Bekerteam door na snelschaken

Dinsdag 20 december mocht het bekerteam op reis naar het denksportcentrum in Papendrecht voor de bekerwedstrijd tegen PASCAL.

Andrzej Pietrow kon helaas niet meespelen, maar Erasmus kon een sterk team afvaardigen tegen PASCAL. PASCAL komt uit in de eerste klasse van de RSB, maar we moesten ze zeker niet onderschatten! En dat bleek!

Al rond een uur of negen kwam er een eerste tekening in de strijd. Marvin Dekker had weer een stelling die ontploft was, maar in dit geval leek het verkeerde deel van het bord ontploft, zijnde de koningsstelling van Dekker zelf…

Dekker had weliswaar een kwaliteit gewonnen, maar het heerlijke zetje d6 van Meinte Smink bracht zo veel dreigingen, dat ik het erg somber inzag. En dat bleek terecht. Dekker redde zich weliswaar nog uit de aanval, maar ten koste van een stuk en daar kon hij weinig aan compensatie tegenover stellen. Een nederlaag was het gevolg.

Aan bord 4 had uw verslaggever (Frank van Zutphen) inmiddels een goede stelling bereikt tegen Kees Brinkman. In de stelling hiernaast is zwart aan zet. Met een heel fraai zetje bereikt zwart groot voordeel.

Ik verloot op 2 januari een biertje (of een ander drankje) onder de mensen met de juiste oplossing (welke zet en waarom?). Stuur je oplossing naar webmaster@sv-erasmus.nl!

Ik kreeg dus groot voordeel en kon dat netjes verder uitbouwen. En tussen tien uur en half elf was de stand weer gelijk getrokken.

Op het eerste bord ging de strijd tussen Wim Westerveld en Peter Kuipers, twee sterke spelers dus. Westerveld begon rustig met e4 en er kwam een Siciliaan op het bord. Een klein plusje voor wit en Kuipers ging ongeveer een half uur in de denktank. Westerveld snoepte een pionnetje op, maar dat ging wel ten koste van de stelling.

Inmiddels waren beide spelers in grote tijdnood (ze leefden beiden nog dankzij de increment van 15 seconden, zeg maar). Het niveau van de partij bleef hoog met wisselende kansen, al kreeg Kuipers wel de betere stelling. Spijtig genoeg ging Westerveld door zijn vlag en daarmee stonden wij weer achter: 1 – 2.

Olivier Vrolijk (wit, bord 3) offerde in de opening een pionnetje en Cor Oliemans nam dat graag aan. Vrolijk kreeg een prettige stelling en het kostte zwart de nodige moeite om al zijn stukken te ontwikkelen. Vrolijk speelde consequent op de zwaktes in de zwarte stelling (half open b-lijn) en kon op een goed moment een pionnetje terugwinnen en de veste binnentreden.

Oliemans kon daar weinig tegen doen vanwege een ernstig ruimtegebrek en ondanks de tijdnood van beide spelers werd dit met stevige hand naar de winst gevoerd. Eindstand: 2 – 2.

En dus moest snelschaken de beslissing brengen. Met verwisselde kleuren en met 5 minuten. En dat ging Erasmus goed af. Met regelmatige overwinningen van Westerveld, Dekker en Van Zutphen en slechts een nederlaag voor Vrolijk kwam er een eindstand van 3 – 1 voor Erasmus op het bord. En daarmee is Erasmus door naar de kwartfinale van de RSB-beker!

In de volgende ronde spelen wij uit tegen Krimpen aan den IJssel. Kijk hier voor alle uitslagen en het programma van de RSB beker.