Blue Monday

Maandag 18 januari stond de tweede ronde van de finales in de interne competitie bij Erasmus op het programma. De maandag die bekend staat als blue monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De goede voornemens zijn weer mislukt, de vakantie is nog ver weg en het weer is ook niet om over naar huis te schrijven…

De ideale dag voor een leuk verzetje dan maar? Zoals bijvoorbeeld een mooie schaakpartij! Of liggen juist op deze dag de blunders op de loer?

Het ‘goede’ voorbeeld was eerder op de dag gegeven bij het Tata Steel Chess Tournament! Zelfs Grootmeesters met een rating van boven de 2700 blunderen wel eens (zie de Tweet hiernaast).

Geluk bij een ongeluk! De meest deprimerende dag hebben we weer achter de rug, dus de rest van het jaar wordt het alleen maar beter!

A-groep

We beginnen de in A-groep met drie partijen. Andrzej Pietrow en Wim Posthumus tastten elkaar wat af, maar er werd al snel tot remise besloten.

Ruud Dröge deed in een gelijkwaardige stelling een stuk cadeau aan Leo Verhoeven, die deze geste met dank aanvaardde en zo begon met een snelle overwinning.

Frank van Zutphen koos tegen Murdoch Mac Lean een verkeerd plan en hielp daarmee een stelling met een plusje om zeep en begon de finalecampagne met een nederlaag.

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het progamma in de A-groep.

B-groep

In de B-groep werden twee partijen gespeeld. Bernhard Ruimschoot speelde tegen Jan Hoek van Dijke. Direct na de opening leek er weinig aan de hand te zijn, maar Hoek van Dijke kwam met een prachtig loperoffer op h3 die de aanloop was naar een hele mooie en winnende koningsaanval. Een hele fraaie overwinning van Hoek van Dijke!

Cander Flanders en Davin Mostert maakten er een mooie en lange strijd van. In een eindspel met beide een dame en een licht stuk, kreeg Mostert beslissend voordeel toen een pion dreigde te gaan promoveren. Een prima overwinning van Mostert!

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep.

C-groep

In de C-groep was de partij van de avond de strijd tussen Peter de Boer en Victor Hooftman. Hooftman kreeg voordeel, maar De Boer moet je altijd een paar keer verslaan. Aan het einde van de avond ontstond er een eindspel waarin De Boer drie pionnen had (waarvan 1 die op promotie stond) tegen een toren, loper en 1 pion voor Hooftman.

Er waren verschillende mogelijkheden voor De Boer om de partij te winnen, maar uiteindelijk bleek Hooftman in tijdnood toch het meest koelbloedig en won hij de partij!

Na twee ronden zijn er nog vier spelers met een score van 2 uit 2, waaronder Victor Hooftman. Naast hem staat bovenaan de ranglijst ook Wil de Boer, die verrassend te sterk was voor Frits Steenbergen!

Ook Henry Pijpers (winst tegen Coen van Baren) en Pim Kleinjan (te sterk voor Aad Jan Roos) staan nog met een 100% bovenaan!

Vincent Smol en René van Es maakten er ook een mooie strijd van. Van Es schreef hierover:

“Vincent opende d4 en we kwamen in de ‘Queen’s Gambit’ terecht. De partij ging gelijk op en achteraf gezien was het remise. Maar ik had het briljante idee om Pxf5 te spellen, tja woorden schieten te kort. Waarom ik Pxf5 speelde, Joost mag het weten!

Gefeliciteerd Vincent en om Kurt Richter dan maar te citeren: What would chess be without silly mistakes?

Anton van Berkel vervolgde zijn succesvolle debuut bij Erasmus in deze ronde met een goede overwinning op Carel Keller.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.