Vierde sluit af met gelijkspel

Afgelopen dinsdag reisde het vierde voor al weer de laatste bondswedstrijd van dit seizoen af naar Dordrecht. Wegens droeve familieomstandigheden kon Arie de Jong niet van de partij zijn.

Zijn vervanger was Rens Hesselmans. Ik had besloten de opstelling verder niet te veel te veranderen; slechts Jaap van Meerkerk door te schuiven naar het derde bord en Rens Hesselmans dan in te zetten op het vierde bord. Daarmee werd ingecalculeerd dat Rens het dan wel zwaar zou krijgen omdat hij op een voor hem hoog bord moest spelen. Hij kon het tegen Van der Veen dan ook niet bolwerken. Die kende het Siciliaans minstens net zo goed als Rens en sleepte halverwege de avond het eerste punt binnen voor Dordrecht.

Het werd de opmaat naar een spannende avond waarbij de kansen telkens keerden.

Aanvankelijk leek er verder weinig aan de hand. Roel de Graaff stond duidelijk beter, Jaap had goede kansen en zelf had ik een kwaliteit voor in een wel ingewikkelde stelling.

Bram de Knegt speelde een gedegen remise op het tweede bord waardoor de stand nog steeds in evenwicht was. Alik Tchavelachvili stond toen echter inmiddels een stuk achter en mijn tegenstander kon zijn stukken wat beter laten samenwerken, waardoor ik toch nog in een lastige stelling terecht kwam. Toen Stephen Pinedo het niet kon bolwerken tegen Van Hoek, leken de kansen te keren voor Dordrecht.

Roel kwam gelukkig verder niet in de problemen en pakte de volle winst. Zelf maakte ik een fout door een aanval op een toren op c4 door een pionzet naar b5 te beantwoorden met een terugtrekkende beweging van mijn toten naar c1. Vrijwel direct daarna zag ik dat en passant slaan met mijn pion op c5. waarna tevens direct de pion op c6 van mijn tegenstander in de problemen was gekomen, veel beter en waarschijnlijk wel winnend was geweest. Nu kon Van Wingerden zijn pionnen laten opstomen waardoor ik al mijn stukken moest laten samenwerken om promotie te voorkomen. Dat lukte wel maar moest ik toestaan dat door herhaling van zetten remise kon worden geforceerd.

De stand op de andere borden was echter nog ingewikkeld.

Cor van As was begonnen met een wat vreemde opening: 1. e4 – c5, 2. f4!? Zijn tegenstander wist ook niet precies wat die daar nu mee aan moest en er was een ingewikkelde stelling ontstaan. Alik stond inmiddels een stuk achter. Jaap had een toren tegen drie pionnen, maar die drie pionnen vormden met een vierde wel een verbonden reeks door het hele centrum heen die vervaarlijk opstoomden.

Van der Willigen gebruikte tegen Cor erg veel tijd. Ondanks de bonus van 15 seconden in het huidige systeem kwam hij daar uiteindelijk toch te kort aan hetgeen Cor een punt opleverde door tijdsoverschrijding. In een stelling overigens die Cor anders waarschijnlijk ook wel had gewonnen.

Om onduidelijke reden wist Groot tegen Alik het winstplan niet te vinden ondanks een loper voor. Alik zag nog bijna een vrijpion op de h-lijn over het hoofd. Toen hij dat probleem had opgelost kon hij echter geheel tegen de verwachting in toch een vol punt pakken.

Op dat moment dacht ik dat we toch nog de winst zouden gaan pakken omdat de stelling van Jaap toch minstens remise leek. Jaap kon echter niet voorkomen dat de verbonden pionnen die Van Noort op het bord had staan steeds verder oprukten. Toen Van Noort er eenmaal in geslaagd was zijn koning voor de pionnen te manoeuvreren, kwam Jaap toch in de problemen, bleek zijn stuk meer niet voldoende en moest hij capituleren.

Daarmee kon Dordrecht het vierde punt veilig stellen en eindigde de avond in een gelijkspel.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in klasse 3B.

Ron Ansem

Teamcaptain