Eerste finalisten A-groep bekend

Uw verslaggever was afgelopen week geveld door een stevig griepje en dat had zo ook zijn invloed op de inspiratie. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.

Want maandag waren er weliswaar slechts acht partijen in de interne, maar dat kwam omdat er maarliefst drie teams te gast waren bij Erasmus!

Dus volle bak met maarliefst 56 schakers in Laurens Borgsate!

De avond begon bijzonder. Afgelopen maandag was het namelijk precies 60 jaar geleden dat SV Schiebroek was opgericht! Een mooi moment om drie leden, die al rond die tijd lid zijn geworden, in het zonnetje te zetten. Carel Keller, Bram de Knegt en Jaap van Meerkerk kregen daarom een kleine attentie. Mooi om te zien, deze clubtrouw!

Maar er werd natuurlijk ook geschaakt! Aan bord 1 speelde Wim Posthumus tegen Marcel Tillemans. Posthumus posteerde zijn dame op d6 en dat bemoeilijkte de ontwikkeling van de stelling van Tillemans. Een daarop volgende doorbraak op de damevleugel leidde tot een overbelasting van stukken en tot opgave van Tillemans. Na deze overwinning is Posthumus als eerste zeker van een plaats in finalegroep A en ligt hij nog steeds op koers voor het winterkampioenschap!

Op het tweede bord speelde uw verslaggever (Frank van Zutphen) tegen Andrzej Pietrow. Pietrow kwam goed uit de opening en kreeg al snel een toren op f7, waardoor Van Zutphen zijn stukken niet heel erg gemakkelijk kon ontwikkelen. Na een verkeerde keuze van Pietrow dreigde Van Zutphen een kwaliteit te gaan winnen. De stelling had op dat moment via zetherhaling in remise kunnen eindigen, maar Pietrow ontweek dat, offerde een toren en kreeg daar een kwaliteit voor terug. Per saldo stond Van Zutphen op dat moment een stuk voor tegen twee pionnen. Na een verdere afwikkeling offerde Van Zutphen het stuk weer terug en dacht daarvoor een pion tot promotie te brengen, maar dat bleek net niet op te gaan. Remise was het uiteindelijke resultaat. Ook Van Zutphen is hiermee zeker van een plaats in finalegroep A.

Voor alle overige spelers valt pas in de laatste twee ronden de definitieve beslissing in welke finalegroep zij terecht zullen komen! Het gaat dus nog heel erg spannend worden de komende paar weken! Vermeldenswaardig is in ieder geval de goede positie van Cor van As. Hij staat op een stevige derde plaats met een voorsprong van een vol punt op de nummer 4!

Leo Verhoeven en Murdoch Mac Lean bevochten elkaar op de damevleugel. Verhoeven kreeg een vrije a-pion, maar toen Mac Lean deze won ten koste van een kleine kwaliteit was de muziek wel uit de stelling verdwenen en besloten de heren tot remise.

Pim Kleinjan speelde een heerlijke partij tegen Bernhard Ruimschoot. Kleinjan offerde een stuk voor een gevaarlijke koningsaanval. Ruimschoot leek alles weer enigszins boven water te hebben, toen Kleinjan in het centrum een belangrijke pion won. Hoe het vervolg precies ging, is niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk won Kleinjan.

Cander Flanders speelde een goede partij tegen Herman Beerling. Flanders won al snel een pion en niet kort daarna nog een tweede. Toen was het niet moeilijk meer om het punt binnen te halen.

Aad Jan Roos en Lucian Mihailescu maakten er een mooi gevecht van met de lichte stukken. Eerst won Roos een pion, maar later won Mihailescu deze weer terug. Op dat moment zag de stelling er remise-achtig uit, maar de koning van Mihailescu stond veel actiever en begon met zijn c-pion aan een gevaarlijke opmars. Via een petit combination, maakte Mihailescu de partij op een fraaie manier uit. Een prima overwinning!

De partij tussen Peter de Boer en Joram Simons werd gekenmerkt door twee uitgestelde rokades. Simons kreeg de betere stelling met twee sterke lopers en hij was uiteindelijk de sterkste van de twee!

En last but not least was er de partij tussen Vincent Smol en René van Es. Van Es schreef hierover:

“Wit opende met d4 en zo belandden wij in de ‘Slav Queen’s Gambit’. Vincent had moeite zijn stukken goed te plaatsen, waarbij het er voor zwart beter uit zag.”

“Zwart won een pion en doorzag een aanval met Pf5-d4 en Pd4-e2, wit blokkeerde mijn aanval enigszins met Lc1-d2. Alleen na Pc4xd2 moest wel Qd3xd2 volgen en kon ik mijn plannetje afmaken met: Pd4xe2, Te1xe2 en Lf6xc3. Wat uiteindelijk resulteerde in een volle kwaliteit winst, twee vrijpionnen en een pion meer, en ik dacht er al te zijn. Nou dat heb ik geweten. Het gemak waarmee Vincent mij op de damevleugel met zijn pionnen onder druk zette was fantastisch en ik moest alle zeilen bij zetten om tegenspel te bieden. Waardoor ik zelfs een toren moest opofferen om niet gelijk de hele partij te verliezen. De storm ging liggen, ik ruilde nog even een loper voor twee pionnen en tot slot was wit aan zet om de laatste fout te maken waardoor zwart won. Wat een leuke partij en complimenten aan Vincent voor zijn onbevangen maar sterke stijl van spelen.”

Nog twee ronden te gaan, nog 14 finaleplaatsen te vergeven. Kortom, nog volop spanning de komende paar weken bij Erasmus! Het belooft weer een mooie ontknoping te gaan worden deze voorronde!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de vijftiende ronde.