Erasmus 3 vindt weer aansluiting bij de top

Met een moeizame, enigszins geflatteerde, overwinning op degradatiekandidaat Het Houten Paard 1 uit Brielle en het gelijkspel tussen de koplopers CSV 2 en Onésimus 1 heeft ons derde team weer de aansluiting bij de top in klasse 2B gevonden.

We staan nog één matchpunt achter.

Een doorslaande pion bezorgde Jan Hoek van Dijke (bord 8) een vol stuk en de partij leek snel voorbij. Jans voortzetting was moeizaam, maar voldoende voor ons eerste punt: 1 – 0

Frits Steenbergen verrekende zich en kwam een pion achter. Zijn tegenstander hield het initiatief en leek op winst af te stevenen. Toch wist Frits “Houdini” zich naar een toreneindspel te manoeuvreren die hij remise wist te houden: 1½ – ½.

Ook Henry Pijpers (bord 6) kwam zeer goed weg met een half punt. Henry kwam in de opening een pion achter en na wat complicaties stond hij een vol stuk achter. We wilden al “een nul” noteren totdat Henry een verlaat Sinterklaas cadeautje (de wedstrijd stond oorspronkelijk voor 5 december gepland) in de vorm van een stuk kreeg. Tot onze opluchting werd maar direct tot remise besloten: 2 – 1.

Op bord 2 speelde Gerard Kastelein een sterke partij die hij met een beslissende aanval op de koningsvleugel besliste: 3 – 1.

Jan Smit (bord 4) bracht in een regelmatige partij de overwinning weer een half puntje dichterbij: 3½ – 1½.

Kopman Paul Wilhelm kreeg uit een Caro-Kann opening aardig spel, maar kwam door goed tegenspel niet verder. Uiteindelijk kwam Paul weliswaar een loper voor, maar dacht alleen met eeuwig schaak het promoveren van twee gevaarlijke vrijpionnen te kunnen voorkomen. De opluchting van Paul verdween wat toen bij de analyse achteraf bleek dat hij de pionnen toch had kunnen stoppen: 4 – 2.

Ruurd Ouwehand (bord 3) kwam wat gedrongen uit de opening. Alleen een vrije loper-diagonaal bracht wat compensatie. Om uit het passieve spel te komen, zocht Ruurd de complicatie met een gewaagde, maar correcte, combinatie die een (vrij)pion opleverde. Deze vrijpion bracht in het eindspel uiteindelijk de beslissing: 5 – 2.

Op bord 7 kwam Emil Verhoef een pion achter en moest de gehele partij verdedigen om (net) overeind te blijven. Dit bracht de eindstand op 5½ – 2½, een verdiende maar wat geflatteerde eindstand want zo gemakkelijk ging het niet.

Erasmus 3               1761 - Het Houten Paard 1       1603  5½ - 2½1. Paul Wilhelm            1823 - Bram Nederlof            1625   ½ - ½ 2. Gerard Kastelein        1776 - Ruud Bosch               1779   1 - 0 3. Ruurd Ouwehand          1779 - Kees Schrijvers          1615   1 - 0 4. Jan Smit                1765 - Joop Knipscheer          1711   ½ - ½ 5. Frits Steenbergen       1777 - Marco Beije              1518   ½ - ½ 6. Henry Pijpers           1754 - Sietse de Vries          1575   ½ - ½ 7. Emil Verhoef            1681 - Arie Langendoen          1612   ½ - ½ 8. Jan Hoek van Dijke      1730 - Jan van Es               1390   1 - 0

Kijk hier voor alle uitslagen van het derde team in de RSB competitie.

Ruurd Ouwehand