Goede overwinning voor het eerste!

Maandag 11 januari ontving het eerste team van Erasmus het derde team van Krimpen aan den IJssel voor de vijfde ronde van de RSB-competitie.

De koploper tegen de hekkesluiter. Maar geen tegenstander is te onderschatten in de eerste klasse.

De avond verliep voorspoedig en gedurende de avond werden de contouren van de overwinning al snel duidelijk.

Het eerste punt voor Erasmus werd binnengehaald door invaller Ruud Dröge aan bord 8 die een gewonnen toreneindspel bereikte. En zo tegen elf uur vielen de punten snel onze kant op. Murdoch Mac Lean (bord 7) had een pion extra in een eindspel met een paard en maakte dat op een mooie manier uit.

Niet lang daarna kwam het volgende punt binnen door Andrzej Pietrow die het eindspel van paard tegen loper beter behandelde dan zijn tegenstander. Leo Verhoeven (bord 4) speelde een overtuigende partij, hij had steeds het betere van het spel en toen hij een stuk won, duurde het hier ook niet lang meer voordat het punt binnen was. Tussenstand: 4 – 0 voor Erasmus!

De teamoverwinnning werd binnen gehaald door Wim Posthumus (bord 5) die steeds het initiatief had in de partij. Ook hier een prima overwinning!

En dan het klapstuk van de avond! Marvin Dekker (bord 2) offerde in de opening een pion en kreeg daar een mooie aanvalsstelling voor terug. De aanval leek vast te lopen, maar toen vond Dekker het briljante loperoffer Lc8. Of het nu goed was of niet – in de analyse werd dat niet helemaal duidelijk – maar zijn tegenstander durfde het niet aan te nemen en zo won Dekker een paar pionnen. Dit voordeel werd netjes binnen gebracht. Tussenstand: 6 – 0.

Frank van Zutphen (bord 3) kwam wat lastig uit de opening, maar in het middenspel was de stelling ongeveer gelijk en kon hij bogen op een sterk loperpaar. Maar er lijkt dit jaar wel een vloek te rusten op zijn RSB-wedstrijden. En was het resultaat toch weer een nederlaag.

Als laatste was Cander Flanders (bord 6) nog bezig, het evenwicht werd niet verbroken en remise was het dan ook het resultaat.

Per saldo een prima 6½ – 1½ overwinning van het eerste, de volgende ronde spelen wij tegen De IJssel 1, die op het moment van schrijven op een tweede plaats staat!

Lees hier het verslag “Erasmus 1 – Krimpen 3 6½ – 1½. Een prachtig verslag van Gosse Romkes. Terecht verloren? Ja! Slecht gespeeld? Nee!” op de website van Krimpen aan den IJssel. Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste team in de de RSB-competitie.

Frank van Zutphen