Erasmus 2 behaalt overtuigend het kampioenschap

Het moest wel raar lopen wilden we niet in de laatste competitiewedstrijd tegen de laatst overgebleven rivaal Nieuwerkerk aan den IJssel 2 het kampioenschap in klasse 2C behalen.

Nieuwerkerk had een 7 – 1 overwinning nodig om ons nog bij te halen.

Mijn enige teaminstructie luidde daarom: “Eerst 1½ bordpunt behalen en daarna iedereen mag voor zijn eigen kansen spelen.”

Op bord 3 accepteerde uw verslaggever (Ruurd Ouwehand) het stukoffer van zijn tegenstander en wist het te weerleggen. Na een naderende vereenvoudiging van de stelling zou ik het eenvoudig af kunnen maken, ware het niet dat ik verrast werd door een prachtig torenoffer dat resulteerde in mat.

Davin Mostert (bord 7) neutraliseerde de achterstand al snel door met een (geweigerd) koningsgambiet zijn tegenstander te overlopen 1 – 1.

Kopman Ruud Dröge kwam wat moeizaam uit een Reti-opening en stond enigszins onder druk. Doordat Ruud eeuwig schaak kon afdwingen werd het beslissende halve punt voor het kampioenschap binnengehaald: 1½ – 1½.

Invaller Jaap van Meerkerk (bord 6) volgde al snel met een remise in een partij waarbij het evenwicht nooit verstoord werd: 2 – 2. Ook Emil Verhoef (bord 8) noteerde in een gelijk opgaande strijd een half punt: 2½ – 2½.

Het vuurwerk kwam van onze topscoorder Gilles Donze (5 uit 6) die op bord 2 tegen mede-topscoorder Hans Ranft speelde. Gilles wist met actief spel (D+T-batterij op de D-lijn en een wild springend paard) een pion te winnen en maakte het combinatief bekwaam af: 3½ – 2½. Hiermee mag Gilles zich met 6 uit 7 tot topscoorder in klasse 2C laten bekronen!

Op bord 5 kwam Paul Wilhelm een pion voor waarna zijn tegenstander met een dame, toren en paard Pauls stelling binnendrong. Paul hield zijn stelling gesloten en stond gereed voor de onvermijdelijke tegenaanval.

Paul sloeg op het juiste moment toe en bekroonde zijn counter (Paul noemde het initiatief) met mat: 4½ – 2½.

Ook Wim van de Kraats (bord 4) was uit op een vol punt. Wim nam het initiatief, stond positioneel iets beter en won een pion. Vervolgens kwam Wim terecht in een toreneindspel met een hoge remisemarge. Wim liet echter zien dat hij toreneindspelen uitstekend beheerst en wikkelde af tot winst: eindstand 5½ – 2½ voor Erasmus.

De door Frank en Leo meegebrachte bubbels smaakten overheerlijk, bedankt jongens.

Met 5 overwinningen en 2 gelijke spelen (tegen Overschie en RSR Ivoren Toren) hebben we een schitterend seizoen gedraaid en onze doelstelling (“meedoen voor het kampioenschap”) meer dan waargemaakt.

Alle spelers (ook de invallers) haalden 50% of meer. Geweldig!

Nieuwerkerk a/d IJ. 2  1670  - Erasmus 2            1762  2½ - 5½    
1. Cees Klein          1843  - Ruud Dröge           1882   ½ - ½ 
2. Hans Ranft          1787  - Gilles Donze         1823   0 - 1 
3. Jeroen Eijgelaar    1819  - Ruurd Ouwehand       1779   1 - 0 
4. Jelle Versluis      1790  - Wim v.d. Kraats      1758   0 - 1 
5. Leo van der Haven   1697  - Paul Wilhelm         1745   0 - 1 
6. Han Everaars        1636  - Jaap van Meerkerk    1672   ½ - ½ 
7. Leen Klein          1632  - Davin Mostert        1747   0 - 1 
8. Lambert Wildemans   1152  - Emil Verhoef         1693   ½ - ½

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in klasse 2C.

Uw trotse teamleider Ruurd Ouwehand