Overtuigende zege op directe concurrent

Maandag 7 december stond de kraker in klasse 1B tussen de nummers 1 en 2 op rating op het programma. Het eerste van Erasmus nam het op tegen het eerste van HZP Schiedam.

Met een overwinning kon het eerste een belangrijk gaatje slaan naar de directe concurrent! En daarin slaagde het eerste met vlag en wimpel!

De avond begon met een meevaller voor Erasmus. Eerstebordspeler John van Baarle van HZP Schiedam was niet aanwezig en dat scheelt een stevige slok op een borrel. En waar het eerste het in de vorige twee ronden halverwege de avond steeds lastig had, ging het in Schiedam erg voorspoedig!

Zo rond een half tien ontstond er al de eerste tekening in de strijd. Murdoch Mac Lean (bord 8) had een kleine kwaliteit gewonnen (twee stukken en een pion tegen een toren) tegen de vaste Watertorentoernooi deelnemer Andries Schukking. Op de overige borden stonden de Erasmianen gelijk tot beter. Leo Verhoeven speelde met zwart tegen Daniël van Loenen op bord 4. Nadat de torens werden gewisseld werd al snel remise overeen gekomen. Op bord 3 speelde Marvin Dekker tegen David van der Mast een prima en voor zijn doen ‘saaie’ partij zonder spectaculaire offers. Het evenwicht werd niet echt verbroken en ook hier werd tot remise besloten.

Andrzej Pietrow speelde met wit op bord 1 tegen Gerard Turkenberg (als invaller ‘opgeofferd’). Pietrow kreeg een stelling met alle zware stukken nog op het bord en de betere pionnenstructuur. Op dat moment had ik het punt eigenlijk al geteld, alleen Pietrow miste de scherpte en zijn tegenstander kreeg hele gevaarlijke tegenkansen. Deze werden weliswaar gepareerd, maar het overblijvende toreneindspel werd ook niet goed behandeld door Pietrow en zo verloor hij! Erg verrassend, maar complimenten voor Turkenberg, uitstekend gespeeld! En zo stonden we zomaar met 2 – 1 achter.

De stand werd snel weer rechtgetrokken aan bord 2. Wim Posthumus nam het met zwart op tegen ratingkanon Oleksii Kapitonenko (2099). Kapitonenko viel met verve aan, maar veronachtzaamde daarbij zijn eigen verdediging. Toen de eerste aanvalsgolf was gepareerd, kon Posthumus counteren. Met een heerlijk dameoffer werd de stelling uit elkaar geslagen en won Posthumus een kwaliteit en een pion en waren de tegenkansen voor Kapitonenko gemarginaliseerd. Een prima overwinning van Posthumus! En zo stond het weer 2 – 2.

Maar verder geen vuiltje aan de lucht. Nog vier borden te gaan en op alle borden de betere stelling. Wat een luxe!

Het volgende punt werd binnengebracht door Murdoch Mac Lean. Hij had een kleine kwaliteit gewonnen en er was een erg interessant eindspel ontstaan. Schukking verdedigde zich echter goed en het was nog niet eenvoudig om de winstweg te vinden, maar uiteindelijk gaf de vrijpion op de g-lijn de doorslag. 3 – 2 voor!

Cander Flanders speelde met wit op bord 7 tegen Frans Groeneweg. Flanders had een klein plusje en vooral het initatief aan zijn kant. Een remiseaanbod werd afgeslagen en Flanders won een kwaliteit en een pion. Dat voordeel werd netjes over de eindstreep gebracht. En zo stond het 4 – 2 voor Erasmus.

Aan bord 6 speelde Olivier Vrolijk met zwart tegen Theo van Zessen. Vanuit de CaroKann werd het een manoeuvreerpartij, waarbij het adagium wel leek te zijn ‘zo weinig mogelijk doen en afwachten’. Stuk na stuk werd afgeruild en toen beide nog een toren hadden, was de vrijpion van Vrolijk sneller dan de vrijpion van Van Zessen. En zo waren de matchpunten definitief binnen: een 5 – 2 voorsprong.

Als laatste was Frank van Zutphen aan bord 5 nog bezig tegen Aad Juijn. Van Zutphen had in het middenspel een pion gewonnen en had afgewikkeld naar een gewonnen eindspel van loper tegen paard. In een moment van totale schaakblindheid gaf Van Zutphen zijn loper echter weg en kon hij meteen opgeven. Eindstand 5 – 3 voor Erasmus.

Alles bij elkaar een mooie en belangrijke overwinning,  waarmee weer een extra gat is geslagen naar een belangrijke concurrent en ons doel (het kampioenschap!) weer een stapje dichterbij is gekomen. Wij zijn er uiteraard nog niet, de volgende horde is begin januari Krimpen aan den IJssel 3.

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste team in de de RSB-competitie.

Frank van Zutphen