Team 3: Hoe dichter bij Dordt…

Helaas werd deze slogan in ons duel met Dordrecht bewaarheid. Vol goede moed vertrokken wij in een zwaar beslagen oldtimer met vier man sterk (Henry, Joram, Jaap en Jan) vanuit Schiebroek. Na aankomst kwamen ook Lucian, Pim en Bernhard ruim voor 20:00 uur binnen.

In een lunchlocatie die er van binnen beduidend beter uitzag dan van buiten mochten we de strijd aangaan. Er hing een gezellige huiskamer sfeer en er werd ook nog eens heerlijke koffie geserveerd door een vriendelijke bar equipe.

Bord 1: Henry had zich voor dit duel al goed ingevluggerd, dat betekende zoveel als meerdere keren door Joram van het bord gevaagd worden in 5 minutenpotjes. Omdat aldus de later aangeschoven coach/filosoof/supporter Cor van As tijd niet zou bestaan, werden die vijf minuten vluggertjes zonder klok gespeeld. De gedachte dat ik met de witte stukken op bord 1 (door afwezigheid Herman Beerling) kanonnenvoer zou zijn, leek wel heel duidelijk bewaarheid te gaan worden. Ook hier gaf coach Cor aan dat gedachten niet bestaan…

Het kan anders lopen zullen maar zeggen. Het werd een Dordts miniatuurtje en na 5 minuten stond de volgende stelling op het bord. De gespeelde zetten: 1. e4 – d5, 2. Pc3 – dxe4, 3. Pxe4 – Pc6, 4. Pf3 – Lg4, 5. Lc4 – Pe5 en na 6. Pxe5 was het uit!! Zodoende stonden we binnen no-time 0 – 1 voor na deze flitsactie van Henry.

Op de borden twee tot en met zeven werden geen punten behaald. Toen ik een uurtje later weer op het score bord keek stonden we met 5 – 1 achter. Aangezien ik zelf in een lastige partij verwikkelt was heb ik van de andere partijen niet veel mee gekregen.

Uit mijn eigen partij waarbij ik met de zwarte stukken speelde, zal ik nog twee stellingen laten zien. Op de 10e zet offert mijn tegenstander met wit 10. Pxh6 een stuk.

In het vervolg van de partij weet wit ondanks de gehavende koningsstelling geen beslissend voordeel te behalen.

Vijftig zetten later, op de 60e zet speelde wit met de loper vanaf veld d3 de zet 60. Lf1.

Hierna kon ik eenvoudig met 60. … – Df5 de dames afruilen en de partij naar mij toe trekken. Overigens ging dit niet allemaal vanzelf. Inmiddels had ik vanaf de 25e zet, de laatste 35 zetten in zware tijdnood niet meer genoteerd.

Na nog wat nagepraat te hebben sloten we de avond af en waren we blij dat zowel Cor van As als Gilles Donze ons de nodige support kwamen geven.

Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 2A.

Bernhard Ruimschoot