Erasmus 2 verplettert Moerkapelle 2

Ons tweede team heeft haar koppositie op zeer overtuigende wijze behouden door een verpletterde 7½ – ½ overwinning op het tweede team van Moerkapelle. Ofschoon een ruime overwinning verdiend was, was de uitslag wel enigszins geflatteerd.

Op bord 6 was Frits Steenbergen snel klaar. Zwart verslikte zich in de Spaanse opening en na 3 kwartier stond het al 1 – 0. Het tweede punt kwam van Davin Mostert (bord 7): de stelling was wat dichtgeschoven maar toen Davin met zijn torens over de h-lijn binnenkwam was het snel afgelopen: 2 – 0.

Paul Wilhelm (bord 5) bracht met zwart een Konings-Indisch op het bord. Wit speelde wat passief en “zijn goede zetten raakten op” (aldus Paul), hierna volgden enkele zwakkere zetten wat resulteerde in stukverlies: 3 – 0.

Invaller Jan Smit (bord 4) verloor een pion in de opening, zijn tegenstander verzuimde echter om de stelling open te breken en kreeg daardoor een opgesloten loper. Jan’s koningsaanval met zware stukken liep stuk op een stugge verdediging. Jan bleef daardoor een pion achter, maar zijn actievere stukken zorgden voor voldoende compensatie zodat het evenwicht niet verstoord werd: ½ – ½ (3½ – ½).

Kopman Ruud Dröge had een lastige avond. Hij kwam weliswaar een stuk voor, maar daar stonden veel vrijpionnen tegenover. Promotie op de h-lijn was dichtbij en Ruud ging maar wat schaakjes geven. Zijn tegenstander liep zowaar in een mat-net waardoor Ruud een (onverdiend) punt kon bijschreven: 4½ – ½.

Ook uw reporter Ruurd Ouwehand (bord 3) kwam tegen de topscoorder van Moerkapelle (Marcel de Haan) goed weg. Marcel (wit) behandelde de Caro-Kann op een enigszins aparte wijze en gebruikte hiervoor veel tijd. Wit bouwde druk op in het centrum, maar zwart had een sterk loperpaar als compensatie. Marcel sloeg een remise-aanbod af en ging op winst spelen. Hij speelde een paar sterke paardzetten en kwam met een pion voor in het eindspel. In tijdnood ging wit in de fout door een paard weg te geven. Daarna was het snel uit: 5½ – ½.

Op bord 2 speelde Gilles Donze een scherpe partij. Hij oefende grote druk uit op pion f7 en had een zeer actieve stelling. Ondanks zijn tijdnood haalde Gilles het punt bekwaam binnen: 6½ – ½. Na stukwinst kon ook Emil Verhoef (bord 8) een vol punt bijschrijven en bracht de eindstand op 7½ – ½.

Na deze ruime overwinning hebben we onze koppositie verstevigd. Begin februari moeten we hier tegen het derde team van Overschie een mooi vervolg aan geven.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 2C.

Ruurd Ouwehand