Berichten uit Wijk aan Zee

Hallo, hier berichten vanuit de Koolmees, kamer 28 van de Banjaert in Wijk aan Zee.

Deze onderstaande positie bereikte ik met zwart in mijn eerste partij van de inmiddels 79ste editie van het Tata Steel Chess Tournament, op vrijdag 20 januari 2017, tienkampen 6F (op de eretribune: balkon).

Vooraf ging:

Wit was er gelukkig ingetrapt. Hij had de aangeboden pion op b7 geslagen: 26. Dxb7. Daarna had ik met mijn dame op h2 geslagen en zijn we aangekomen bij de diagramstelling.

Wit had hier 27. Pf6+ moeten spelen met voordeel (Lxf6 – Dxf7+, Lg7 – Txe8 en wint). Hij speelt echter 27. Te2 – d2 om een gaatje te maken voor de koning. Ik was vooral bezig geweest met de variant na 27. Pe4-g3 en ontdekte later het veel sterkere 27 Pf6+.

Ik zat krap in de tijd (tenminste dat vond ik: 14 zetten in 8 minuten plus 30 sec per zet extra). Ik rekende uit 27. … – Ta8-b8, 28. Pf6+ en zag dat ik daarna Kh8 moest spelen. Daarna wint zwart!

De klok tikte door en ik moest ook nog de variant 28. Dd5 uitrekenen. Na 27. … – Dh1+ staat het paard gepend en kan zwart dus de pion op g2 slaan, waarna er in ieder geval een wit paard in de doos kan en zwart een winnende aanval heeft. Ik dacht de dame te verliezen door aftrekschaak, maar het vergat eventjes dat het paard niet kan spelen. Kortom, mij ontbrak de koelbloedigheid en de rust in het hoofd om de partij direct te beslissen. Ja ja, zo’n toernooi kan een hel zijn. Arme Loek.

Maar geen nood, ik kan er goed tegen hoor, houd ik mezelf voor. Let maar eens op wat er in de volgende ronden gaat gebeuren. Arme tegenstanders!

Groeten uit Wijk aan Zee,

Jaap van Meerkerk