In andere groepen is alles nog open!
Al weer ronde 11 van de finales, het seizoen nadert zijn einde, de ontknoping van de finales is aanstaande.
Uw verslaggever (Frank van Zutphen) was vrij deze ronde en kwam rond half tien aan voor een mooi avondje met veel schaakspektakel!
A-groep
Voor half tien bleken eerste partijen al afgerond, waaronder de belangrijke kraker tussen Wim Posthumus tegen Leo Verhoeven! Huh? Al klaar? De partij bleek na ongeveer vijf zetten al afgelopen te zijn. Verhoeven haalde twee varianten door elkaar en zo konden om half negen de stukken al weer de doos in. Een wel heel snel punt voor Posthumus!
De andere partij in de A-groep (Andrzej Pietrow tegen Marcel Tillemans) duurde gelukkig wat langer. In het middenspel won Pietrow een pion, maar dat ging wel ten koste van zijn stelling met een slechte loper die tegen een batterij eigen pionnen aankeek. Op dat moment had ik het vermoeden, dat Tillemans wel aanknopingspunten had.
Pietrow had het echter beter gezien, hij opende de h-lijn en kreeg die in handen met zijn torens. Pietrow won nog een pion en ten koste van een kwaliteit kwamen er nog twee bij. In de eindstelling had Pietrow een loper en vijf pionnen tegen een toren en één pion voor Tillemans. Dit bleek niet te houden voor Tillemans.
Een blik op de tussenstand leert dat het heel spannend is in de finalegroep A. Posthumus heeft 5 uit 6 en moet nog één partij spelen. Gelijk met Posthumus staan Pietrow en Murdoch Mac Lean, die zijn geëindigd op 5 uit 7. Echter, omdat Posthumus beter heeft gepresteerd in de voorronde laat hij beide heren achter zich in de stand. Er is nog één persoon die Posthumus kan achterhalen.
Frank van Zutphen staat op 3 uit 5 als hij wint van Posthumus én Cor van As (in de laatste ronde op 4 april) dan komen er vier spelers op 5 uit 7 en dan is Van Zutphen vanwege betere resultaten in de voorronde kampioen. Vrijdag 1 april spelen Van Zutphen en Posthumus tegen elkaar en dan valt een belangrijke beslissing voor het kampioenschap. Van Zutphen heeft wit en Posthumus heeft voldoende aan remise. Dat belooft heel spannend te gaan worden!!!
Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de A-groep.
B-groep
In de B-groep stonden er twee partijen op het programma. Davin Mostert tegen Jaap van Meerkerk en Arie de Jong tegen Jan Hoek van Dijke.
Arie de Jong kreeg een sterke aanval tegen Jan Hoek van Dijke op het bord. Het zag er allemaal erg gevaarlijk uit, maar het bleek toch net niet door te slaan. En zo kon Hoek van Dijke het punt naar zich toetrekken.
Davin Mostert speelde voor het kampioenschap! Paul Wilhelm was al uitgespeeld en had met 5 uit 7 de lat hoog gelegd. Als Mostert zou winnen, dan zou hij op 5½ uit 7 uit kunnen komen, bij ieder ander resultaat zou Wilhelm de B-groep winnen (vanwege betere resultaten in de voorronde).
Al vrij snel na de opening werd Van Meerkerk met een wat ongelukkige pionnenstructuur opgezadeld (een geïsoleerde dubbelpionnen op de d-lijn). Die waren een dankbaar aanvalspunt voor Mostert en als snel verdwenen beide pionnen van het bord. Mostert wikkelde dit verder af naar een eindspel met een vrije a-pion, al was dat nog niet heel erg gemakkelijk om te winnen met ongelijke lopers. Uiteindelijk lukte dat toch en kon Mostert het punt naar zich toetrekken.
En daarmee was Mostert de kampioen van de B-groep! Een heel mooi resultaat in zijn eerste jaar bij Erasmus. Van harte gefeliciteerd! Op de tweede plaats is Wilhelm geëindigd op een half punt achterstand. De beslissing over de derde plaats valt pas in de laatste ronde op maandag 4 april. Het gaat hier tussen Jan Smit (4 uit 6) en Jan Hoek van Dijke (met 3½ uit 6).
Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep.
C-groep
In de C-groep was koploper Pim Kleinjan niet aanwezig in verband met een heupoperatie (Beterschap, Pim!) en dat bood kansen voor de achtervolgers om dichterbij te komen.
Directe concurrenten voor de titel Aad Jan Roos en Henry Pijpers (beiden op een halfje achterstand) namen het tegen elkaar op. Het werd een spannende en lange strijd. Roos won een pionnetje in het middenspel en had daarnaast ook de iets betere stelling. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel en dat behandelde Pijpers erg goed. De actieve toren van Pijpers bood meer dan voldoende compensatie voor de pion achter en remise was het terechte resultaat van de partij. Beide heren gaan nu samen met Kleinjan aan de leiding met 7½ punt. Alles is nog mogelijk en op maandag 4 april!
