening voor Erasmus.

Een kort rondje langs de borden rond een uur of negen leerde dat Marvin Dekker, Frank van Zutphen en Murdoch Mac Lean veel minder stonden. En er was eigenlijk niemand die op dat moment een betere stelling had.

Zo rond een uur of half elf kwamen de eerste uitslagen binnen. Bij Ruud Dröge (zwart, bord 6) waren de meeste stukken afgeruild en in een remise-eindspel werd tot een puntendeling besloten. Cander Flanders (zwart, bord 8) had inmiddels wel een vol punt binnen gehaald. Hij stond wat wankel in het middenspel, maar zijn sterke koningsaanval bleek niet te stoppen.

Ondertussen had Leo Verhoeven (zwart, bord 2) ook de vrede getekend in een partij tegen Watertoren-bekende Arnout van Kempen. Een 3-1 tussenstand dus, maar waar moesten de overige punten vandaan gaan komen?

Frank van Zutphen (zwart, bord 4) speelde zijn Franse opening veel te tam en kon nauwelijks tegenspel creëren. Een kansloze nederlaag. Marvin Dekker (wit, bord 3) had in de opening een kwaliteit geofferd voor wat aanvalskansen tegen de zwarte koning. Maar toen de aanval gepareerd was keek Dekker tegen een verloren eindspel aan van loper tegen toren. En zo stond er een 3 – 3 tussenstand op de borden.

Murdoch Mac Lean (wit, bord 7) maakte er een rollercoast-partij van. Onze reporter Jaap van Meerkerk schreef hierover: “Murdoch had bepaald niet zijn avond, althans voordat het eindspel werd bereikt. Hij manoeuvreerde zich eerst in een dal van diepe duisternis. Alle ellende begon met het zwarte pionnetje op e2 dat Murdoch toeliet in de opening, dat slechts door de loper op b5 werd gedekt. “Die mep ik er straks altijd wel af”, zal Murdoch gedacht hebben. Wie niet? En daarna zou hij een gezonde pion hebben voorgestaan. Maar ja, je moet daar natuurlijk niet te lang mee wachten. En ja hoor, wat zetjes later kwam er zelf een tweede pionnetje op de e-lijn aanschuiven en onze witspeler kon geen kant meer op. Er dreigde namelijk onverwachts een torenmanoeuvre e6–f6 en mat op f1. Murdoch wist zich met een kwaliteit minder te redden, sloot de zwarte toren in en na een dweilpauze – een halve liter cassis stond tegen bord 7 aan de vijandelijke kant te kabbelen – was zijn tegenstander zo aardig de kwaliteit weer in te leveren.” Uiteindelijk werd het zo toch nog remise.

Wim Posthumus (wit, bord 5) was als laatste nog bezig. In zijn Franse partij werd ongeveer het hele bord dichtgeschoven en ondertussen had Posthumus ook nog ergens een pionnetje verloren. In het pionneneindspel kon geen van beide spelers meer winnen en werd tot remise besloten.

Een 4 – 4 eindstand dus. Een heel erg teleurstellend resultaat voor het eerste, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat een overwinning er vrijdag geen moment in heeft gezeten. Te veel spelers bleven heel ver van hun gebruikelijke niveau af. Werk aan de winkel dus. De volgende ronde moet het echt beter. Dan is het derde van RSR Ivoren Toren (speelde vorig jaar nog promotieklasse) te gast en dan moet er gewoon gewonnen worden.

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste in de RSB-competitie.

Frank van Zutphen