Remiseschuivers? Op zoek naar het patmotief!

Het lijkt een goede gewoonte om na afloop van de reguliere competitie de leden gelegenheid te geven in een ontspannen sfeer mee te doen met de themabijeenkomsten bij het zomerschaak.

Maandag waren er maar liefst 25 man opgekomen om hun licht op te steken bij wat de inleider te vertellen had.

Paul Wilhelm had stellingen uitgezocht waarin het pat een veelvoorkomend motief was. Hoewel de opgaven die erbij hoorden pittig waren, bleken de meeste schakers – eventueel in teams – er wel uit te komen.

Ook werd behandeld het eindspel van dame en koning tegen toren en koning. Dat lijkt eenvoudig, maar met de juiste uitgangspositie kan het nog eenvoudiger en zonder fouten, zoals een onverhoopt pat.

Aan de hand van Smullyans boek over de schakende Sherlock Holmes kreeg men een inkijkje in de retrogade problematiek: wat was de laatste zet van wit of wie is er aan zet en heeft er een promotie plaatsgevonden? Dit vereist weer een heel andere state of mind, wat ook verfrissend kan werken.

Ruim na tienen was het gedaan met de problemen en kon er nog even gevluggerd worden. Een geslaagde eerste avond van het Erasmus zomerschaak. De volgende keer is op maandag 18 juli. Tot slot een paar voorbeelden van wat er passeerde, om de thuisblijvers een indruk te geven.

Voorbeeldopgaven met patmotieven

Met dank aan de stappenmethode van de Schaakbond

Viewer by ChessTempo