Tevreden of teleurgesteld?

In een thuiswedstrijd zou Charlois Europoort 4 toch niet al te veel problemen voor ons eerste mogen opleveren. Op papier ruim honderd ratingpunten verschil in het voordeel van Erasmus, maar het kan ook anders lopen.

Het devies voor ons was in ieder geval winnen om nog een theoretische kans op promotie te behouden. Het zou leuk zijn als de overwinning ruim zou uitvallen. Aan het eind van dit verslagje een overzicht.

Een rondje langs de borden: Aan bord 8 trof uw verslaggever een invaller vanwege ziekte bij de uitspelende vereniging. Osinga sr. speelde heel snel, maar onnauwkeurig en werd achter elkaar opgerold in een Pirc-verdediging. 1 – 0 iets over half tien.

De stelling van Pieter Sturm leek veelbelovend door de pluspion. Na tegenspel op de e-lijn van de tegenstander en verlies van de pluspion werd de vrede getekend. 1½ – ½.

Bij Andrzej Pietrow werd de stelling in elkaar geschoven en er was niets meer te beleven. Remise en dus 2 – 1.

De Franse verdediging van Murdoch MacLean had weer succes. Zelfs met 4 pionnen minder speelde de tegenstander nog door maar onze overwinning kwam nooit in gevaar. 3 – 1.

Aan bord 1 stond Wim Westerveld zo op het oog slechter, maar hij wist de stand in evenwicht te houden en remise werd geaccepteerd. 3½ – 1½.

Onze invaller André Boon speelde een goede partij tegen zijn jonge tegenstander. Hij won een kwaliteit ten koste van een pion, maar moest wel zwaktes in de koningsstelling accepteren en was het initiatief kwijt.

Toen eeuwig schaak niet meer was te voorkomen moest hij teleurgesteld remise accepteren. Tussenstand 4 – 2.

Olivier Vrolijk aan bord 3 had het initiatief in de partij, maar zag geen mogelijkheid dit om te zetten in een ander concreet voordeel. In de tijdnoodfase boette hij een pion en het initiatief in. Het kostte hem te veel tijd en hij verloor door tijdsoverschrijding. 4 – 3.

Tenslotte onze voorzitter, Frank van Zutphen kwam wat gedrukt te staan, maar toen zijn tegenstander de gevaren van een ongedekte loper overzag won Frank twee pionnen. De counter van de tegenstander zag er zeer dreigend uit, maar Frank pareerde koelbloedig alle dreigingen en won het eindspel met een loper meer. 5 – 3.

Een overwinning die heel wat ruimer uit had kunnen vallen, maar waarbij het op het laatst nog heel spannend werd. De volgende dag blijkt Erasmus 1 geflatteerd bovenaan te staan in de promotieklasse. Aanstaande vrijdag 24 februari zijn de andere 3 wedstrijden in deze klasse.

Als ik ervan uit ga dat Charlois Europoort 3, RSR Ivoren Toren 2 en Sliedrecht 2 winnen dan ziet de stand er op verliespunten na deze week zo uit:

PlaatsTeamVerliespuntenGespeeld
1Charlois Europoort 326
2RSR Ivoren Toren 236
3Sliedrecht 246
4Nieuwerkerk aan den IJssel 156
5Erasmus 157

Dat betekent dat er misstappen nodig zijn van RSR Ivoren Toren en Sliedrecht, die al tegen elkaar hebben gespeeld, en dat Erasmus 1 tegen Nieuwerkerk aan den IJssel moet winnen in de laatste wedstrijd om nog een kans op de tweede plaats te houden. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste team in de RSB competitie.

Wim Posthumus