En dan zijn er ook nog een paar kapers op de kust, die slechts een halfje achterstaan. Frits Steenbergen speelde een namelijk een hele goede partij tegen Emil Verhoef. Het zag er lang wat remise-achtig en gelijkwaardig uit, maar met actief stukkenspel van Steenbergen werd het verschil gemaakt. En dus een puntje erbij voor Steenbergen, die nu op 7 punten staat.
Naast Steenbergen kwam ook Lucian Mihailescu op 7 punten. Mihailescu speelde met wit tegen Bram de Knegt. De Knegt offerde een kwaliteit op f3, waardoor de koningsstelling van Mihailescu open kwam te liggen. Lastig om te zien of de aanval door kon slaan. Een kleine onzorgvuldigheid van De Knegt zorgde er echter voor dat Mihailescu snel al zijn stukken bij de verdediging kon betrekken, waarna het grootste gevaar was geweken. Het kwaliteitsvoordeel bleek vervolgens voldoende voor winst van de partij voor Mihailescu, die daardoor netjes meedoet in de top met 7 uit 11!
Joram Simons en Herman Beerling maakten er ook een mooie partij van. Beerling kreeg een klein voordeeltje met het loperpaar, maar kon dat niet uitbouwen. Sterker nog, Simons won een pion, al had Beerling wel meer activiteit. De partij duurde nog lang, maar de pion voor bleek toch niet beslissend te zijn en beide heren kwamen remise overeen.
Victor Hooftman had voordat ik om half tien binnenkwam al gewonnen tegen Peter Hurkmans, dus van die partij heb ik niet heel veel meegekregen. Ook van de partij tussen Harry Nefkens en Wil de Boer heb ik weinig gezien; dit werd een knappe overwinning van Nefkens!
Alik Tchavelachvili speelde tegen Stephen Pinedo. Tchavelachvili had een klein probleempje met een achtergebleven pion op d3 op een half open lijn. Kortom, een prettige stelling voor Pinedo. Naarmate de partij vorderde kreeg Tchavelachvili echter beter spel en zelfs een overwicht op de damevleugel. Dat werd uitgebouwd tot een eindspel met een klein plusje. Het bleek echter niet voldoende voor de winst, remise was dan ook het resultaat.
In de partij tussen Wim Witvliet en Peter Ruimschoot was er een curieus moment. Witvliet bood in een gelijkwaardige stelling remise aan, maar dat aanbod werd afgeslagen door Ruimschoot. Nog geen twee zetten later maakte een Ruimschoot een fout, waardoor Witvliet een dame kon winnen tegen een toren en een paard. Heel apart, maar dat gebeurt wel vaker. Door het remiseaanbod verandert er iets in de psyche van de schaker, waardoor de concentratie onderbroken wordt en de schaker in één keer gekke fouten gaan maken… Witvliet liet zich dat voordeel niet meer ontglippen en haalde het punt binnen.
Een hele mooie partij werd gespeeld tussen Peter de Boer en Vincent Smol. Twee avontuurlijke spelers en tegengestelde rokades. Dat beloofde spektakel! En dat werd het ook. Smol had een mooie aanval en vooral de witte dame stond vanuit de hoek van het bord wat toe te kijken hoe de aanval van Smol steeds sterker werd. De koningsaanval van Smol bleek uiteindelijk beslissend en zo was er weer een mooie overwinning voor Smol. Mooi om te zien hoe snel zijn schaakspel week in week uit beter wordt!
René van Es speelde remise tegen Carle Keller. Hij schreef hierover:
“Mijn opening was weer Spaans en na 10 zetten stond ik er iets beter voor. Ik had het initiatief maar Carel vertrok geen spier. Totdat ik een torenlift initieerde die uiteindelijk resulteerde in de stelling links. Zwart speelde g5 en viel mijn toren aan, ik pakte met het paard de pion op g5 en hij speelde Tg6. En hier heb ik een fout gemaakt, maar ja, ik zag het niet, ik had het paard moet verdedigen met f4, waardoor de e-lijn opent en daarna paard weer terug naar f3. Ik pakte de loper op f5 en volgens de schaakengine ‘Deep Rybka 4.1’ had ik f4 moeten spelen. Deze zet gaf mij uiteindelijk een zet-calculatie van +7,66 en bleef maar stijgen. Uiteindelijk kon Carel mijn aanval neutraliseren en toen bleef er niets anders over dan remise. Toch een leuke partij, bedankt Carel! Mijn leermoment is dat je ook een niet zo voor de hand liggende zet als f4 moet overwegen en niet zo snel dan maar moet afruilen!”
Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.