Ronde 14 and counting…

Ronde 14. Nog 4 ronden te gaan tot we de eindstand van de voorronde op gaan maken. Zenuwachtig dringen dus aan de top.

Vier ronden voor het einde is het verschil tussen de nummer 1 (9 punten) en de nummer 23 is slechts 2 punten. Met vier ronden te gaan is er dus nog heel veel mogelijk!

Uw verslaggever was tot laat op de avond zelf aan het schaken (tegen Pieter Sturm, waarover later meer), dus heb ik slechts van een paar partijen de ontknopingen mee mogen maken.

Opvallend genoeg leidde het dringen aan de top er toe dat maarliefst vier van de vijf hoogste borden in remise eindigden. Al waren er wel verschillen in de manier waarop. Koploper Murdoch Mac Lean en Cander Flanders kwamen al vroeg remise overeen.

En ook André Boon accepteerde al vroeg op de avond een remiseaanbod van Henk de Kleijnen.

Meer strijd was er tussen Pieter Sturm en Frank van Zutphen en wel tot het einde van de avond. Van Zutphen kwam niet heel erg lekker uit de opening en Sturm kreeg prettige druk op de stelling en stond beter. Er werden veel stukken afgeruild en op een goed moment stond er een stelling met beiden een dame en paard en vijf pionnen op het bord.

Een erg interessante partij, waar vooral heel veel in zat, al was de remisemarge steeds groot. Sturm offerde een pion, maar daarna kon Van Zutphen het initiatief overnemen. Ondanks een betere stelling kon Van Zutphen de winstweg echter niet te vinden en laat op de avond stond er een theoretische remisestelling op het bord.

En ook bij Leo Verhoeven en Pim Kleinjan duurde het tot laat op de avond voordat beide heren remise overeen kwamen.

De enige winnaar in de top 5 was Leo de Jager (tegen Arno van Houten), die daardoor weer terug in de top 8 (met recht op een plaats in de finalegroep A) terecht komt. En ook Ton Dulk deed goede zaken voor een plek in de A-groep dankzij een overwinning op Victor Hooftman!

Een snelle en bijzondere fraaie overwinning was er voor Davin Mostert tegen Lucian Mihailescu. Er kwam een Koningsgambiet op het bord en de witte stukken van Mostert vlogen naar de koning van Mihailescu. Een hele fraaie en overtuigende overwinning van Mostert!

Niet minder fraai was de partij tussen Wim Posthumus en Ruud Dröge. Posthumus had een klein voordeeltje (zwart had nog niet gerokeerd) en Posthumus won een pionnetje. Lastig om te zien hoe Posthumus verder moest komen, maar stapje voor stapje kon Posthumus met mooie zetjes zijn stelling verbeteren. Het bleef nog lastig, maar Posthumus bleef het mooi spelen en uiteindelijk moest Dröge de handdoek in de ring gooien.

Spannend was ook de partijen tussen Bernhard Ruimschoot en Cor van As. Weer zo’n lekkere partij van twee van die heerlijke aanvalsspelers.

Beiden hadden dreigingen richting de koning van de tegenstander, al waren de dreigingen van Ruimschoot wel wat gevaarlijker. Onder de druk gaf Van As echter een stuk weg en toen kon hij meteen opgeven.

De partij tussen René Geuskens en Jaap van Meerkerk was vooral esthetisch bijzonder. Beide heren posteerden al hun stukken op de koningsvleugel, waardoor het daar een drukte van jewelste was, terwijl er nauwelijks stukken stonden op de damevleugel. Heel apart om te zien!

Van Meerkerk won in deze drukte echter een pionnetje en dat bleek ook meteen beslissend te zijn voor het resultaat! Weer een puntje erbij voor Van Meerkerk die richting een plaats in de B-groep gaat!

Coen van Baren zadelde Carel Keller met verschillende problemen op. Een open koningsstelling en een nog niet ontwikkelde damevleugel gaven Van Baren gaven goede aanknopingspunten voor een mooie aanval.

En dat bleek voldoende voor de overwinning van Van Baren.

Een bordje lager speelde Peter Weeda tegen Arie de Jong. Weeda was wat later ingestroomd in de interne en had tot op heden nog al zijn partijen gewonnen.

De Jong was echter niet van plan om mee te werken aan deze reeks. Weeda had weliswaar een pionnetje gewonnen in een stelling van D+L+5pi versus D+P+4pi, maar de actieve dame van De Jong gaf de nodige compensatie. Uiteindelijk kwamen de heren remise overeen!

Knap was ook de prestatie van Vincent Smol tegen Alik Tchavelachvili. Een vol schaakbord, waarbij de stelling redelijk dicht was geschoven. Dit werd heel netjes remise gehouden door Smol! Leuk om te zien hoe snel hij beter wordt!

Leuk was ook de entree van Kees van Toor in de interne competitie bij Erasmus! Hij had zich al eerder ingeschreven als lid bij Erasmus en speelde nu ook zijn eerste partij in de interne competitie. Zijn debuut ging hem goed af, hij won tegen Foek Tsai!

Alle uitslagen en de stand na de veertiende ronde zijn te vinden op de uitslagenpagina van de voorronde van de interne competitie.