Om zelf nog eens na te spelen

Tijdens de geslaagde reünie en nieuwjaarsreceptie op maandag 2 februari werden twee interessante partijen besproken.

Eerst keken we naar één van de mooiste partij ooit: de partij tussen Ivanchuk en Shirov uit 1996, ook wel ‘Ivanchuk’s immortal’ genoemd. Wit is aan zet in de stelling hiernaast.

De door wit gespeelde zet is de nummer 5 in de lijst van ‘The 110 Most Fantastic Moves Ever Played’ van Tim Krabbé. Overigens een fantastisch overzicht om eens te bekijken!

Daarna gingen we wat meer down to earth met een partij uit de laatste RSB-bekercompetitie. Maar daar viel met het bedenken van de juiste voortzetting wel een biertje te verdienen!

In een eerder bericht was een schaakopgave gepresenteerd met daarbij de vragen: Wat is de juiste zet voor zwart en waarom? Verschillende mensen hadden via de mail suggesties gedaan, maar daar zat de juiste nog niet tussen. Het duurde op de avond zelf niet lang voordat Arthur Hagens, oud-lid van Hillegersberg, het juiste antwoord wel had gevonden! Een welverdiend biertje voor hem dus!

Alle partijen zijn hieronder na te spelen met kort commentaar van de belangrijkste varianten die maandag ook zijn besproken. Bij de schaakopgave zijn de ingezonden alternatieve voortzettingen ook meegenomen in de analyse.

Vassily Ivanchuk – Alexey Shirov

Kees Brinkman - Frank van Zutphen