Derde team strijdend ten onder en haakt af om de titelstrijd

Na een onderbreking van bijna twee maanden, trad ons derde team aan in een uitwedstrijd tegen het eerste team van De Pionier uit Hellevoetsluis. De opdracht was simpel: om aansluiting te houden bij de top moest gewonnen worden.

We kregen de steun van supporter Cor van As die wist te melden dat de meeste uitwedstrijden van ons team die hij bezoekt (misschien wel daardoor) gewonnen worden! Met zo’n ‘zekerheidje’ staat je al met 2-0 voor!

Ruurd Ouwehand (uw verslaggever speelde met wit op bord 3) kreeg een verdedigd dame-gambiet tegen zich. Als compensatie nam wit het initiatief en zocht de complicatie op. Materieel ingesteld als je van een penningmeester mag verwachten, vindt Ruurd het niet prettig om een pion achter te staan. Dus volgde na de 17e zet een remiseaanbod dat door zwart aanvaard werd. De angst om te verliezen was blijkbaar groter dan de uitdaging van een spannende partij (“chicken”): ½ – ½.

Jan Hoek van Dijke (bord 8) speelde zijn favoriete opening (“ik ben de naam van de opening kwijt”), kwam hier (vanzelfsprekend met zo’n theoretische bagage) goed uit en ontwikkelde een koningsaanval met zijn zware stukken. Een kwaliteitsoffer op f3 resulteerde al snel in mat: 1½ – ½ voor!

Ondanks dat ik er naast zat, kreeg ik weinig mee van de partij van Jan Smit (bord 4). In mijn beleving was het goed in evenwicht en was de remise voorspelbaar: 2 – 1. Toch zag ik in de uitgebreide analyse allemaal interessante stellingen die vol spektakel zaten. Dus ik zal maar concluderen dat Jan na een spectaculaire partij uiteindelijk teleurstellend met remise genoegen moest nemen. Wat de beste omschrijving is, zal ik nog wel van Jan vernemen.

Emil Verhoef (bord 7) speelde tegen een invaller en had (gezien het ratingverschil) maar één opdracht: winnen. Dat viel hard tegen. Nadat Emil een pion verloor moest hij erkennen dat remise het hoogst haalbare was: 2½ – 1½.

Frits Steenbergen, onze Houdini-specialist, kwam bij uitzondering eens goed uit de opening. Hij won een pion en even later nog een tweede; een simpele winst lag in het verschiet. Frits zou Frits niet zijn, als hij de kansen toch weer omkeerde; dit keer echter in zijn nadeel! In plaats simpel zijn voorsprong te consolideren, pakte Frits een derde pion die helaas besmet was. Frits kwam in een matnet en moest zijn dame geven om niet direct mat te gaan. Toen was het snel afgelopen met hem: 2½ – 2½.

Gerard Kastelein (bord 2) speelde in een Schotse opening al snel Dh4 en mocht pion e4 slaan. Helaas koos Gerard er voor om van de theoretisch juiste voortzetting af te wijken en moest dat bezuren. Met een flinke ontwikkelingsachterstand en een koning vast op d8 verloor Gerard een stuk en daarmee de partij: 2½ – 3½ achter.

Omdat invaller Anton op winst stond, kwam alles nu aan op onze kopman Paul Wilhelm (die in grootse vorm verkeert en al veel toppers wist te bedwingen) die tegen de sterke Ernstjan Pluim Mentz (tot nu toe met een perfecte score van 4 uit 4). Het was een partij waarbij de neutrale toeschouwer misschien wel de grootste winnaar was. Met een pion achter ontwikkelde Paul een daverende koningsaanval met verdubbelde torens op de h-lijn. Paul’s paardoffer op g5 werd gevolgd door een tegenoffer op g4. De vonken spatten er vanaf, maar toen de kruitdampen opgetrokken waren, stond Paul teveel achter. De wedstrijd was beslist: 2½ – 4½ achter.

Invaller Anton van Berkel (niet bepaald een verzwakking) liet zien niet alleen sterk te kunnen dammen (Anton is nationaal grootmeester) maar ook een expert in het schaakspel te zijn. Hij offerde zijn pion voorsprong op om op termijn in het eindspel een piondoorbraak te kunnen forceren. Knap afgemaakt Anton!

Hierdoor wist De Pionier uiteindelijk met 4½ – 3½ de wedstrijd in haar voordeel te beslechten, waardoor wij helaas moeten afhaken om de titelstrijd. Het is niet meer reëel dat we CSV en Onèsimus nog achterhalen. Volgend jaar weer 2e klasse.

Ik hoop dat Cor hier geen trendbreuk in ziet en ons de komende wedstrijden niet meer komt supporten. Cor, bedankt voor je steun, aan jou lag het niet.

  De Pionier 1      1744 - Erasmus 3        1767 4½ - 3½
1. Ernstjan Pluim Mentz  2086 - Paul Wilhelm       1823  1 - 0 
2. Jan van Huizen     1777 - Gerard Kastelein     1776  1 - 0 
3. Jan van Dam       1820 - Ruurd Ouwehand      1779  ½ - ½ 
4. Jaap Santifort     1744 - Jan Smit         1765  ½ - ½ 
5. Rik Verhey       1732 - Frits Steenbergen    1777  1 - 0 
6. Fred van Wieringen   1706 - Anton van Berkel     1804  0 - 1 
7. Michiel Landman     1531 - Emil Verhoef       1681  ½ - ½ 
8. Peter Derrez      1556 - Jan Hoek van Dijke    1730  0 - 1

Kijk hier voor alle uitslagen van het derde team in de RSB competitie.

Ruurd Ouwehand