Viertal Erasmus 1 vergooit kampioenschap?

Op maandag 7 maart 2016 stond de wedstrijd tussen het viertal Erasmus 1 – viertal Dordrecht 1 op het programma.

Wij stonden 2 matchpunten voor, maar hadden 1 wedstrijd meer gespeeld. Kortom, beide teams hadden 2 verliesmatchpunten.

De subtitel doet het een en ander al vermoeden. In chronologische volgorde worden de resultaten hieronder weergegeven.

Bord 2 Leo Verhoeven (1942) – Victor van Blommestein (1751)

Gelukkig was Leo bereid gevonden om in te vallen en gelet op het verschil in elorating waren we goedgemutst. En ja hoor, hij beschaamde ons vertrouwen niet en ging op de aanval over. De stelling zag er op een gegeven moment uit als een waar schaakprobleem. Gelukkig had Leo alles goed gezien dan wel goed aangevoeld. Leo schrijft over zijn wedstrijd het volgende.

“Er kwam een Leningrader op het bord waarin zwart zijn opzet gedwarsboomd zag. De door hem op e5 beoogde pion kwam er wel, maar ging er en passant af. Wit stond daarna iets beter. Na wat onnodige stukkenruil sloeg zwart eerst een licht vergiftigde pion op e2 en direct daarna een zwaar vergiftigde pion op a2 (dat leek gedwongen, maar met een verrassende tussenzet had zwart weliswaar een mindere maar nog wel verdedigbare stelling gehad: er zit vaak toch meer in dan je eerst denkt). In de partij was er geen houden meer aan. Nadat een witte toren op e7 was verschenen, zat er voor zwart niet anders op dan die te ruilen.

Daarna stond zwarte koning er alleen voor. Al zijn verdedigers waren geruild, vertrokken of stonden elders nog in de startblokken. De binnengedrongen witte dame joeg de arme koning naar het open veld aan de andere kant van het bord. Wat te gehaast (altijd blijven rekenen als je tijd hebt!) en zeker niet foutloos helaas, maar de witte stelling bleef steeds dik gewonnen.

De zwartspeler was zo vriendelijk een mooi mat toe te laten. De slotstelling zag er als volgt uit.”

Kortom, 1-0 voor ons.

Bord 3 Arie van Heeren (1705) – Davin Mostert (1724)

Pas in het bezit van een ‘nieuw’ schaakprogramma nam Davin zelfverzekerd plaats achter het bord. Zou dat zijn vruchten gaan afwerpen? Welnu, Davin schrijft over zijn wedstrijd het volgende.

“Mijn tegenstander Van Heeren (oude spelling) speelde 1. e4. Evenals in de wedstrijd van vorige week koos ik voor een drakenopstelling. De witspeler dacht diep na en besloot uiteindelijk kort te rokeren, waardoor een pionnenrace uitbleef. In het middenspel werden na wat schuiven de lichte stukken afgeruild, zodat alleen de zware stukken overbleven. Door een dubbele aanval op een pion moest ik verplicht dames ruilen, waarna er een ingewikkeld toreneindspel op het bord kwam. Met een half uur meer op de klok, maar een iets mindere stelling, bood ik remise aan (in de wetenschap dat Leo zojuist het volle punt gepakt had). Hij accepteerde dit en de stand kwam hiermee op 1½ – ½.”

Bord 4 Jaap van Meerkerk (1673) – Anton de Maertelaere (1599)

Wil de echte martelaar opstaan? En dan bedoel ik natuurlijk niet de persoon die zich opoffert maar de beul himself.

Helaas bleef Japio beteuterd zitten. Tja, voor de wedstrijd was geluk nog heel gewoon. Kortom: 1½ –  1½.

Bord 1 Henk Timmermans (1746) – Wim Posthumus (1983)

Wim schrijft het volgende. “Tegen het Colle-systeem verdedigde ik me met zwart door het damepaard om te spelen naar de koningsvleugel. Hierdoor kreeg wit geen aanvalskansen meer op de koningsvleugel, maar keek ik wel tegen een machtige witte loper op e4 aan.

Een paar zetten later begaat mijn tegenstander een positionele blunder en ruilt met 14. Le4xg6?? zijn sterke loper vrijwillig af.

Te optimistisch geworden ben ik 3 zetten later aan de beurt om het foutenfestival voort te zetten:

Hier had Tf8-c8 of a7-a6 het zwarte voordeel vast gehouden.

In plaats daarvan speelde ik a7-a5, waarna wit met a2-a4 en b2-b3 de zwarte damevleugel opblies, met als resultaat:

Bij deze stelling voelde ik me nog steeds erg goed. Zwart heeft een verre vrijpion en een goede loper; hij heeft ook het sleutelveld c4 in bezit. Maar wit kan veld c4 betwisten door de koning naar d3 te spelen en dan moet zwart proberen zowel zich te handhaven op veld c4 als ook de a-pion blijven dekken.

Zwart overschat in feite zijn stelling en gaat op zoek naar een winstplan wat er niet is. Mijn klok stond hier op nog 22 minuten voor mij. Hiervan gebruikte ik 10 minuten om dat winnende plan te zoeken. Omdat ik het zo snel niet kon vinden speelde ik 26. Ta8-b8.

En zoals zo vaak als je geen goed plan hebt, ga je de boot in. Pion a3 ging verloren zonder compensatie.

Zo kwam ik terecht in de verloren positie hiernaast.”

Ergo, het was een daverende teleurstelling en wij hebben het niet meer in eigen hand. Met nog één wedstrijd te gaan hebben we 6 matchpunten en 12,5 bordpunten.

Het viertal van Dordrecht 1 heeft ook 6 matchpunten, maar nog twee wedstrijden te gaan en 10 bordpunten. Alleen het viertal van Spijkenisse 1 en het viertal van Fianchetto zijn geen titelkandidaten.

Kortom, wie gaat er strijken met de eer om de eerste kampioen te worden in de 1e divisie van de viertallen competitie? Gelukkig doet ondergetekende weer mee, want hij is de enige die niet betrokken is geweest bij een verloren teamwedstrijdpartij in deze divisie.

Voor de stand verwijs ik u naar de Competitie viertallen RSB 1e divisie op de RSB-website.

Ruud Dröge