Goede overwinning vierde team

Donderdag 12 januari 2017. De opdracht was winnen. Want met tot nu toe 4 uit 4 word je geen kampioen, maar ben je ook nog niet veilig.

Die opdracht heeft het vierde team gedecideerd uitgevoerd, met als resultaat dat we nu derde staan op de ranglijst met theoretisch nog kans om een plaatsje te stijgen.

De uitslagen volgden elkaar snel op. Om half tien bracht Anton van Berkel (bord 1) het eerste punt binnen, een kwartier later gevolgd door uw verslaggever (bord 2): 2 – 0.

Weer een kwartiertje later kwam er een verliespunt. Herman Beerling (bord 4) verrekende zich en kwam in een ondekbaar matnet terecht. Binnen vijf minuten, het was inmiddels dus pas vijf over tien, scoorde Victor Hooftman aan bord 7. Stand: 3 – 1.

Jaap van Meerkerk aan bord 5 had inmiddels een kwaliteit veroverd en zette zijn tegenstander onder druk. Hij consolideerde, terwijl wellicht de aanval versterken een optie was geweest.

Aan bord acht resulteerde het aanvallende spel van Ron Ansen om half elf in een overwinning (4 – 1), korte tijd later gevolgd door Lucian Mihailescu aan bord 6. Daar was het spel eerst aardig in evenwicht gebleven, waarbij Lucian moest verdedigen. Maar toen hij dat goed gedaan had, bleek er voor zijn tegenstander weinig te zijn overgebleven: 5 – 1! De overwinning was binnen.

Cor van As aan bord drie moest voortdurend heel erg opletten. Wel steeds een pion voor, maar een partij vol met risico. En zoals gebruikelijk bij Cor: tijdnood! Het resultaat was echter, dat Cor een promotiepion op het bord hield en de partij naar zich toe trok. Zo zien we het graag, en dat was dit seizoen pas een keer eerder gelukt.

Tenslotte Jaap aan bord vijf: hij kon zijn voordeel niet uitbuiten, raakte in tijdnood en kon de vlag niet overeind houden. Jammer van zijn 100% score tot nu toe. Einduitslag: 6 – 2 voor Erasmus.

Kijk hier voor alle uitslagen van het vierde team in de RSB competitie.

Bram de Knegt