Nipte overwinning eerste viertal

Meteen al op maandag 4 januari stond de derde ronde van het eerste viertal van Erasmus op het programma.

Te gast was het eerste viertal van RSR Ivoren Toren.

Bord 1: Leo de Jager, oud lid van Erasmus – Wim Posthumus

Mooi gedaan, Wim! Ik kreeg alleen je eindspel mee, T+P+5 pionnen, waarin je er 2 achterop raakte. Toen kon je niet anders dan je eigen toren op roof uit te laten gaan hetgeen wonderbaarlijk lukte. Je speelde het heel actief en wist op de koningsvleugel tegenkansen te scheppen.

Plotseling moet Leo gezien hebben dat zijn winststelling niet meer te winnen was. Hij bleef echter zelf ook voor de volle winst spelen, in plaats van zelf te gaan keepen. Nu ontsnapte Wim niet alleen, maar schaakte zich keurig en in krappe tijd naar een vol punt, waarmee wij de overwinning konden bijtekenen!

Bord 2: Ruud Dröge – Paul Dekker

Ruud moest het tegen de altijd scherp spelende Paul opnemen. Paul is nogal wisselvallig en hem moet je nooit onderschatten. Hij zoekt altijd, soms wat al te optimistisch naar de eigen kansen, al speelt hij tegen een 2200 speler. En niet zonder succes. Ik ken Paul goed – ik zie hem straks weer in de Banjaert in Wijk aan Zee en heb met hem in het team, een viertal voor deelgemeente Prins Alexander, in de bedrijfsschaakcompetitie gespeeld. Ruud kwam na het middenspel in een D+T+ pionneneindspel terecht dat remise werd gegeven.

Bord 3 Arrian Rutte – Jaap van Meerkerk

Jaap schrijft: “Ik kwam goed uit de opening met zwart. Arrian speelde na a6 direct a4 en keerde na de bekende opstoot van zwart (e5) met zijn paard terug naar f3, nog voordat hij f4 had gedaan. Dat is volgens mij niet zo actief. Arrian kwam na het bevrijdende d5 achter in ontwikkeling en ik had nadat ik via de ruil van 2 lichte stukken met mijn dame op d5 was gekomen toch de pion op h3 moeten slaan.”

“Ik dacht dat Arrian dan terug in de wedstrijd kon komen door zijn ontwikkeling te kunnen afmaken. Stom van me, want er had meer in gezeten. Ik wilde op safe spelen. Na wat schermutselingen ontstond een remisestelling van T+L+4 pionnen. Ik had geen zin om mijn tijdsvoordeel te benutten en mee te gaan zitten vluggeren. Dat is niet mijn sterkste punt, mocht ik die hebben.”

Bord 4 Davin Mostert – Wouter Scheffer

Davin schrijft: “Ik kwam een gezonde pion voor en beheerde in een wat defensieve stelling toch de open lijnen. Na een torenruil speelde ik te snel Te1, waardoor hij met Ph3+ gevaar creëerde op f2. Ik moest Kf1 spelen en dacht zijn Df5+ prima te kunnen pareren met Df3, maar toen speelde hij het briljante Pe4. Hiermee dreigde mat of dame verlies, waardoor ik een kwaliteit moest geven. Ik bood remise aan, maar dat sloeg hij af, speelde verder met twee paarden tegen een toren en een paard en verder een pion in mijn voordeel.”

“Na een pionnenoffensief van mij bood hij zelf remise aan, dat accepteerde ik toen. In de eindstelling vonden omstanders mij wel beter staan, maar met het oog op het openbreken van lijnen koos ik eieren voor mijn geld. Misschien net als jij (Jaap) ook een beetje te voorzichtig gespeeld, maar dan op het eind!”

Per saldo dus een nipte maar prima 2½ – 1½ overwinning voor het eerste viertal en een prima start van 2016!

Kijk voor de uitslagen en de stand van de Competitie viertallen RSB 1e divisie op de RSB-website.

Jaap van Meerkerk