Mooie opkomst ondanks zomerse avond

De mussen vielen nog net niet van het dak, maar duidelijk is dat de zomer nu echt begonnen is! Desondanks waren er maandag 18 juli nog ongeveer 15 schakers naar de tweede avond van het Erasmus zomerschaak gekomen. De avond, voorbereid door Frank van Zutphen, stond in het teken van de Olympische Spelen.

En wat dan de relatie is tussen schaken en de Olympische Spelen?

Zoals bekend is het motto van de Olympische Spelen ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Maar als je dan toch meedoet is het wel handig om enkele veel voorkomende matbeelden in het oog te houden. Van de website Schaakzone werden verschillende matbeelden behandeld, zoals het dubbel loper mat patroon, Anastasia’s matpatroon, Karpov’s choke mat patroon en het Arabische mat. Mooie voorbeelden waar de samenwerking tussen de lichte stukken naar voren kwam. De verschillende opgaven waren goed op te lossen door iedereen.

En als klap op de vuurpijl liet Wim Westerveld, die een avondje de sfeer bij Erasmus kwam proeven, een recent gespeelde partij op het World Team Championship 65+ zien, waar hij het Arabische mat ook echt op het bord kreeg! Zie de foto met de stelling rechts.

Het tweede deel van de avond was iets complexer. In 1928 was schaken een demonstratiesport op de Olympische Spelen en wie toen won? Max Euwe! Wij speelden op het tweede deel van de avond één van de mooiste partijen van Euwe na, de ‘parel van Zandvoort’. Er werd niet zozeer gevraagd naar de beste zetten, maar vooral om een goed stellingsoordeel te vormen. Wie staat beter? Waar liggen kansen voor beide spelers? Erg interessant en dat leverde ook verschillende interessante schaakdiscussies op die beslecht werden op het demonstratiebord. De partij met de vragen is hieronder na te spelen!

Over 2 weken (maandag 1 augustus) is er weer zomerschaak bij Erasmus. Eerste team speler Wim Posthumus bereidt dan een mooi programma voor!

Max Euwe – Alexander Alekhine, World Championship, 1935

Viewer by ChessTempo