Finales weer van start. En meteen verrassingen!

De finales van de interne competitie bij Erasmus zijn weer begonnen. Het speelkwartier is voorbij. Vanaf nu wordt er in drie groepen gestreden om het kampioenschap van Erasmus! En iedereen begint weer met 0 punten.

Kortom, mooie ingrediënten voor de start van de tweede seizoenshelft. Waar overigens niet iedereen de start mee kon maken. Een grote delegatie Erasmianen doet dit jaar mee aan het Tata Steel Chess Tournament.

A-groep

We beginnen bij groep A. In de eerste ronde drie partijen. Het eerste resultaat stond al snel op de borden. Murdoch Mac Lean nam het op tegen Paul Wilhelm. Een strijd van twee verschillende stijlen. Mac Lean die op zoek was naar het positionele voordeel en Wilhelm steeds zoekend naar tactische mogelijkheden.

En zo’n stelling kwam ook op het bord. Een halfopen h-lijn gaf Wilhelm aanvalsmogelijkheden, aanvalsmogelijkheden die Mac Lean onderschatte. Met eerst een mooi torenoffer en daarna een prachtig dame-offer wist Wilhelm een geforceerd mat in de stelling te bouwen. Een hele fraaie overwinning voor Wilhelm!

De tweede uitslag liet wat langer op zich wachten. Een reprise van de week daarvoor: Leo Verhoeven tegen Leo de Jager. Een week eerder (in de voorronde) eindigde hun strijd nog in remise. De partij bleef lang in evenwicht, maar tegen het einde van het middenspel ging het plotseling snel.

Er leek op het eerste gezicht niet al te veel aan de hand, maar van het een op andere moment kreeg Verhoeven een levensgevaarlijke aanval en kwam hij de zwarte stelling binnen met een dame, toren en paard (zie de stelling hiernaast). Die was niet meer tegen te houden en daardoor kon Verhoeven het eerste punt bijschrijven. Een prima start van de finales voor Verhoeven!

Helemaal tot het einde van de avond duurde de partij tussen Andrzej Pietrow en Ton Dulk. Er kwam een stelling op het bord met beiden een dame en twee torens en zeven pionnen. Het was lastig te zien hoe één van de twee een voordeel zou kunnen bereiken.

Pietrow deed echter een goede poging, hij offerde een pion om zo de zwarte koningsstelling open te breken. De koning op de tocht zag er erg gevaarlijk uit, maar in tijdnood vond Dulk steeds de (niet altijd even gemakkelijke) oplossing. Uiteindelijk wikkelde Dulk in diepe tijdnood af naar eeuwig schaak. Remise dus, wat een prima resultaat is voor Dulk!

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de A-groep.

B-groep

In de B-groep waren er twee partijen. Arno van Houten nam het met wit op tegen Frits Steenbergen. De pionnen voor de zwarte koningsstelling gingen al snel van het bord en het zag er lastig uit voor Steenbergen. Van Houten won twee keer een kwaliteit en dat was voldoende voor de winst.

De tweede partij ging tussen de ‘jeugd’ bij Erasmus, Davin Mostert en Cander Flanders. Flanders sloeg met zijn dame een pionnetje op c2, maar die dame werd wel meteen ingesloten. Stond die dame vast? Zo midden op het bord? Nee toch? Nou, het bleek een ja toch!

Uiteindelijke kon Flanders dameverlies niet voorkomen. En ook later in de analyse kon er geen veilige vluchtroute worden gevonden voor de dame. Op zijn best zou er een stelling kunnen resulteren waarbij wit een stuk zou offeren tegen een paar pionnen. Een mooi staaltje van stellingsinzicht van Mostert door zijn c-pion te offeren!

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep.

C-groep

En dan last but not least, de C-groep. In de C-groep wordt er gespeeld in 1 grote groep van iets meer dan 40 spelers. In de eerste ronde werd ingedeeld op rating. Maar dat betekende niet dat het voor iedereen even gemakkelijk ging.

Het eerste punt in de C-groep werd binnengehaald door Herman Beerling, die te sterk was voor Harrie Jansen. Zo snel zelfs, dat uw verslaggever niet eens tijd had om de partij te bekijken…

Misschien wel de meest spectaculaire opening kwam op het bord bij Victor Hooftman tegen Leo Koster en wel het Lets gambiet. Tja, Hooftman was na daarmee na twee zetten uit zijn theorie… Hooftman won een kwaliteit, maar had wel een dame staan op h8. En hoe die dame weer terug te krijgen? Een dingetje waar Flanders in de B-groep ook al mee te maken had? Tijd voor een praatgroepje?

Koster speelde de juiste zetten en Hooftman maakte een foutje waardoor hij zijn dame niet meer kon redden. In de analyse achteraf kwamen er nog vele mooie variantjes op het bord, leuk voor de echte schaakliefhebbers!

Een andere mooie partij werd gespeeld door Henry Pijpers en Carel Keller. Het was voor Pijpers zoeken naar gaatjes in de stelling van Keller. Pijpers zocht zijn kansen via de half-open h-lijn richting de zwarte koning. Het was lang manoeuvreren, maar toen Pijpers eenmaal binnen kwam, was het snel voorbij. Een prima start voor Pijpers.

Een paar borden verderop ging de strijd tussen Arie de Jong en Anton van Bokhoven. Van Bokhoven speelde een goede partij, won een stuk en kreeg iets later een gevaarlijke aanval. De witte koning werd over het bord gejaagd. De vlag van Van Bokhoven was inmiddels al wel gevallen, maar als echte schaakliefhebbers speelden beide heren gewoon door. Uiteindelijk eindigde de partij toen Van Bokhoven De Jong mat zette. Een zeer mooie partij en fraaie overwinning voor Van Bokhoven!

Gabriel Cornelisse speelde knap remise tegen Foek Tsai. Het evenwicht werd eigenlijk niet echt verbroken en remise was dan ook het logische resultaat. Een mooi resultaat voor Cornelisse!

Eén van de ratingfavoriet Anton van Berkel nam het op tegen Cor van As, die vorig jaar trouwens nog mee deed in de A-groep. Van Berkel won twee pionnetjes op de damevleugel en het zag er goed voor hem uit. Een fout zorgde ervoor dat hij veel materiaal verloor (waar er ook een winstweg was). Ternauwernood wist hij via een eeuwig schaak mechanisme nog een remise uit het vuur te slepen. Tja, van Van As moet je natuurlijk altijd een paar keer winnen!

Vincent Smol moest zijn meerdere erkennen in Jan Hoek van Dijke. “Ik had het familieschaak wel gezien, maar toch liet ik het gebeuren”, aldus Smol. En dat soort cadeautjes moet je natuurlijk niet geven aan Hoek van Dijke.

Ook een goed begin voor René Geurts tegen Peter Ruimschoot. Een sterk loperpaar voor Geurts tegen een paard voor Ruimschoot. En dan stonden er weliswaar nog veel pionnen op het bord, maar het loperpaar gaf toch duidelijk de doorslag.

Kijk hier voor de alle uitslagen en de stand in de C-groep.