Verhoeven en Kleinjan gedeeld tweede

Maandag 20 juni werd het tweede deel van het Erasmus rapidkampioenschap gespeeld. Na het eerste deel ging Frank van Zutphen met 4 uit 4 aan de leiding gevolgd door Gerard Kastelein met 3½ uit 4 en 5 spelers met 3 uit 4! Alles was dus nog mogelijk!

Deze avond waren er zes spelers, die instroomden in het tweede deel met medeneming van vier byes.

Op deze tweede avond waren er in totaal 30 spelers die Laurens Borgsate wisten te vinden voor het rapidkampioenschap. Van Zutphen won in de vijfde ronde van Kastelein, maar Leo Verhoeven bracht in de zesde ronde de spanning weer terug door Van Zutphen in een directe confrontatie te verslaan. Beide heren gingen daardoor na 6 ronden samen aan de leiding.

In ronde 7 wonnen zowel Verhoeven (tegen Davin Mostert) als Van Zutphen (tegen Andrzej Pietrow) hun partij. Het zou dus in de allerlaatste ronde beslist gaan worden!

Verhoeven stuitte in de laatste ronde echter op de in bloedvorm verkerende Pim Kleinjan, die de tweede avond nog niet had verloren. En die lijn hield Kleinjan vol, hij was in de laatste ronde te sterk voor Verhoeven. Hierdoor eindigden beide spelers op 6 uit 8.

Van Zutphen speelde in de laatste ronde tegen André Boon. Op een vol bord speelden beide spelers op de aanval en kon het beide kanten opgaan. In tijdnood kon Van Zutphen het met een combinatie echter uitmaken en won hij de partij. Met 7 uit 8 mag hij zich daardoor de nieuwe rapidkampioen van Erasmus noemen!

De subtop bestond naast Verhoeven en Kleinjan (Kleinjan met 4 byes op avond 1 en heel knap 4 overwinningen op avond 2) verder nog uit Wim Posthumus en Pieter Sturm, die beiden een prima tweede avond hadden met 3½ uit 4!

Tot slot waren er nog verschillende spelers die aanzienlijk boven hun eigen rating scoorden in het rapidkampioenschap. Gerard Kastelein zakte de tweede avond weliswaar wat weg, maar met 4½ uit 8 scoorde hij toch ruim een punt meer dan op grond van zijn rating verwacht mocht worden. Hetzelfde gold voor Davin Mostert, die ook met 4½ uit 8 een punt meer dan verwacht behaalde!

En wat te denken van Vincent Smol? Smol haalde op de tweede avond een score van maarliefst 3 uit 4! Heel knap en hij behaalde daarmee 1,86 punten meer dan op grond van zijn rating verwacht had mogen worden!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van het Erasmus rapidkampioenschap 2016.