Schaakspektakel krijgt zijn droomfinale

Maandag 23 mei. 39 partijen. De voorlaatste ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi. Foutjes in deze fase van het toernooi zijn niet meer recht te zetten in de volgende ronden!

De toppers deden het goed. En dus krijgt het Spindler Makelaars Watertorentoernooi zijn gedroomde finale. Een directe confrontatie tussen de nummers 1 en 2 op rating in de laatste ronde om de felbegeerde titel!

Maar eerst een terugblik op de zesde ronde.

De verrassing van het toernooi Lucas Gortemaker nam het aan het eerste bord op tegen topfavoriet Hing Ting Lai. De stelling leek lang in evenwicht, maar ook in dat soort stelling weet Lai het gaatje te vinden om de stelling naar zich toe te trekken. Zijn zesde overwinning op rij!

Er is echter nog een kaper op de kust. Nummer 2 op rating: Ricardo Klepke. Hij nam het met zwart op tegen Frits Steenbergen en ondanks stevige weerstand van Steenbergen werd een paard-loper eindspel met 2 pionnen extra netjes gewonnen door Klepke.

En dus volgt in de laatste ronde de directe strijd om de titel tussen Hing Ting Lai en Ricardo Klepke. Lai heeft met 6 uit 6 een half puntje meer dan Klepke met 5½ uit 6. Dat belooft een mooi slot te gaan worden van het toernooi!

Op het derde bord zaten Selman Ercan en Henk Ochtman. Het werd een heerlijke partij, waarbij Ochtman met een torenoffer de koningsstelling van Ercan uit elkaar speelde! De partij is ingediend voor de SMS-prijs, dus deze zaterdag na te spelen op onze website. Ochtman staat met 5 uit 6 op de derde trede van het podium. Daarachter volgt een grote groep met 4½ uit 6.

Een paar borden lager zorgde Kees van Toor voor een verrassing tegen Frank van Zutphen. Met een venijnig paardzetje won Van Toor een kwaliteit en dat wist hij netjes naar een vol punt te brengen.

De langste partij van de avond ging tussen Bernhard Ruimschoot en Dik van der Pluijm. In een eindspel van 2L versus P+L en beiden een rits pionnen had Ruimschoot een pionnetje extra, maar Van der Pluijm had een prima fort gebouwd waar niet doorheen te komen was. Remise leek het logische resultaat.

Ruimschoot bleef het proberen en vergat daarbij zijn eigen verdediging. Het pionverlies op b2 wat volgende was een stevige uppercut. Tja, dat soort kansen moet je Van der Pluijm natuurlijk niet geven. En zo won Van der Pluijm de partij alsnog.

Ook de partij tussen Cor van As en René Geuskens duurde lang. Zo tegen half twaalf zaten de heren eigenlijk nog steeds in het middenspel, met een scherpe aanval van Van As!

Leuk voor de toeschouwers, maar in dit soort stellingen is het altijd lastig om de goede zetten achter het bord te vinden. Geuskens vond echter de ontsnappingsroute en kon via eeuwig schaak een half puntje afdwingen.

Ook een erg leuke partij om te volgen was de partij tussen Henry Pijpers en Herman Beerling. Pijpers kreeg een hele mooie koningsaanval, stopte er aardig wat materiaal in (had per saldo een toren geofferd) en de zwarte koning moest op een goed moment zijn toevlucht zoeken op g4! Zie de foto links. Hoe de partij precies is afgelopen is niet bekend, maar het leverde Pijpers in ieder geval een vol punt op!

Coen van Vlijmen speelde met wit tegen René van Es. Van Es schreef hierover:

“Coen opende met e4 en we speelde de Sicilian Defence. Na meer dan twintig zetten stond ik er beroerd voor. Ik moest mijn stukken eruit hebben en speelde Pg5 met mijn dame nog op e6. Wit speelde de verrassende zet h4 om mijn paard daar weg te krijgen. Het paard naar d6 was volgens mij een betere zet. Nu kon ik mijn dame naar g4 spelen en daarmee h4, e2 (d1) en d4 aanvallen. In deze stelling maakte Coen een fout en speelde Ted2 waarna ik mijn paard naar e4 kon spelen met een paardvork. Coen gaf het toen op.”

Komende maandag dus al weer de laatste ronde. Alles is nog open. Kom vooral langs bij Erasmus om het slot van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi zelf ook mee te maken!

Alle uitslagen en de stand zijn te vinden op de uitslagenpagina van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Frank van Zutphen