Dit jaar groter en sterker dan ooit!

Vanaf maandag 11 april is het Spindler Makelaars Watertorentoernooi weer begonnen. Dit jaar sterker dan ooit en met meer deelnemers dan ooit!

Maarliefst 84 deelnemers en een ijzersterke top met onder andere FM Hing Ting Lai, Ricardo Klepke en Marijn den Hartog. Een goede basis dus voor een mooi schaakspektakel de komende twee maanden bij schaakvereniging Erasmus!

Ook meedoen? Inschrijven is nog mogelijk, je krijgt dan de eerste ronde een bye!

In de eerste ronde werd ook nu weer ingedeeld op rating en dat zorgde voor grote ratingverschillen (gemiddeld 400 ratingpunten) aan de borden. Opmerkelijk genoeg was er geen enkele verrassing te noteren in de eerste ronde; de hoger gerate speler trok in alle partijen aan het langste eind.

Het gevolg was ook verschillende korte partijen, waaronder een aardige miniatuurpartij van Henk de Kleijnen tegen Vincent Smol: 1. d2-d4 e7-e5, 2. d4xe5 Pb8-c6, 3. Pg1-f3 Dd8-e7, 4. Lc1-f4 De7-b4+, 5. Lf4-d2 Db4xb2, 6. Ld2-c3 Lf8-b4, 7. Dd1-d2, Lb4xc3, 8. Dd2xc3 Db2-c1 mat!

Ook topfavoriet FM Hing Ting Lai had het niet moeilijk tegen oud-winnaar Kees van Toor. In een toreneindspel met nog bijna alle pionnen op het bord maakten de actieve torens van Lai het verschil en die weefden een fraai matnet om de koning van Van Toor heen.

Leuk om te zien was de schaakrentree na 29 (!!) jaar van Hans Koedam.

Zijn tegenstander Loek Veenendaal was jonger dan de schaakpauze van Koedam! Veenendaal won, maar te zien was in ieder geval wel dat Koedam het spelletje nog niet verleerd was.

René van Es nam het op tegen Marel Tillemans en hij schreef hierover:

“Voor aanvang zie ik tegen Marcel: als het verschil in rating officieel meer dan 500 punten is, dan zou je eigenlijk blind moeten schaken… Nou daar moest hij toch even over nadenken. Maar ik kwam goed uit de opening en stond er volgens Fritz goed bij. Uiteindelijk heb ik te veel risico genomen door Pd7 te spelen en daarna op c5 te slaan. Twee pionnen voor een paard en ik dacht een nog betere stelling te krijgen. Tja, dat bleek toch een brug te ver en werd mede door eigen toedoen verslagen. Toen zag ik pas, dat Marcel zijn ogen weer open deed, gefeliciteerd!”

Een bijzonder mooie overwinning kwam van de hand van Henk van der Velde tegen Bram de Knegt. In eerste instantie leek De Knegt alles wel onder controle te hebben, maar met een mooi stukoffer in het centrum spatte de stelling van De Knegt uit elkaar (zie foto rechts)!

Nu al een potentiële kanshebber voor de sms-prijs? Later deze week meer informatie over deze spektakelprijs en hoe je hieraan mee kan doen?

Opmerkelijk genoeg ging het de anderen, waaronder veel topfavorieten, een stuk lastiger af. We komen er in zo rond een uur of elf. Het was duidelijk, dat er gestreden moest worden voor de punten.

Zo ook bij Dik van der Pluijm tegen Sybren de Lange. Van der Pluijm heeft een gevaarlijke koningsaanval, maar ook nog maar een paar minuten op de klok. Dan is het lastig om de juiste zetten te vinden. Van der Pluijm heeft echter vaker met het bijltje van de extreme tijdnood gehakt en trekt het punt netjes over de streep.

Richard Koopman speelt op bord 2 een goede partij tegen één van de favorieten Ricardo Klepke van SV Spijkenisse. Rond elf uur heeft Klepke D+L+3pi tegen D+L+2 pi. Het is echter niet 1,2,3 uit vooral vanwege de ongelijke lopers.

Toch weet Klepke de goede voortzetting te vinden, de witte koning van Koopman wordt steeds verder in het nauw gedreven en dan is mat niet meer te voorkomen.

Een bord verder op bord 3 speelt het jeugdtalent Marijn den Hartog tegen Erasmiaan Emil Verhoef. Verhoef maakt het Den Hartog niet gemakkelijk. Lang gaat de strijd gelijk op en in een T+P eindspel is het niet helemaal duidelijk hoe Den Hartog nog verder moet komen.

Een klein foutje van Verhoef zorgt ervoor dat Den Hartog met de koning de stelling binnen kan komen en in het verre eindspel verliest Verhoef ook nog een stuk en dan is het vrij snel afgelopen.

Op dat moment is vaste gast en recordwinnaar van het Watertorentoernooi Nathanaël Spaan nog bezig tegen Bernhard Ruimschoot. Aan het begin van de avond hadden beide heren toevallig al een beetje tegen elkaar gesnelschaakt, dus ze waren al wat op elkaar ingespeeld. Ruimschoot leek de stelling goed dicht te kunnen houden, maar met een mooie combinatie sloot Spaan zijn koningsaanval op een fraaie wijze af!

Nog twee partijen, zou hier dan ook de hogere gerate speler gaan winnen?

Martin Schouten speelt goed tegen Johan van de Griend. Beiden hebben T+P+2pi. Het ziet er erg remise-achtig uit. Wat er vervolgens gebeurt, is niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk weet Van de Griend de partij toch naar zich toe te trekken!

De laatste partij die nog bezig is gaat tussen Peter de Boer en Leo de Jager. Deze partij wordt een soort van Griekse tragedie.

De Boer speelt onorthodox en sterk en wint een pionnetje. Er wordt netjes afgewikkeld richting een toreneindspel met een pion extra. De Boer marcheert met zijn d-pion naar de zesde rij en er zijn verschillende momenten om de partij definitief naar zich toe te trekken, maar juist op de moments suprêmes (meervoud!) vindt hij de juiste en winnende voortzetting niet. Ondertussen grijpt De Jager zijn laatste kans en brengt een pion naar de overkant. Dat blijkt beslissend!

Dus weliswaar geen verrassingen op het scorebord, maar er was veel strijd in de eerste ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi! Volgende week maandag is de tweede ronde. Het is nog mogelijk om je in te schrijven, in dat geval krijg je in de eerste ronde een bye.

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de uitslagenpagina van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Frank van Zutphen