Vierde niet op dreef

Afgelopen maandag speelden we alweer de zesde wedstrijd in de RSB-competitie. Dit keer waren we thuis de gastheer voor Het Houten Paard uit Brielle.

Roel de Graaff had mij laten weten verhinderd te zijn zodat ik Rens Hesselmans op het allerlaatste moment nog kon laten weten dat ik ook hem wilde inzetten.

Het werd een avond van veel vreemde openingen. Wat te zeggen van bv c4 – c5 zoals op het vijfde bord naast mij verscheen in de partij tussen Stephen Pinedo tegen Marco Beije. Er ontstond daarna een strijd waarin al snel veel hout van het bord verdween. Al vroeg en als eerste werd hier tot remise besloten.

Kort daarop zag ook Bram de Knegt weinig heil meer in het voortzetten van de strijd en ook daar werd het remise.

Op het achtste bord speelde Rens Hesselmans tegen Jan van Es. Hij kwam goed uit de opening en kreeg een mooie koningsaanval. Op enig moment kon hij een kwaliteit winnen. Daarna kwam hij niet meer in gevaar en streek hij als eerste het volle punt op.

Ook Alik Tchavelachvili speelde sterk tegen Zwart. Hij kreeg een stelling waarbij beiden uiteindelijk twee torens en een handvol pionnen overhielden. Die hand was bij Alik iets beter gevuld en door een goed samenspel van zijn torens kon hij langzaam maar zeker zijn pionnenvoorsprong uitbouwen. Uiteindelijk zag Zwart dat hij de strijd niet meer kon winnen. Daarmee werd het 3 – 1 voor ons.

Helaas was de koek daarmee wel op.

Arie de Jong was gelukkig in staat met ons mee te spelen maar had het zwaar tegen Schrijvers. Die wist als eerste een vol punt voor Het Houten Paard binnen te slepen. Daar zou het helaas niet bij blijven.

Cor van As speelde op het eerste bord tegen Nederlof. Aanvankelijk zag dat er allemaal niet ongunstig uit. Waar de partij is gekanteld weet ik niet helemaal omdat dit gebeurde toen ik zelf in een lastige eindfase terecht kwam waardoor ik het niet meer zo goed kon volgen. In ieder geval wist Nederlof de stand gelijk te trekken door ook Cor met lege handen naar huis te sturen.

Resteerden de partijen van Jaap van Meerkerk op 4 tegen Knipscheer en mijzelf op 6 tegen Langendoen. Zelf stond ik lange tijd licht beter. Door een onoplettendheid liet ik echter de twee paarden, van hout ja, te actief worden in het centrum. Door een pionoffer hetgeen ook resulteerde in een lastige dubbelpion op de f-lijn wist ik dat te repareren. De dubbelpion kon ik blokkeren door mijn loper op e3 met als gevolg dat de zwarte loper op f7 inactief bleef. Ik kon echter niet voorkomen dat de zwarte c-pion gevaarlijk optrok. In een stelling waarin zwart via een promotie een stuk van mij had kunnen winnen en daarmee waarschijnlijk ook wel de partij, koos hij voor een te voorzichtige aanpak. Hierdoor kon ik de c-pion onschadelijk maken. Daarna resteerde een eindspel dat Langendoen wist om te buigen naar een eindspel met alleen loper en paard toen hij mijn laatste pion door een offer van zijn loper wist af te ruilen. Hij bood remise aan hetgeen ik gelet op de stand moest weigeren omdat Jaap nog speelde en ik door kreeg dat hij minder stond.

Mijn tegenstander meende aanvankelijk dat hij recht had op remise toen we 50 zetten hadden gedaan hetgeen natuurlijk onjuist is. Ik wilde dus doorspelen ondanks zijn remiseaanbod, in afwachting van wat Jaap zou doen. Die slaagde er uiteindelijk niet een resultaat te behalen waardoor we 4 – 3 achter kwamen.

Hoewel ik wist dat mijn eindspel in theorie gewonnen is, zij het dat je daar soms meer dan 50 zetten voor nodig hebt hetgeen in enkel deze stelling ook mag, kon ik de oplossing niet vinden. Uiteindelijk werd zo toch tot remise besloten en ging de winst meer naar Brielle.

Op 15 maart krijgen we tegen Dordrecht de laatste kans ons schamele puntentotaal in deze competitie wat op te poetsen.

Kijk hier voor alle uitslagen in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain