Verslag Tata-steel tienkamp groep 5C door Pim Kleinjan

“How the West was won”, kent U die film nog? Een cowboyfilm van John Ford over de verovering van het Wilde Westen op de Indianen.

Later maakten die Indianen de documentaire “How the West was lost” over hoe hun land was ingepikt door nieuwkomers.

Aan deze titel moest ik denken toen ik nog eens terugdacht aan hoe ik het voor elkaar gekregen had om niet mijn tienkamp te winnen in het Tata-steel toernooi. Na jaren in groep 4 en 3 doorgebracht te hebben ben ik afgezakt naar groep 5. Ik heb daar wel allerlei excuses voor waarmee ik je verder niet lastig zal vallen.

Het begint al direct in de eerste ronde, waarin ik de dame van mijn tegenstander win tegen toren en loper, maar daarna in slaap val en nog verlies ook. In de tweede tot en met zevende ronde weet ik dan weer wel met leuke partijen 5 uit 7 te scoren. De achtste ronde is weer een dieptepunt waarin ik een eindspel met 3 verbonden vrijpionnen tegen 1 vrijpion voor de tegenstander verpruts. De toeschouwers hielden het niet droog.

Maar goed, in de laatste ronde heb ik nog wel een kans om tweede te worden en weer te promoveren, maar dan moet ik wel winnen van de koploper, die op zijn beurt weer van mij moet winnen om ongedeeld eerste te worden, begrijp je het nog?

Pim Kleinjan – Floris Golbach, stand na de 19e zet van zwart (zie diagram rechts)

Mijn tegenstander heeft zojuist op b2 geslagen en dreigt mij overhoop te lopen met zijn ver opgerukte pionnen. Verder staat mijn witte loper bepaald niet veilig.

Binnen enkele zetten zullen echter de rollen omgedraaid zijn.

20.Tb1 Da3 21.Lb4 Dxa4 22.Lxe7 Tfe8? 23.Lxf6 Lxf6 24.Txf6 gxf6 25.Ph5 (zie diagram 2 links).

Pim Kleinjan – Floris Golbach, stand na de 25e zet van wit (zie diagram links)

Ineens heeft zwart zo zijn eigen problemen.

25. … Ted8 26.Dd2 Kh7 27.Pef4 Dc6 28.Pxf6+ Kg7 29.P4h5+ Kf8 (zie diagram 3 rechts).

Pim Kleinjan – Floris Golbach, stand na de 29e zet van zwart (zie diagram rechts)

30.Dxh6+ Ke7 31.Dg5 Kd6 32.Df4+ Ke7 33.Dg5 Kd6 34.Df4+ Ke7. ½ – ½

Ik zit hier in hevige tijdnood en neem daarom maar remise.

Ik overwoog nog 32.Dg3+ Ke7 33.Da3+ Dd6 34.Tb7+ maar dan ontsnapt de koning weer via f8. Door deze uitslag word ik derde en zal niet automatisch promoveren. Echter…

In de hier gespeelde zetten zit nog een verbetering waardoor ik in één zet gewonnen zou komen te staan, de groep zou hebben gewonnen en gepromoveerd zou zijn.

How the West was lost…

Ik zag het niet, jij wel? Voor de oplossing: scroll naar beneden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing :

In diagramstand 3 kan wit de ongelooflijke zet Pg8 spelen.

Na Kxg8 Dxh6 loopt zwart mat.

Na Ld7 Phf6 moet zwart de dame geven.

Na Ke8 Phf6 Kf8 Dxh6 is het mat.