Frits Steenbergen wint de C-groep

Door met zwart te winnen van Cor van As is Frank van Zutphen eerste geworden in de finalepoule A.

Weliswaar gelijk met drie anderen, maar vanwege de resultaten in de voorrondes kunnen we hem nu als kampioen begroeten.

A-groep

De partij was het aanzien waard. Van As trok op de koningsvleugel ten strijde, pion naar h4 en naar h5, zonder rokade (Quote: “In de meeste partijen die verloren worden is er gerokeerd!”), waar Van Zutphen het centrum beheerste. De achtergebleven ontwikkeling van wit maakte dat Frank er met twee mokerslagen doorheen beukte: Pxf2 en meteen gevolgd door toren x loper c1. En wit restte een puinhoop.

Achter Van Zutphen werd Wim Posthumus tweede, Andrzej Pietrow derde en Murdoch Mac Lean vierde (allen met een score van 5 uit 7). Kijk hier voor de uitslagen en de eindstand in de A-groep.

B-groep

In groep B speelde Jan Hoek van Dijke tegen Jaap van Meerkerk. Jaap boette een pion in en ondanks ongelijke lopers kon Jan de partij knap naar zich toe trekken. De witte velden van zwart waren te zwak.

Cander Flanders pakte het stevig aan met wit tegen Jan Smit. Er ontstond een 4-pionnen Konings-Indiër met een latente dreiging om de pion naar e6 te spelen. Zwart zette er te weinig tegenspel tegenover.

Kijk hier voor de uitslagen en de eindstand in de B-groep.

C-groep

De avond in groep C begon met twee koplopers: Henry Pijpers en Aad Jan Roos.

Henry nam het op tegen Lucian Mihailescu; Pijpers had een aanval en weigerde een remiseaanbod.

Toen de aanval niet doorsloeg was zijn koningstelling enigszins gecompromitteerd, zodat Lucian met penningen kon werken. De kwaliteitwinst van Lucian bleek beslissend te zijn zodat Lucian won! Hierdoor legde Mihailescu beslag op de tweede plaats en restte een derde plaats voor Pijpers.

Aad Jan kwam ogenschijnlijk heel goed te staan tegen Frits Steenbergen: In een toreneindspel speelde hij door tijdnood wat mindere zetten.

Frits kwam terug ‘in the game’ en won uiteindelijk. Hiermee werd Frits Steenbergen ook meteen kampioen van de C groep! Gefeliciteerd.

De partijen tussen Stephen Pinedo en Vincent Smol en tussen Roel de Graaff en Rens Hesselmans liepen uit op toreneindspelen.

Vincent had al een plus dat hij mooi omzette in een punt, maar Roel moest het eindspel in met drie pionnen minder. Nu blijkt dat ook in een dubbeltoreneindspel activiteit het belangrijkste is. De pionnen werden teruggewonnen en uiteindelijk bleven er twee kale koningen over.

René van Es zette Peter Ruimschoot in een Dame-Indiër onder druk, won een pion op b4 en manoeuvreerde voor een tweede zwakte naar de koningsvleugel. Een duidelijke overwinning van Van Es!

Bram de Knegt nam het op tegen Alik Tchavelachvili: Als twee sumoworstelaars stonden de stellingen tegenover elkaar. Ineengevlochten, zoals in een Oud-Indiër. Zwart – Alik – drukte door en scoorde een punt.

Emil Verhoef speelde tegen Coen van Baren. Het was uw verslaggever onduidelijk of zwarts dame op a4 nu goed stond of gedeplaceerd was. Nu ja, verder weet ik alleen dat Coen gewonnen heeft.

Kijk hier voor de uitslagen en de eindstand in de C-groep.

De finales zijn gespeeld: volgende week het Spindler Watertorentoernooi!

Paul Wilhelm