Erasmus 3 verliest topper tegen Onésimus 1

Het is niet gelukt om onze prima start ook in de derde ronde een goed vervolg te geven. De topper tegen het eerste team van Onésimus, dat ook haar eerste twee duels gewonnen had, werd met 5 – 3 verloren.

Na een uur spelen was iedereen uit de opening en waren alle borden nog in evenwicht. Het eerste resultaat kwam van bord 7 waar Emil Verhoef in een stelling die volledig in balans was, remise accepteerde: ½ – ½.

Op het derde bord trof Ruurd Ouwehand in Jan de Korte een goede bekende aan. Ruurd kwam degelijk uit de opening, waarna Jan op de koningsvleugel ten aanval trok. Door een verkeerde volgorde van zetten vergooide Jan zijn aanvalskansen en werd daarna met een zeer kwetsbare stelling geconfronteerd. Na de afruil der dames resteerde voor Ruurd een gewonnen eindspel waarbij Jan snel capituleerde: 1½ – ½.

Zoals gebruikelijk voerde Frits Steenbergen (bord 5) weer een heuse Houdini-act op. Frits’ stelling werd compleet opengebroken, hij verloor materiaal en zijn koning kwam zeer kwetsbaar in een open centrum terecht. Iedereen, ook zijn tegenstander, was overtuigd van een spoedig einde. Hoe Frits het deed is ‘het geheim van de meester’, maar Frits wist wonderbaarlijk naar remise te ontsnappen 2 – 1.

Op bord 4 trapte Jan Smit in de val van ons (dubbel)lid Marcel Tillemans. Na stukverlies ging het snel bergafwaarts met Jan en was de stand weer alweer gelijk: 2 – 2.

Kopman Paul Wilhelm moest zijn dame geven en kreeg daar slechts een toren en paard voor terug. Flinke tijdnood noopte zijn tegenstander tot het aanvaarden van een remiseaanbod door Paul: 2½ – 2½.

Ook Henry Pijpers (bord 6) raakte zijn dame kwijt; hij kreeg er weliswaar een toren en 4 pionnen voor terug, maar daarna was het snel uit: 2½ – 3½.

Op bord 2 kreeg Gerard Kastelein het initiatief, won een pion en bouwde een goede stelling op. Een tegenaanval bracht zijn koning echter in een uiterst kwetsbare positie, waardoor Gerard moest afwikkelen en zijn voordeel moest prijsgeven.

Een remiseaanbod van zijn tegenstander werd een tijdje in beraad gehouden: eerst moesten de ontwikkelingen op het laatste bord worden beoordeeld. Nadat we daar voldoende winstkansen zagen, kon Gerard het remiseaanbod accepteren: 3 – 4.

Zoals hierboven vermeld leek Jan Hoek van Dijke op bord 8 te winnen. Nadat hij eerst onder druk had gestaan, sloot hij een toren op en won zo een kwaliteit. In het eindspel leek hij te gaan winnen. Een onnauwkeurigheid deed de partij kantelen en hij kon de opmars van 3 verbonden vrijpionnen niet meer keren.

De eindstand van 3 – 5 was bereikt.

  Erasmus 3        1761 - Onésimus 1       1794  3 - 5
1. Paul Wilhelm      1823 - Anton Moolenaar    1874  ½ - ½ 
2. Gerard Kastelein    1776 - Clement van Eijsden  1821  ½ - ½ 
3. Ruurd Ouwehand     1779 - Jan de Korte      1817  1 - 0 
4. Jan Smit        1765 - Marcel Tillemans    1745  0 - 1 
5. Frits Steenbergen    1777 - Martin Rensen     1769  ½ - ½ 
6. Henry Pijpers      1754 - Bauke Hoogland     1847  0 - 1 
7. Emil Verhoef      1681 - Harm de Oude      1745  ½ - ½ 
8. Jan Hoek van Dijke   1730 - Henk Henderson     1734  0 - 1

Kijk hier voor alle uitslagen van het derde team in de RSB competitie.

Ruurd Ouwehand