Geen verschuiving aan de top

Maandag 7 november. Links in de zaal de strijd voor de koppositie van de RSB promotieklasse. Maar in de rest van de zaal niet veel minder strijd. Namelijk ronde 10 van de interne competitie! Koploper Paul Wilhelm doet kort verslag van de partijen in de interne.

We lopen de partijen top/down even door. Ton Dulk versus Paul Wilhelm: Dit wordt een vroege remise in een vierpaardenspel Engels. Kansen voor de directe achtervolgers dus? Leo de Jager tegen André Boon: Leo dacht op de damevleugel te winnen, maar na pionwinst kwam zwart hard binnen op de koningsvleugel: 0 – 1.

Jaap van Meerkerk verloor met zwart in een goede stelling een kwaliteit, hij had wel genoeg compensatie, maar moest toch een nul incasseren tegen Pim Kleinjan. Bernhard Ruimschoot schaakte zich weer onder de mensen na een regelmatige overwinning op Peter Hurkmans.

Arno van Houten versus Ruud Dröge: Op een vol bord had zwart wat druk, maar het bleef toch remise. Henk de Kleijnen won van Emil Verhoef. Waar zwart in de fout ging heb ik niet gezien, Emil stond wel aardig dacht ik.

Jan Hoek van Dijke leverde een goede prestatie door Cander Flanders op remise te houden! Jan Smit, met zwart, zou gewonnen hebben als hij niet bang was geweest voor een sterk veld op e5 voor een wit paard. Nu vervlakte het naar remise tegen Leo Koster in een Pirc.

Twee lichte vergissingen van René Geuskens zorgden voor een pluspion bij Davin Mostert. Het pionneneindspel na stukkenruil was gemakkelijk te winnen voor zwart. Frits Steenbergen tegen Gabriël Cornelisse. Niet gezien, maar de eindstand werd 1 – 0.

Gerard Kastelein had het niet makkelijk tegen Peter de Boer. Wellicht dat de tijdnood de laatste de das omdeed. Bram de Knegt won in een Damegambiet van Anton van Berkel. Na afloop analyseerden ze of het misschien toch remise had kunnen worden.

Wil de Boer tegen Carel Keller werd een te verwachten remise. Marcel Tillemans schoof langzaam maar zeker Peter Ruimschoot naar een verlies toe. En Cor van As leek te gaan winnen met dame tegen toren. Good-old Arie de Jong probeerde een vesting te maken en met een opgerukte vrijpion erbij werd het toch remise.

De Rotterdamse lucht doet Anton van Bokhoven zichtbaar goed! Hij won deze ronde van Aad Jan Roos, die toch 300 ratingpunten meer heeft. Een knappe prestatie! René de Wild blijft het doen, met een kwaliteit meer won hij het eindspel van Vincent Smol. Hij is nog steeds ongeslagen!

Harry Nefkens blitzte zich naar winst tegen Coen van Vlijmen. Peter Weeda – weer terug op de club – won netjes van Foek Tsai. René van Es voegde een puntje toe aan zijn totaal door nieuwkomer Peter Aarnoudse te verslaan. Ook een heel mooi resultaat van Van Es! Tot slot Alik Tchavelachvili: Hij was weer terug van weggeweest en hij scoorde een vol punt tegen Harry Jansen.

Aan de top is er niet veel veranderd. De top 5 voegde een halfje toe aan hun totaal. Opvallend zijn de stijgingen van Victor Hooftman en Bernhard Ruimschoot. En ook opvallend: na 10 ronden is er slechts één puntje verschil tussen de nummer 1 en de nummer 13.

Alle uitslagen en de stand na de tienderonde zijn te vinden op de uitslagenpagina van de voorronde van de interne competitie.

Paul Wilhelm