Eerste tekening in de strijd
Maandag 25 januari stond ronde 3 van de finales op het programma met iets minder spelers dan normaal. Immers rond deze tijd van het jaar doen er altijd verschillende Erasmianen mee aan het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee (volg hier hun verrichtingen).
Uw verslaggever kwam iets na tienen binnen in Laurens Borgsate en toen waren de eerste partijen reeds afgerond. Maar gelukkig waren er nog vele mooie partijen bezig!
C-groep
In de C-groep is er na drie ronden een kopgroep van twee spelers ontstaan. Eerste koploper is Wil de Boer, die te sterk was voor Victor Hooftman. De Boer heeft nu 3 uit 3 met een plusscore van 1,5 punt boven wat op basis van zijn rating verwacht zou mogen worden! Een hele mooie start voor De Boer! Henry Pijpers is de tweede koploper, dankzij een overwinning op Herman Beerling.
Direct daarachter volgen twee spelers met 2½ punt. Pim Kleinjan kreeg een halfje vanwege het Tata Steel Chess Tournament. En Anton van Berkel behaalde zijn tweede overwinning op rij, dit maal tegen Bram de Knegt. In een stelling met tegengestelde rokades was de koningsaanval van Van Berkel sneller en sterker dan de koningsaanval van De Knegt. Een prima overwinning voor ons aspirant-lid Van Berkel!
Frits Steenbergen en Joram Simons maakten er samen een lange strijd van waarin zij moesten laten moesten laten zien van alle markten thuis te zijn in het eindspel. Eerst kwam er een toreneindspel op het bord en later een pionneneindspel. Ja hoor, dat kan gewoon;-)
Peter Ruimschoot hield Peter Hurkmans netjes op remise. En René van Es was te sterk voor Gabriël Cornelisse. Van Es schreef hierover:
“Mijn opening was Spaans en verliep volgens plan. We positioneerde onze stukken beter en beter, totdat Gabriël zijn paarden wel erg dichtbij kwamen! Dit leidde zelfs tot pionverlies, maar wel in ruil voor een betere stelling van mijn torens. Gabriël speelde prima en is gegroeid in die paar maanden, want in de computeranalyse zat er zelfs een kwaliteitwinst in, wat hij jammer genoeg (lees: gelukkig voor mij) niet zag. Er volgde een afruil die ik anders had berekend, maar goed, de partij was nog enigszins in evenwicht. Maar ja, mijn vrijpion kwam wel op b7 en hij moest hem nemen met zijn paard, waarna ik met mijn paard ook op b7 kon slaan. En toen werd het spannend.”
“Hij speelde Td7… hier moest ik even slikken… want ik stond gepend. Als twee kippen zonder kop liepen we met onze koning naar zijn toren, waarbij zwart niet in de gaten had dat ik door schaak uit de pen had kunnen komen. En ik had niet in de gaten dat ik er zo nooit had kunnen komen, ik had gewoon zijn pionnen moet aanvallen. Nee wat denk je, speelt zwart (zie stelling rechts) Ke6. Ohhh… wat een domper voor Gabriël, terwijl hij zo goed speelde. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat ik speelde, geen mat in één maar wel verlies in één voor zwart. Spannende partij, met winst voor wit. ”
Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.
B-groep
In de B-groep zijn er na drie ronden nog twee spelers ongeslagen. Davin Mostert had voor mijn aankomst al gewonnen van Jan Hoek van Dijke en staat op 2 uit 2. Paul Wilhelm had iets langer nodig, maar hij behaalde een goede overwinning tegen Jan Smit. Smit offerde een stuk in ruil voor een paar pionnen en het initiatief. Wilhelm kreeg het initiatief al snel terug en haalde het punt met overtuiging binnen. Ook Wilhelm staat op 2 uit 2!
De langste partij van de avond was tussen Bernhard Ruimschoot en Cander Flanders. Ruimschoot kreeg een prachtig paard op g6 en had een veelbelovende koningsaanval. Flanders kon niet heel veel beginnen op de koningsvleugel en trachtte tegenspel te krijgen op de damevleugel. Dat werkte en omdat Flanders het in tijdnood nauwkeuriger speelde, kon Flanders zijn eerste punt binnenhalen in de B-groep!
Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep.
A-groep
In de A-groep stond de kraker tussen Leo Verhoeven en Andrzej Pietrow op het programma. Reeds voor tienen was deze partij in remise geëindigd.
De tweede partij in de A-groep duurde langer. Murdoch Mac Lean opende met het Roel van Duijn gambiet in het Siciliaans (1. e4 – c5, 3. a3) tegen Ruud Dröge. Dat zorgt altijd voor verrassende stellingen! Mac Lean won een pion en maakte het fraai af in een toreneindspel. Mac Lean gaat daardoor met 2 uit 2 aan de leiding in de A-groep!
Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het progamma in de A-groep.