Vierde deelt de punten

Afgelopen maandag werd de uitgestelde bondswedstrijd van het vierde tegen het vierde van Messemaker 1847 gespeeld. Oorspronkelijk stond die wedstrijd gepland voor de week eerder. Wegens het trieste overlijden van Ab Scheel was verzocht de wedstrijd een week uit te stellen. Een verzoek dat uiteraard werd ingewilligd.

Gevolg was wel dat we afgelopen maandag een unieke situatie meemaakte dat er maar liefst 20 externe bezoekers te gast waren omdat ook het tweede en het viertal een thuiswedstrijd hadden. In een bomvolle zaal gingen we dus om 20:00 uur van start.

Jaap van Meerkerk maakte er een soort vluggertje van en kon rond de klok van kwart voor tien het eerste punt laten noteren. Dat leek te maken te hebben met een wel heel bijzondere opening waarvoor volgens mij nog geen naam is bedacht waarbij zijn tegenstander al op de tweede zet de dame naar e7 ontwikkelde. Kennelijk had hij de rest van de opening minder goed voorbereid waardoor Jaap makkelijk en snel in het voordeel kwam.

Er waren wel meer bijzondere openingen te bewonderen. Zo speelde Reibel met wit, de tegenstander van Stephan Pinedo 1. Pf3 – …, 2. b4 – …, 3. Lb2. Hij had het kennelijk wat beter voorbereid. De zware stukken verdwenen al snel van het bord waarna een interessante strijd met ieder drie lichte stukken ontstond waarbij Reibel uiteindelijk wel aan het langste eind trok.

Rond tien uur kon Arie de Jong mij laten weten dat hij een halfje had binnengebracht. Een lastige stelling waarbij zeer lang alle pionnen op het bord bleven hetgeen de bewegingsruimte van de overige stukken aan beide kanten er niet makkelijker op maakte.

Daarna bleef het lang spannend waarbij het er aanvankelijk naar uitzag dat wij de beste papieren hadden. Alik Tchavelachvili won zijn partij waarbij hij net wat eerder dan zijn tegenstander gebruik kon maken van een penning langs een diagonaal waar een dame en een toren op vast stonden. Hij wachtte zijn kans netjes rustig af door nog even een tussenzet te doen, omdat Bode de dreiging toch niet ongedaan kon maken en kwam vervolgens een kwaliteit voor.

De vreugde van deze voorsprong was echter van korte duur omdat Rens Hesselmans het helaas niet kon bolwerken tegen Oosterhof. Die wist handig een paard te positioneren op de eerste lijn van Rens waardoor de dekking van Rens zijn toren over die lijk werd doorbroken. Rens zag dat gevaar te laat en kon mat met een toren op de eerste lijn niet anders meer afwenden dan door een stuk te offeren. Daarmee gaf hij ook op.

Vervolgens keerde de kansen. Cor van As stak in oude vorm. Hij speelde beter maar benutte zijn kansen niet. Overzag een listige zet waarna zijn tegenstander gebruik kon maken van een penning omdat twee torens en een dame in een diagonaal stonden, verloor een kwaliteit en daarmee de wedstrijd.

Roel de Graaff speelde op het achtste bord een interessante partij. Hij leek lang beter te staan. Kwam alsnog in moeilijkheden toen zijn tegenstander er in slaagde de dame te activeren en leek alsnog te gaan verliezen. De stelling was echter dermate complex dat zijn tegenstander te veel tijd gebruikte waardoor Roel uiteindelijk toch de winnaar werd.

Ongeveer tegelijk moest Bram de Knegt berusten in een remise waar hij tot kort daarvoor wel gewonnen leek te staan. Zo resteerde een 4 – 4 waar we mogelijk wel meer hadden kunnen bereiken.

Lees hier het verslag “Gelijkspel voor Messemaker 4 tegen Erasmus 4” op de website van Messemaker 1847. Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain