Vierde ten onder in Oude Tonge

Woensdag 13 januari reisden we af naar Oude Tonge voor de wedstrijd tegen het tweede team van SOF/DZP. SOF en DZP spelen voor de RSB met gemengde teams en zij spelen op twee verschillende locaties. je moet dus even goed opletten tegen welk team je speelt en uitzoeken waar je dan moet zijn!

Ik had mijn teamgenoten het juiste adres doorgestuurd. Onderling was goed afgestemd wie met wie mee zou rijden dus iedereen was op tijd op de juiste locatie aan de Kerkring.

Roel De Graaff wachtte daar al snel een koude douche. Hij moest op bord 8 tegen Poldervaart. Die opende met het Koningsgambiet. Een opening die we niet zo vaak meer zien. Die is goed speelbaar voor zwart en als je dat goed doet voor wit ook niet een erg goede opening. Roel kende het venijn dat in deze opening kan zitten kennelijk nog niet goed en trapte er dus wel in. Dat resulteerde al heel snel in een ruil van de dame tegen een toren en een paard en een vernielde koningstelling. Wit kon daarna rustig zijn stukken ontwikkelen en de aanvalsdruk opvoeren. Kort na negen uur zag Roel in dat doorspelen geen zin meer had.

Een half uur later merkte ik ineens dat ook de partij van Stephan Pinedo was geëindigd. Hij had remise gemaakt. Toen ik even daarvoor nog had gekeken stond er een ingewikkelde stand op het bord die nog alle kanten leek op te kunnen. Niet duidelijk dus of er toch niet meer in had gezeten om onze achterstand wat te verkleinen. Dat leek wel gewenst omdat op dat moment Cor van As in zwaar weer leek te verkeren.

Alik Tchavelachvili liet zich weer eens van zijn beste kant zien. Hij speelde op bord 4 tegen De Ham. Hij kon met zijn twee lopers een goede aanval opzetten waarbij zijn tegenstander de penningen die dat opleverde uiteindelijk te machtig werden. Met een mooie overwinning kon Alik de stand weer in evenwicht trekken.

Zelf speelde ik tegen Loosjes mijn vertrouwde opening. Loosjes weigerde mijn gambiet echter door 2. … – e6 te spelen. Hierna ontbrandde een strijd die lang gelijk op ging. Uiteindelijk meende ik nog een keer ruimte te moeten maken voor een goede aanval door alsnog een pion te offeren. Bij een verkeerde afhandeling had dat een damewinst op kunnen leveren, zo niet dan in ieder geval een goede koningsaanval. Het werd dat laatste. Loosjes verdedigde echter secuur, wist de lopers gedwongen af te ruilen waardoor mijn aanval smoorde. Ik won de geofferde pion weer terug maar daarna was het vuur wel uit de stelling en besloten we tot remise.

Inmiddels was er een wonder geschied op bord 1 waar Cor van As tegen Van Mourik speelde. Weliswaar stond hij nog steeds een stuk achter maar had hij zijn stukken zodanig weten te positioneren dat hij een zeer sterke koningsaanval had gekregen. Cor koos eerst voor het terugwinnen van het stuk waar volgens mijn pion f6 voor nog meer druk op sleutelveld g7 sneller zou hebben gewonnen. Hij sloeg op c7 waarna een toren daar terug sloeg en weer ging meedoen aan de verdediging van g7. Daarna werd het nog wel spannend en moest er goed gerekend worden. Dat deed Cor goed hetgeen resulteerde in een punt dat ik niet meer had verwacht.

Toen resteerde nog drie borden met een 3 – 2 voorsprong voor ons. De stand op die borden was echter eigenlijk overal wel licht in het nadeel voor ons. Daar kwam bij dat Rens Hesselmans in duidelijke tijdnood dreigde te komen hetgeen het er niet makkelijker op maakte. Ook Jaap van Meerkerk stond op dat moment moeilijk, zeker niet gewonnen. Bram de Knegt kreeg remise aangeboden in een stelling die misschien nog mogelijkheid gaf op meer. Gelet op de posities op de andere borden leek het niet verstandig dat aanbod te accepteren.

Rens had een stelling met een pion minder, het waren echter allemaal geïsoleerde pionnen. Met een goede verdediging was het zeker remise geweest. Onder druk van de tijd maakte Rens echter een fout waardoor zijn tegenstander schaak kon geven met zijn toren over een rij waar een paar velden verder de toren van Rens ongedekt stond. Hierdoor kon Rens onmiddellijk opgeven en tekende zich toch langzaam maar zeker een verlies af.

Ook Jaap kon tegen Mulder zijn stelling niet houden waardoor de strand op 4 – 3 voor de gastheren kwam. Daardoor bleek de beslissing Bram door te laten spelen in een poging nog een resultaat te halen wel de juiste was geweest. Bram kwam echter onder een tijdsdruk van beide spelers langzaam aan in moeilijkheden en moest een paar pionnen opgeven. Daarna wist Van Prooijen het ook op dat bord goed af te maken en verloren we met 5 – 3. Hierdoor lijkt ook de tweede plaats in onze poule niet meer houdbaar.

Op 15 februari wordt de strijd thuis voortgezet tegen Het Houten Paard.

Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain