Moooi herstel van het vierde

Maandag 10 oktober versloeg ons vierde het tweede team van De IJssel.

En het werd niet zo’n kleine overwinning: 7 – 1.

We waren duidelijk op revanche uit voor onze nederlaag in de eerste ronde. Als verslaggever, tevens teamleider, moest ik mijn aandacht erg bij mijn eigen partij houden, waardoor ik nu niet meer weet in welke volgorde de punten werden gemaakt, dus vergeef mij een foutieve volgorde. Inhoudelijk kan ik ook bijna niets over de partijen vertellen.

Herman Beerling was de eerste die een punt scoorde. Ik zag met een schuin oog iets met pionnen en dames en toen: 1 – 0.

Toen Jaap van Meerkerk en Victor Hooftman of Lucian Mihailescu? 3-0!

Ik geloof dat toen Ron Ansem mij kwam vragen of hij remise mocht nemen. Of stond het toen ‘pas’ 2 – 0? We stonden duidelijk voor, dus zei ik: “Als je er zelf tevreden mee bent is het prima.”

Victor Hooftman of Lucian Mihailescu won ook en dus waren de 4½ punten binnen.

Vanaf mijn bord, het tweede, kon ik toen Anton van Berkel aan bord 1 en Cor van As aan bord 3 gerust stellen dat de punten binnen waren. Zij, en ik ook, hadden toen vrij spel om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Mijn tegenstander bood prompt remise aan, wat ik aannam, omdat ik niet zag hoe pionverlies te voorkomen. Lucian of Viktor of Jaap won zijn partij. Als ik nu alles optel stond het toen al 9 – 1. Dus dat was niet zo, maar het was wel 5 – 1, met Cor van As en Anton van Berkel nog aan het spelen.

Beiden wonnen hun partij en beiden op de van hen bekende manier. Cor viel hoe dan ook aan en met de nodige offers en kunstgrepen was het uiteindelijk 1 – 0 voor hem.

Anton kwam beroerd uit de opening, maar met onverwachte zetten creëerde hij stellingen met mogelijkheden. Aan het slot rekende hij beter dan zijn tegenstander en dus ook voor hem: 1 – 0. Anton heeft nu als enige 100% uit de twee partijen.

Erasmus 4 staat nu drie dagen bovenaan. De IJssel had de eerste wedstrijd met 7½ – ½ gewonnen, maar met deze 7 – 1 overwinning van Erasmus hebben we net een half bordpuntje meer!

Donderdag spelen de andere winnaars uit de eerste ronde tegen elkaar, dus de eerste schiftingen vinden al plaats. Kijkend naar de ratings van de verschillende teams zijn we dus zeker niet kansloos voor een hoge klassering. Misschien promoveren er wel twee teams en het zou mooi zijn als Erasmus 4 één van die promovendi is, want hoe meer spelers er tweede klasse kunnen spelen, hoe beter dat is voor de vereniging!

Kijk hier voor alle uitslagen van het vierde team in de RSB competitie.

Bram de Knegt