Stormloop levert eerste viertal te weinig op

Als leeuwen gevochten, als schapen afgedropen. Die mogelijkheid speelde de mannen van ons eerste viertal door het hoofd vóór de strijd tegen het sterke kwartet van Charlois Europoort, tegenstander in de tweede ronde van de competitie in 1A.

Dat sombere affiche kon na afloop worden vervangen door: als leeuwen gevochten, maar te weinig gekregen. Het werd ‘slechts’ 3 – 1 voor de schakers uit het zuiden van Rotterdam, die ondanks het ratingsurplus strikt genomen ontsnapten aan een puntendeling – of nog erger.

Bij het opmaken van de eerste balans, na ruim een uur spelen, leek alles nog mogelijk. Kopman Leo Verhoeven stond solide, bij tweede-bordspeler Wim Posthumus (tegenover de sterke Henk van de Velde die onlangs nog onze eigen topper Wim Westerveld van het bord tikte) waren nog geen tien zetten gedaan. Ruurd Ouwehand had zijn partij fris opgezet en Henk de Kleijnen kon terugkijken op een geslaagde Franse opzet.

Laatstgenoemde veroverde vervolgens met een mini-grapje een pion en mocht aan winst gaan denken, maar hij verviel in zijn oude kwaal: te snel zetten om de beslissing te forceren. Tot zijn afgrijzen was plots mat onafwendbaar. IJskoude douche en 1 – 0.

Ook bij Ruurd ging het fout. Verkeerd rekenen kostte een kwaliteit, waarmee het einde zich al snel aandiende. Zijn tegenstander wikkelde rustig af naar een eindspel met twee pluspionnen en won gemakkelijk.

Zelfs bij de 2 – 0 achterstand was het uitzicht op een gelijkspel niet verdwenen. Wim stond weliswaar gedrukt, maar Leo had een pion verorberd. De slotfase van het duel, gekenmerkt door forse tijdnood bij alle resterende spelers, was adembenemend. Een sensatie hing in de lucht. Wim, beschikkend over de minste tijd, ontsnapte uit zijn benauwde veste, nam het initiatief over en zegevierde heel fraai.

Bij het bereiken van de 2 – 1 was het voordeel bij Leo echter verdwenen en onder druk van de klok moest hij uiteindelijk toch het hoofd buigen voor zijn uitstekend opererende opponent. Een anticlimax, maar welbeschouwd een meer dan redelijke prestatie van de gasten.

  Charlois Europoort V1 1908 - Erasmus V1      1843 3 - 1
1. Hans Uitenbroek    2107 - Leo Verhoeven    1944 1 - 0 
2. Henk van der Velde   2073 - Wim Posthumus    1884 0 - 1 
3. Cees van Oosterom   1813 - Ruurd Ouwehand    1779 1 - 0 
4. Zhi Yang Fan      1637 - Henk de Kleijnen   1764 1 - 0

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste viertal in de RSB viertallencompetitie.

Henk de Kleijnen