Over kanshebbers, geen mat-in-1 en plaatsing voor hockeyfinales

Rillingen op de ranglijst bij aanvang slotronde

Met nog slechts 1 ronde van de 17 voorrondes voor de boeg, en op de valreep, dan nu toch eindelijk mijn verhaaltje. Van jullie partijen, hoe interessant, onthutsend, boeiend ze ook geweest mogen zijn, ik heb er te weinig van gezien.

Ik ging volledig op in mijn partij tegen 1. e3!!-Frits en daarna ging alle aandacht uit naar de externe wedstrijd van ons vlaggenschip, deze avond helaas wel een schip met een heel klein miezerig vlaggetje. Het geluk kon niet worden afgedwongen.

Over geluk gesproken. Ja inderdaad, zonder geluk varen weinigen wel. Kan zomaar een lijfspreuk van Jan Smit worden. In ronde 14 weigerde Arie de Jong hem in 1 zet mat te zetten. In plaats daarvan gaf hij op. Ik heb geen boem gehoord, maar Jan moet wel haast van zijn stoel zijn gevallen van verbazing. Ja op de lange termijn zal Arie, gezien zijn rijke ervaring en bijkans briljante inzichten, gelijk hebben gehad, maar in 1 zet mat kunnen geven… Dan spreek je wel over een heel korte termijn. Aries KTG zal hem in de steek hebben gelaten. Overigens, geen enkel verwijt hoor, en prachtig dat Arie ondanks zijn gezondheidssituatie, toch op de maandagen kan komen schaken.

Maar Bernhard Ruimschoot was geen gewaarschuwd man. In ronde 16 was hij aan de beurt om Jans gevoel voor geluk in twijfel te trekken. Hij faalde. Tenminste, als we Bernhards eigen visie op de match tegen Jan serieus moeten nemen: “Ik stond straal gewonnen, maar heb verloren”, sprak hij schijnbaar monter. Het bleek de laatst binnendruppelende uitslag van de avond te worden.

Pas op

Het is wel de voorlaatste ronde hè. Veel spelers laten de mate van strijd- en vechtlust volledig afhangen van hun kansen op de ranglijst. Zo zal Jaap van Meerkerk niet op remise aansturen (kan hij overigens niet eens), wil hij zich voor de B-groep manifesteren. Ook Frits Steenbergen, zijn tegenstander, wilde het volle punt. Daarom verraste hij mij compleet met Frans in de voorhand: 1. e3. Nooit tegen me gehad. O ja, toch wel. De vader van Carel Keller speelde dat, om niet in de opening al door die snotapen te worden gepiepeld. Maar toen waren Carel en ik 9.

Het werd een leuke partij voor mij, waarbij ik na de opening een centrumpion mocht pakken en Frits op een remise-eindspel had gerekend. Dat feestje werd bedorven nadat Frits zijn pionnen zwak moest posteren en zijn lopertje overwerkt raakte.

A-finale

Wie zich voor de A- finale wil plaatsen moet na de slotronde op minimaal 10½ punten komen. Er zijn 7 plaatsen beschikbaar, want bord-1 speler Wim Westerveld heeft een wildcard voor de A-groep gekregen. Op plaats 1 staat Murdoch Mac Lean onbetwist bovenaan. Hij is zeker van plaatsing.

Op de plaatsen 2 t/m 5 staan Paul Wilhelm, Andrzej Pietrow, Leo de Jager en Pieter Sturm met 10 punten. Zij zijn vrijwel zeker van de A-finale. Vrijwel. Omdat zij door maar liefst 6 spelers (Frank van Zutphen, Ton Dulk, Leo Verhoeven, André Boon, Pim Kleinjan en Cander Flanders) met 9½ punt op de voet worden gevolgd. Zij zullen zich geen verlies in de laatste ronde kunnen permitteren. Deze zes spelers zullen in de laatste ronde vol gas geven. De tienpunters, moeten die op remise aansturen? Of toch het volle punt proberen te scoren? Lastige overwegingen.

B-finale

In de B-finale zouden zich op basis van de stand na ronde 16 de volgende spelers kwalificeren:

Leo Verhoeven, André Boon, Pim Kleinjan, Cander Flanders (allen 9½ punt), Henk de Kleijnen, Wim Posthumus, Jaap van Meerkerk, Ruurd Ouwehand (allen met 9 punten). Maar er zijn meer spelers met 9 punten met evenveel kans op plaatsing voor de B-finale: Arno van Houten, Jan Hoek van Dijke, Davin Mostert en Jan Smit.

Bram de Knegt en Marcel Tillemans, beide met 8½ punt, kunnen bij winst ook de B-finale opeisen.

C-finale

De C-finalegroep lijkt dit seizoen bijzonder populair. Ik weet van spelers dat zij een C-finaleplaats prefereren boven een eventuele plaatsing voor de A- of B- finale. Is het de onaantrekkelijkheid van een gesloten groep, waarin je je goed op je tegenstander kunt voorbereiden afschrikt? Of gaan zij voor meer schaakpartijen? In de C spelen we 11 partijen, in de gesloten groepen 7 wedstrijden.

Feit is dat we dit seizoen met een forse C-groep van ongeveer 42 spelers gaan spelen! Best leuk en verrassend. Ik hoop me te plaatsen.

Bespiegelingen

Als je dit allemaal weet, snap je dat het bij Bernhard Ruimschoot tegen Jan Smit vuurwerk werd. Mooi die strijd om kwalificatie! Je begrijpt ook de remise van de beide Leo’s, hoewel. Was het daar soms ook vuurwerk? Geen idee (of, in taal waarbij mij minder te verwijten lijkt: ik heb het niet meegekregen).

Ton Dulk speelde sterk en solide naar winst op Gerard Kastelein. Marcel Tillemans remiseerde tegen Henk de Kleijnen, die daarmee in ieder geval de B-finale gaat spelen. Ruurd Ouwehand won van Victor, die met 8 punten een prima voorronde speelt. Ruurd gaat daarmee zeker prima hockeywedstrijden spelen!

Nog een opmerkelijke uitslag, met alle respect overigens. Bram de Knegt wist een prima resultaat tegen de sterke Ruud Dröge neer te zetten en heeft dus, zij het heel voorzichtige, vooruitzichten op de B-groep. Van Bram heb je pas gewonnen als je in de kleedkamer zit. Ja, wat wil je, ex-kampioen en voormalig KNSB-speler van SV Schiebroek.

Arie de Jong stond beslissend materiaal achter tegen een goed spelende Carel Keller. Carel deed zichzelf echter flink tekort en verzuimde de vis op het droge te trekken.

De oudste Erasmiaan, oud-voorzitter Wim Witvliet, liet de eer aan zijn sterke tegenstander Kees van Toor. Wim heeft het de laatste weken erg druk gehad (net met pensioen toch?) en kan zich nu meer op het schaken en op zijn Erasmus gaan richten.

Alle uitslagen en de stand na de zestiende ronde zijn te vinden op de uitslagenpagina van de voorronde van de interne competitie.

Op naar de laatste ronde!

Jaap van Meerkerk

Oproep aan alle kanshebbers voor de A- en B-finales!

Geef je bericht van verhindering tot en met 3 apriil door aan de wedstrijdleider op uiterlijk 16 januari door een mail te sturen aan Jaap van Meerkerk – competitieleider@sv-erasmus.nl. De indeling voor de finalegroepen volgt uiterlijk vrijdag 20 januari op de website.