Vierde team boekt ruime zege

Afgelopen donderdag moesten we met het vierde team op bezoek in Sliedrecht. Rens Hesselmans was verhinderd waardoor alle anderen verzekerd waren van een basisplaats. Stephan Pinedo zou door mij worden opgehaald. Daar hij aan de westkant van Rotterdam woont, togen we vervolgens via de Beneluxtunnel en de A15 naar Sliedrecht.

Die afstand bleek wat groter dan aanvankelijk door mij gedacht. Mijn routeplanner gaan een aankomsttijd aan van 20.12 uur. Het gas moest er dus even flink op. Enkele minuten na achten belde Jaap van Meerkerk mij om te vragen of we nog zouden komen. Gelukkig kon ik hem melden dat we inmiddels voor de deur stonden. Bleek dat wij nog eerder compleet waren dan het thuisteam!

Cor van As was zeer vereerd dat hij het team weer mocht aanvoeren vanaf het eerste bord. Om te bewijzen dat hij goed het overzicht kon bewaren besloot hij met zijn tegenstander maar liefst tot de 18e zet alle stukken op het bord te laten. Dat leverde dus een complexe stelling op.

Na ruim een uur spelen tekende zich op de borden links en rechts van mij bij Alik Tchavelachvili en Roel de Graaff duidelijke parallellen af. Beiden hadden besloten lang te rokeren en hadden daarmee een stevige koningsaanval over zich afgeroepen. Die zagen er zo dreigend uit dat ik al rekening hield met een zware avond. Ook de partijen van Stephan en Arie de Jong toonde een gelijkenis in die zin dat de dames na 8 – 9 zetten allemaal al naast het bord stonden.

Zelf kreeg ik een ingewikkelde stelling met de dame van mijn tegenstander op d5 waar de loper al op b7 stond en er dus veel druk op g2 ontstond waar ik naar toe had gerokeerd. Rond 10 uur haalde Stephan het eerste resultaat binnen; hij deelde het punt met Klein. Inmiddels hadden zowel Roel als Alik zich genoodzaakt gezien hun koningen richting de koningsvleugel terug te dirigeren om aan een koningsaanval te ontsnappen. Dat deden ze echter zo voortvarend dat ze zelf weer goede kansen kregen. Beiden wisten zowaar het volle punt binnen te halen waar ik eerst het ergste vreesde.

Kort daarop remiseerde ook Bram de Knegt waardoor wij op een 1 – 3 voorsprong kwamen. Jaap had mij eerder al een punt beloofd en hield zijn belofte. Mijn eigen partij ontwikkelde zich ook voorspoedig. Met mijn loper lukte het de diagonaal waarop de dame en de loper van Van de Berg opgesteld stonden aan te vallen. Hierdoor moest de dame wijken, kon ik de lopers ruilen en werd g2 ontlast. Toen mijn tegenstander ook nog zijn paard naar a5 speelde waardoor die eigenlijk inactief werd, kon ik rustig op materiaalwinst spelen. Onder tijdsdruk maakte Van de Berg ook nog een fout waardoor hij via een tussenschaak een toren moest inleveren waarna het eigenlijk wel klaar was.

Ook Arie en Cor hadden hun partijen inmiddels tot een goed einde gebracht. Zo bracht iedereen een steentje bij aan een ruime 1 – 7 overwinning!

Op 7 december ontvangen we thuis Messemaker 1847.

Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain