Haasje over bij de koplopers

En ook in ronde 8 op maandag 21 oktober viel er weer veel te genieten bij Erasmus. Niet alleen veel strijd op de borden, maar ook strijd op veel borden. Maarliefst 22 partijen in ronde 8 van de interne competitie!

Veel om over te schrijven dus. Maar ja, als je dan als laatste nog bezig bent met je eigen partij, dan zie je dus niet zo heel erg veel van de andere partijen. Frits Steenbergen en ikzelf (Frank van Zutphen) maakten er een heerlijke strijd van, waarbij de kansen op vele momenten keerden. Op een goed moment won ik een pionnetje en besloot ik er met nog 1 minuut op de klok maar een kwaliteitsoffer in te gooien voor een veelbelovende aanval. Die aanval sloeg echter net niet door. Er resulteerde vervolgens een ingewikkeld dame-eindspel dat pas na de klok van half twaalf definitief in mijn voordeel kon worden beslist.

En hoe het de anderen dan verging? Een hele korte bloemlezing. Koploper Murdoch Mac Lean probeerde Leo de Jager van zich af te houden. De Jager won een pionnetje, maar dat zorgde wel voor twee verbonden vrijpionnen op de koningsvleugel. Het eindspel met beiden alleen nog lichte stukken werd netjes afgemaakt door De Jager. De Jager gaat daardoor na 8 ronden alleen aan de leiding!

Op het tweede bord stond de partij tussen André Boon en Paul Wilhelm op de affiche. Wilhelm schreef hierover het volgende:

“Het werd een Konings-Indiër waar beide kanten de kans op (groot) voordeel lieten lopen. We zagen allebei veel, maar Fritz ziet het nog beter. Al met al een terechte uitslag, remise.”

En dan de verrassing van de avond. Al voor negen uur kwam Peter Hurkmans mij het slot van zijn partij tegen Herman Beerling zien. Hij kreeg de volgende eindstelling (zie foto hiernaast) op het bord. En nadat Beerling h3 had gespeeld kwam Hurkmans met het vernietigende Pxf2, op Kxf2 volgt Lg3 en de dame op d1 hangt. Een prachtig einde van de partij!

Een tweede grote verrassing was de winst van Victor Hooftman. Hij was te sterk voor Marcel Tillemans, een hele knappe prestatie! Ook het vermelden waard waren de remise van Pim Kleinjan tegen Pieter Sturm (evenwicht nooit verbroken), de remise van Peter de Boer tegen Foek Tsai en de remise van Harrie Jansen tegen René van Es, die daarmee zijn eerste halfje binnen haalde! Dat smaakt allicht naar meer!

Alle uitslagen en de stand na de achtste ronde zijn te vinden op de uitslagenpagina van de voorronde van de interne competitie.