Spanning stijgt!

Met nog vier ronden te gaan wordt het weer lekker spannend, zo opende jullie wedstrijdleider deze 14e ronde.

Jullie wedstrijdleider zat zelf aardig geconcentreerd te schaken tegen niemand minder dan Davin Mostert. En aangezien Frank van Zutphen extern speelde moest ik het dus nu alleen van mijn zeer beperkte waarnemingen hebben.

Topwedstrijd van deze ronde was die van Bernhard Ruimschoot die het tegen Cor van As moest opnemen. De strijd ging gelijk op, althans zo zag het eindspel er rond de klok van elven uit. Een strijd tussen wederzijds een zestal pionnen, een toren en lopers van ongelijke kleur. Even later stond Cor twee pionnen achter en het punt zou naar Bernhard horen te gaan. In tijdnood zag Bernhard de winst niet en dacht op een gegeven moment drie keer dezelfde stelling te hebben bereikt. Hij claimde dit echter niet, waarschijnlijk omdat Cor het er niet mee eens was. Hij had als hij er zeker van was geweest in ieder geval de klok moeten stilzetten en zijn gelijk moeten aantonen, en als de spelers er samen niet uitkomen, dan de wedstrijdleider erbij halen. De tijdnood deed hem echter geen goed en hij speelde verder. Daarna zag hij andermaal niet hoe hij met Kf1! eenvoudig de kleine dreiging van pionverlies kon verhinderen en dus kon winnen. Nu ging hij voor zetherhaling, maar Cor, die wat meer tijd over had, probeerde op tijd te winnen. Dat lukte wonderwel, omdat Bernhard net op het allerlaatste moment voor de derde zetherhaling bleef aarzelen en toen er een vlag verscheen wist hij dat hij op tijd verloren had.

Na afloop hebben de aanwezigen nog wat nagepraat over de interpretatie van het Fide-reglement aangaande deze kwestie. Een andere interessante vraag die werd gesteld was: Mag je bij minor-promotie nog van stuk wisselen? Je hebt bijvoorbeeld, na promotie van een pion, net een paard neergezet op het promotieveld, maar nog niet losgelaten en je bedenkt dat een dame toch wel handiger is.

Vincent Smols run naar de top werd in deze ronde koeltjes tot staan gebracht door Emil Verhoef.

Gabriël Cornelisse kon na de wedstrijd tegen Peter Hurkmans, na drie nederlagen nu zijn derde overwinning bijtekenen en kan nu de weg verder omhoog gaan verkennen.

Jan Hoek van Dijke speelde een keurige partij tegen Herman Beerling en kon in het middenspel een kwaliteit voor komen, waarna hij de winst niet meer in gevaar liet komen.

Pim Kleinjan presteerde goed met een overwinning op Jan Smit en ligt op koers met zijn voorbereidingen op Tata. Lucian Mihailescu, een andere vaste klant in de Wijk aan Zee arena – in januari kunnen jullie de toernooiresultaten van onze Erasmianen allemaal natuurlijk weer vanaf onze website gaan volgen – wist geen potten te breken tegen de goed scorende Henry Pijpers.

Zelf speelde ik de mooie scherpe variant van de Benoni, de opening waarop Davin Mostert met zwart mij trakteerde. Na 8 zetten komt er dan een belangrijk moment voor zwart. Als je die variant niet kent ga je snel de mist in. Je moet namelijk de niet voor de hand liggende zet Pfd7 spelen, en dat is een beetje vreemd, 2x met hetzelfde stuk spelen terwijl je andere paard nog op stal staat. Davin kende die variant niet, maar koos na 5 minuten wel voor deze bijzondere zet! Dat vind ik dus knap gevonden. Daarna gingen we pas echt schaken en er ontstond een spannende strijd om het initiatief, dat met de opgerukte pionnen, in het begin van het middenspel in het voordeel van wit moest uitpakken. Maar daarna, als zwart eenmaal met de niet te verhinderen acties (na voorbereidingen a6, b5) op de damevleugel voor tegenspel kan zorgen, en dat deed Davin dus, werd het flink spannend. Ik kon toch het initiatief uitbouwen en Davin op een beslissende aanval door het centrum trakteren.

René van Es speelde tegen Peter Ruimschoot. Van Es schreef hierover: “Peter opende Engels en de partij ging gelijk op. Het was zoeken naar de juiste stelling en doordat ik meer initiatief nam stonden mijn stukken uiteindelijk beter, maar nog niet gewonnen. Totdat wit zijn pion van f4 naar f5 speelde, wat ik niet begreep? Ik speelde Pg4-h6 en pikte de pion op f5. Hij kreeg zijn loper op e1 om de pion op h4 te beschermen, maar na een schaak Tb3-b2+, sloeg ik ook de pion op g2. Wat even later resulteerde in 5 pionnen voor mij en 2 voor wit. En tot overmaat van ramp ging wit ook nog eens jammerlijk door zijn vlag. Een taaie tegenstander, maar een verdiende winst.”

Nog even dit: Paul Wilhelm en ondergetekende zullen met regelmaat actuele zaken over de spelregels bespreken. Graag jullie aandacht daarvoor en ook heel graag jullie inbreng!

Nog drie ronden te gaan! Het zal er weer om gaan spannen, de verschillen zijn gering. Voorbeeld. Nummer 8 van de ranglijst heeft 8 punten en de nummer 24 heeft er 7. Wordt het winnen of verliezen, het maakt een enorm verschil! En dat maakt de voorronde dus ook zo boeiend.

Aanstaande maandag, 14 december. Een bijzondere dag voor de oud-leden van schaakvereniging Schiebroek. En dus ook een beetje voor die van de oud SWR-leden: 60 jaar geleden, op 14 december 1955 werd SV Schiebroek opgericht. Leuk om te weten. Wist u ook dat wij drie oud-voorzitters van Schiebroek/SWR in ons midden hebben? Bram de Knegt, Herman Beerling en Wim Witvliet. Over het wel en wee van Schiebroek en SWR heb ik een boekje samengesteld dat ik deze week digitaal opstuur naar alle oud-leden van Schiebroek en Schiebroek/Westen-Regina (SWR). En ik zal de oud-voorzitters even feliciteren. Het boekje met herinneringen komt natuurlijk ook op de website van Erasmus en kan worden aangevuld met verhalen en foto’s van alle betrokkenen. Wel nodig, want anders staan er wel iets te veel plaatjes van de schrijver zelf in. Zodra dit achter de rug is zal ik een papieren versie laten drukken. Dat zal naar verwachting ongeveer in februari 2016 plaats vinden. Dit boekwerkje kan in januari bij mij worden besteld.

Op 14 december spelen drie externe teams van Erasmus een thuiswedstrijd! Het 2e, het 4e en Viertal 2. Dat is een unieke gebeurtenis. Er zullen 32 partijen worden gespeeld. Kom dus ruim op tijd om een plekje te bemachtigen…

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de veertiende ronde.

Tot de 14e december!

Jaap van Meerkerk