60-jarig jubileum voor Bram de Knegt

Een bijzonder begin van de schaakavond op maandag 19 december. Bram de Knegt nam het woord en vertelde dat hij 60 jaar geleden (in december 1956) lid was geworden van S.V. Schiebroek (één van de voorgangers van Erasmus).

Zijn lidmaatschap werd slechts onderbroken door de militaire dienst. Een feestelijk feit en om dit te vieren trakteerde De Knegt alle aanwezigen op een drankje!

En dan de avond, weer veel mooie partijen en in deze ronde ook verschillende verrassingen! Bram de Knegt bracht zijn 60 jaar ervaring in tegen Ruurd Ouwehand en wist een nette remise te bereiken.

De eerste beslissingen vielen al vroeg op de avond. Het eerste punt van de avond kwam binnen op naam van Herman Beerling. Hij won een paar pionnetjes tegen Harry Nefkens en maakte het resoluut af!

Een bordje daarnaast (op dezelfde foto) won Kees van Toor ook al snel van Harrie Jansen.

Een bordje verder ontspon zich een mooie strijd tussen Coen van Vlijmen en Gabriël Cornelisse. Van Vlijmen won een stuk, maar Cornelisse had wel twee vrijpionnen op de damevleugel. En die pionnen rukten op!

Van Vlijmen liet zich daardoor echter niet van de wijs brengen en duwde zijn eigen pionnen naar voren op de koningsvleugel en bouwde daar een mooi matnet om de witte koning heen! En daardoor behaalde Van Vlijmen een hele nette overwinning. Prima gespeeld!

Niet veel later viel de eerste beslissing in de top van het klassement. Leo de Jager had een prettige stelling opgebouwd tegen Henk de Kleijnen. Er leek weinig aan de hand, maar toen! Txf7+! Bam! Paf! Oeps!! Uit het niets kwam deze toren naar binnen gezeild, niets tegen te beginnen, aannemen maar dat offer. En lijdzaam toekijken hoe je je dame verliest. De Kleijnen gaf het kort daarna op.

De Jager meldt zich door de overwinning weer in de top van het klassement (plaats 4) en staat daardoor al met één been in finalegroep A!

Dat waren verschillende partijen die niet lang duurden. Uw verslaggever (Frank van Zutphen) was één van de volgende die klaar was. Van Zutphen speelde met wit tegen André Boon. Beiden gingen vol op zoek naar elkaars koning en dat allemaal op de koningsvleugel. Er kwam een soort dynamisch evenwicht op het bord, waar beiden de zetten moesten herhalen om niet in de problemen te komen. Remise was dan ook het logische resultaat.

Voldoende aanleiding dus om de partij nog eens uitgebreid te analyseren. Ook Henk de Kleijnen deed hier nog een duit in het zakje, maar hij had zijn avond niet. Bij de eerste de beste suggestie van zijn kant, verloor hij prompt weer een dame;-)

Gevolg was wel dat ondergetekende niet heel veel meer van de overige partijen heeft gezien. Zo rond kwart over elf komen we er weer in. Er zijn dan nog vier partijen bezig!

Henry Pijpers en René de Wild hadden er een mooie partij van gemaakt en kort na de opening leek Pijpers een prettige aanvalsstelling tegen de zwarte koning op te bouwen. Maar De Wild speelde het knap en om kwart over elf stond er een dame-eindspel op het bord met een pionnetje extra voor De Wild.

Dame-eindspelen zijn lastig te winnen, maar toen De Wild de dames af kon ruilen was zijn pion eerder aan de overkant dan de pion van Pijpers. En dat bleek voldoende voor de winst van De Wild. Een knappe prestatie van De Wild, die daar ook erg blij mee was!

Leo Verhoeven had met zwart inmiddels ook een goede stelling bereikt tegen Bernhard Ruimschoot. Een ijzersterke aanval op de witte koning was maar lastig tegen te houden en Verhoeven won materiaal.

Een lekkere aanvalspartij voor Verhoeven, die hierdoor met stip op plek 7 terecht komt!

Jaap van Meerkerk en Jan Smit maakten er ook een mooie partij van. Na een opening met c4, d4, e4 en f4 gaf Van Meerkerk duidelijk aan wat de intenties van de avond waren. Van Meerkerk kreeg ook een goede stelling, maar Smit kwam met een mooie combinatie toch binnen.

En toen kwam de stelling op de foto op het bord. Smit was aan zijn laatste minuten bezig en koos het zekere voor het onzekere door voor eeuwig schaak te gaan (remise dus). Later in de analyse (op aanraden van Peter Ruimschoot), kwam de winnende zet naar voren! Tb3 en wit kan het mat niet meer voorkomen! Knap gezien van Ruimschoot!

En dan de laatste partij van de avond. Pieter Sturm met wit tegen Cander Flanders. Halverwege de avond mopperde Flanders nog over zijn stelling, maar hij rechtte de rug en in het late middenspel stond er een stelling op het bord van D+T+L+2pi voor Sturm tegen D+2P+pi.

Objectief gezien zou je zeggen dat dat voldoende zou moeten zijn voor winst, maar dat bleek toch tegen te vallen. De dame en paarden van Flanders waren toch wel erg actief en erg vervelend. Sturm probeerde het lang, maar Flanders bleef in tijdnood de goede zetten vinden en zo eindigde de partij in remise. Een mooi resultaat voor Flanders!

Het veld zit dit jaar dicht bij elkaar. Twee ronden voor het einde van de voorronde is er nog niemand zeker van een plaats in de finalegroep A! Murdoch Mac Lean gaat aan de leiding met 10 punten op een half puntje gevolgd door Paul Wilhelm, Andrzej Pietrow, Leo de Jager en Pieter Sturm op een half puntje achterstand. Zij gaan onderling waarschijnlijk uitmaken wie de kampioen van de voorronde gaat worden!

Alle uitslagen en de stand na de vijftiende ronde zijn te vinden op de uitslagenpagina van de voorronde van de interne competitie.